Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/07/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011, που απέδειξαν με τον πλέον περίτρανο τρόπο την ταξική στόχευση των μνημονιακών πολιτικών.

Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώθηκε το 2012 κατά 18,3% σε σύγκριση με το 2011 ενώ την ίδια στιγμή η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 52%.

Επίσης μέσα από τα στοιχεία καταδεικνύεται το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της «εποχής του μνημονίου» καθώς 1,1 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι εμφανίζονται με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα 6.000 ? ή 500 ? ανά μήνα.

Αν συνυπολογίσουμε και τον αριθμό των ανέργων (1,33 εκατ.) και των εκατοντάδων χιλιάδων επισφαλώς εργαζομένων, γίνεται κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την κατάσταση είναι η επιλογή των απολύσεων,  της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση της ύφεσης, προκειμένου να αποδείξει την προσήλωσή της στην πιστή εφαρμογή ενός καταστροφικού προγράμματος.

Όσον αφορά στο θέμα της δίκαιης κατανομής των βαρών, η κυβέρνηση προχώρησε στην καινοτομία της εθελοντικής συμμετοχής, όπως απέδειξε και η πρόσφατη «συμφωνία» με το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, με βάση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η επιβάρυνση των νομικών προσώπων θα είναι σημαντικά μειωμένη, γεγονός που με τη σειρά του δείχνει την ταξικότητα των επιβαλλόμενων πολιτικών, ενώ η φοροδιαφυγή συνεχίζει να είναι παρούσα.

Η φορολογική δικαιοσύνη δείχνει να είναι για τους κυβερνώντες μια άγνωστη έννοια, επιλέγοντας την πρόσθεση βαρών στα γνωστά υποζύγια και την αφαίρεση βαρών από τους ημετέρους τους.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση της ολοκληρωμένης του πρότασης για τα φορολογικά ζητήματα, προέταξε εγκαίρως ένα διαφορετικό δρόμο, με αφαίρεση των βαρών από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Στο θέμα της φοροδιαφυγής η πρόταση της δημιουργίας περιουσιολογίου και ολοκλήρωσης του κτηματολογίου αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου να αποκτήσει επιτέλους η χώρα τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις ταξικές κατευθύνσεις που επιβάλλονται μέσα από αυτό, προτάσσοντας τις ανάγκες της κοινωνίας, την αφαίρεση βαρών και την προστασία των ασθενέστερων ομάδων, με ένα φορολογικό σύστημα που θα προκαλέσει αίσθημα δικαιοσύνης σε όλη την κοινωνία.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής