Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2013

Τοποθέτηση επί του ν/σ των Υπουργείων Οικονομικών και Επικρατείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» του βουλευτή Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη

Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί, να αυθαιρετεί και να παρανομεί, στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακολουθώντας τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο των πραξικοπηματικών, αντιδημοκρατικών και αντικοινωνικών ενεργειών, επιμένει σε ένα σχέδιο νόμου, που επισημοποιεί την αυθαιρεσία και το πραξικοπηματικής διάστασης, ακαριαίο λουκέτο στην ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έτσι λειτουργεί σύννομα, συνταγματικά και κατά το γράμμα της προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση λεηλατεί ξανά δημόσια περιουσία, ενεργεί έξω από τους νόμους και το Σύνταγμα και παραβιάζει το πνεύμα της προσωρινής διαταγής, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αποσύρετε, κύριοι της κυβέρνησης και συναρμόδιοι υπουργοί, το σχέδιο νόμου και ανοίξτε όχι σήμερα, χθες τους πομπούς και τους διαύλους της ΕΡΤ.

Τριάντα εννιά ημέρες τώρα, η κυβέρνηση σας καταστρατηγεί, για πολλοστή φορά, την κύρια αποστολή της: Την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Και ετοιμάζεστε να εκχωρήσετε το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια αποστολή ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, έναντι πινακίου φακής και έναντι των χρυσοφόρων ψηφιακών συχνοτήτων, στα ιδιωτικά συμφέροντα και τους παράνομους καναλάρχες.

Εκείνους που λειτουργούν με παράνομες άδειες και χωρίς να αποδίδουν ποτέ τα τέλη χρήσης αυτών των συχνοτήτων, τα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Έχετε προσπαθήσει ανεπιτυχώς, όλες αυτές τις ημέρες, με αποκορύφωμα το παρόν σχέδιο νόμου, αφενός να συκοφαντήσετε την ΕΡΤ και τους εργαζόμενους σε αυτήν και αφετέρου να κρύψετε τις αλήθειες από τον λαό και την κοινωνία.

Ποιες είναι αυτές οι αλήθειες;

Ότι οι αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες σας κοστίζουν δυσβάσταχτα για το φορολογούμενο πολίτη.

Ότι οι αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες σας απαξίωσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε όλη την υφήλιο, καθιστώντας και το ελληνικό δημόσιο και το όποιο διάδοχο, ψευδεπίγραφο σχήμα, αναξιόπιστα και εξευτελισμένα.

Ότι το κάλπικο σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης της ΔΕΛΤΑ ΤΑΥ που εκπέμπει από ιδιωτικά στούντιο, γελοιοποιεί προϊόντα δημιουργών και εργαζόμενων, της ΕΡΤ, που εξοργίζονται και ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της κυβέρνησης και των κρυπτόμενων στελεχών αυτής της εκτρωματικής τηλεοπτικής εκπομπής.

Είναι επίσης αλήθεια ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει κατάμουτρα τους πολίτες και την κοινωνία όταν ισχυρίζεται ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είναι ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και αυτοτελής, αλλά θεσμοθετεί θέσεις υφυπουργών ραδιοτηλεόρασης και ετοιμάζεται να τοποθετήσει στα πρώτα διοικητικά όργανα ημέτερους και πιστούς στην πολιτική της, πραιτωριανούς.

Η κυβέρνηση διά στόματος Κεδίκογλου αποφάσισε και διέταξε το λουκέτο στην ΕΡΤ για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα του Τύπου και συγκεκριμένα του ραδιοτηλεοπτικού Τύπου.

Το σχέδιο νόμου σας συρρικνώνει την μόνο κατʼ όνομα δημόσια ραδιοτηλεόραση, μετατρέποντάς την σε ραδιοτηλεοπτικό παρία και ζητιάνο, χωρίς επαρκές και αξιόμαχο εργατικό δυναμικό, χωρίς συχνότητες, χωρίς κύρος, χωρίς αυτοτελή και δυναμική παρουσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τις ενημερωτικές και πολιτιστικές εξελίξεις.

Ρίχνετε μαύρο στην πολιτιστική κληρονομιά, τα Μουσικά Σύνολα, την ερευνητική δημοσιογραφία, την περιφέρεια.

Και θα αναφερθώ πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, την περιοχή από όπου κατάγομαι και εκλέγομαι.

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός Ηρακλείου έχει συμπληρώσει 41 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Ομοίως και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Χανίων που εκπέμπει επί 48 χρόνια, και ο Τηλεοπτικός Σταθμός επί 24.

Ακόμα στην Κρήτη λειτουργεί Εργαστήριο Υποστήριξης Δικτύου πομπών και αναμεταδοτών τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας.

Όλη αυτήν την πορεία και ιστορία αποπειραθήκατε να σβήσετε και να καταστρέψετε με το μαύρο της 11ης Ιουνίου.

Προσπαθήσατε και προσπαθείτε να σβήσετε μια διαδρομή, που έχουν διανύσει οι μονάδες της ΕΡΤ Α.Ε στο νησί,

έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του συνόλου της Κρητικής κοινωνίας και των αποδήμων,

έχουν γίνει  σημείο αναφοράς για το ενημερωτικό, πολιτιστικό και αθλητικό  τους πρόγραμμα.

Στέκονται  αρωγοί επικοινωνίας σε όλα τα μεγάλα και μικρά γεγονότα του νησιού, ενώ, έχουν  αναπτύξει παρεμβάσεις που έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της Κρήτης, με αποδοχή σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. 

Για παράδειγμα, οι πολιτιστικές και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΑ Κρήτης αναμεταδίδονται στους μετανάστες Κρητικούς στην Αυστραλία.

Επομένως, και για την κρητική κοινωνία και τους μετανάστες όπου γης, ο ρόλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, είναι σύμφυτος της δημοκρατικής έκφρασης, του εθνικού συμφέροντος, της αποκέντρωσης, της αντικειμενικής ενημέρωσης της ποιοτικής πολιτιστικής  δημιουργίας και του πλουραλισμού.

Γιατί εν τέλει την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων ενημέρωσης της ΕΡΤ Α.Ε. πιστεύουμε ακράδαντα ότι  επιβάλλουν η αξιοκρατία, η ισονομία και  το δικαίωμα στην ενημέρωση, τον διάλογο, τον πολιτισμό.

Η ΝΕΡΙΤ, ΔΕΛΤΑ ΤΑΥ, όπως τέλος πάντων θα την βαφτίσετε κακόηχα και εξαμβλωματικά, καταπατά και απεμπολεί αυτά τα στοιχεία και μεταμφιέζεται με κουρέλια απαξίωσης, συρρίκνωσης και λεηλασίας, γίνεται μια κοστοβόρα γαλέρα.

Κοστοβόρα, με τα κάθε λογής συμβόλαια που θα συντάξουν οι διοικήσεις της, πρώτα και κύρια για τις δικές τους αμοιβές.

Κοστοβόρα με τις πανάκριβες αναθέσεις που θα μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις της για εξωτερικές παραγωγές και εκπομπές, αρκεί να επιχειρηματολογήσουν με πάθος για την υποτιθέμενη εγνωσμένη αξία του παραγωγού και «εκπομπάρχη».

Κοστοβόρα, λόγω της υπονόμευσης της ΕΡΤ στην προμήθεια ψηφιακών πομπών και της προετοιμασίας της για το πέρασμα στην ψηφιακή εκπομπή, καθώς θα την εξωθήσετε να καταβάλει ενοίκιο στους παράνομους καναλάρχες και την κοινοπραξία τους, την DIGEA.

Γαλέρα για τους συμβασιούχους με απολαβές πείνας και εξαθλίωσης, χωρίς συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και εκπροσώπηση, χωρίς ανεξαρτησία και αυτοτέλεια.

Αποσύρετε, κύριοι της κυβέρνησης, το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό σχέδιο νόμου για την αντιδημοφιλή και εξαμβλωματική κακέκτυπη ΝΕΡΙΤ,

αφήστε την ΕΡΤ να λειτουργήσει,

συντονιστείτε με τη λαϊκή θέληση που θέλει να σβήσει όχι η ΕΡΤ αλλά το μαύρο στην ΕΡΤ

αποσύρετε τα ΜΑΤ από τους πομπούς και τις κεραίες της ΕΡΤ

και αφήστε την ΕΡΤ μακριά από λαβυρίνθους αναξιοκρατίας, απαξίωσης και διάλυσης, μακριά από τις παρεμβάσεις και τις υπαγορεύσεις σας, τον ασφυκτικό έλεγχο με καπιταλιστικά και αυταρχικά κριτήρια.