Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/07/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου στον RealFm και τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο

Με σχέδιο νόμου δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε όλο το νομικό οπλοστάσιο που διαλύει τη δημόσια διοίκηση

•    Αυτό που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση όπως οι αντιπολιτεύσεις των τελευταίων καιρών, που έταζαν στους πάντες τα πάντα, κρίνοντας δηλαδή εξ ιδίων. Θέλω όμως να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από τον περασμένο Δεκέμβριο πρόταση νόμου με την οποία δεσμευόμαστε όταν αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες να ακυρώσουμε όλο αυτό το νομικό οπλοστάσιο που διαλύει τη δημόσια διοίκηση και οδηγεί στην ανεργία μαζικά τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, δεν χαϊδεύουμε αυτιά πολιτών που σήμερα εξαθλιώνονται. Εμείς λοιπόν δεσμευτήκαμε με πρόταση νόμου, που ξεχνά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, για τη δυνατότητα επανασύστασης των οργανικών θέσεων που καταργούνται και για την επάνοδο στην απασχόληση όσων επλήγησαν από τα μέτρα αυτά και θέλουν την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Και, προλαβαίνοντας το ερώτημά σας, περί του κόστους, θα σας πω το εξής: όχι μόνο αυτό το ενδεχόμενο δεν συνεπάγεται επιβάρυνση του Προϋπολογισμού, αλλά την ελάφρυνσή του, μεσοπρόθεσμα. Και τούτο γιατί απαλλάσσει τα δημόσια οικονομικά από τις δαπάνες που συνεπάγονται οι δικαστικές διαδικασίες, που ξεκινούν, σωστά, όσοι θίγονται από τις σημερινές αντισυνταγματικές επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων. Απαλλάσσει επίσης το δημόσιο από τις νικηφόρες καταλήξεις των προσωρινών διαταγών που είναι πολύ πιθανόν να εκδοθούν μετά από προσφυγές των θιγομένων. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς που πλησιάζουμε στον έβδομο χρόνο ύφεσης, σε καιρούς που καταδεικνύουν ότι όλες οι προβλέψεις του κραταιού πάλαι ποτέ επιστημονικού διευθυντή του ΙΟΒΕ και νυν υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα περί εξόδου από την κρίση, μείωσης της ύφεσης, επιστροφής της χώρας μας στις αγορές, έχουν διαψευστεί, όταν απολύεις κάποιον από τον δημόσιο τομέα, επιβαρύνεις και τον ιδιωτικό, για τον οποίο οι ιθύνοντες χύνουν πολλά κροκοδείλια δάκρυα εσχάτως.

•    Αυτοί που έχουν απολυθεί και όσων έχει εκπνεύσει το δικαίωμα στο πενιχρό επίδομα ανεργίας που θα κρατούσε και δύο χρόνια, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυρίου Σαμαρά, είναι άνθρωποι που έχουν ποινικό μητρώο; Γιατί δεν είναι χωρίς δόλο το γεγονός ότι κάθε τόσο, στα συστημικά ΜΜΕ, ανακαλύπτουμε τυφλούς, ανάπηρους, επίορκους… Διότι είναι αλητεία οι άνθρωποι που τα τελευταία 39 χρόνια κατέστρεψαν τον δημόσιο τομέα, να μας εξηγούν ότι όσοι σήμερα βρίσκονται στην εξαθλίωση, όσες οικογένειες θρηνούν ανθρώπους που έχουν αυτοκτονήσει λόγω των μνημονιακών πολιτικών, όλα αυτά οφείλονται στους τυφλούς που πήραν επίδομα εξαιτίας των ιδίων. Τι σχέση έχει το γεγονός ότι κάποιοι που έχουν διοριστεί, παρανόμησαν, με αυτό που μας επιφυλάσσουν ως άμεσο μέλλον, το οποίο για ορισμένους είναι ήδη παρόν, δηλαδή την ανεργία και την εξαθλίωση;

•    Επειδή δεν θέλω να ανήκω στους βουλευτές που χρησιμοποίησαν εκείνη τη γλώσσα τόσο ώστε να βρίσκονται μονίμως με τη βουλευτική ιδιότητα, υπογραμμίζω ότι εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου. Και η πρόταση νόμου οδηγεί στο να φτιαχτεί ένα δημόσιο όπου ναι, θα γίνουν και προσλήψεις.

Αυτοί που υπέκλεψαν τη ψήφο του λαού κάνουν λόγο για «δημιουργική υπέρβαση του μνημονίου»

•    Δεν είμαστε υπέρ της άρσης της μονιμότητας. Προσέξτε με τι τρόπο ροκανίζουν μια συνταγματική αρχή που προστάτευε για ένα μεγάλο μέρος πολιτών, και όχι για εκείνους που είχαν τα «μέσα», το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και τον δημόσιο τομέα. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει ο Πειθαρχικός κώδικας. Μπορούσαν να τον είχαν χρησιμοποιήσει εδώ και τόσα χρόνια.

•    Οι ευφημισμοί τον τελευταίο καιρό παίρνουν τη θέση της κοινής λογικής. Κάνουν λόγο για «δημιουργική υπέρβαση του μνημονίου» αυτοί που μας είπαν ότι θα το επαναδιαπραγματευθούν πέρσι και ουσιαστικά υπέκλεψαν τη ψήφο του ελληνικού λαού.

•    Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δημιουργικές ή υπερβατικές λογικές αλλά για απολύσεις που είχαν προαποφασιστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που ή δεν καταλαβαίνει τι της γίνεται ή εφαρμόζει μια συγκεκριμένη πολιτική και παράλληλα προσπαθεί, για επικοινωνιακούς λόγους, να την εξωραΐσει… Θεωρώ ότι ισχύει το δεύτερο.

Κάνουμε πολιτική με τις κινητοποιήσεις και τη δράση μας τη Βουλή

Για την επιστολή Δασκαλόπουλου:

•    Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν κάνει πολιτική ανάλογα με τις επιστολές του Δασκαλόπουλου ή ανάλογα με τις προσκλήσεις στο συνέδριο του προς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, όπως οι κκ Φωτόπουλος και Μπαλασόπουλος. Κάνουμε πολιτική με τις κινητοποιήσεις και τη δράση μας στη βουλή και την ευρωβουλή. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε από δελτία Τύπου, επιστολές, παρουσίες στελεχών που προέρχονται από άλλες πολιτικές αφετηρίες.

To Γραφείο Τύπου