Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/09/1999

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Θωμαδάκη είχαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Γιάννης Δραγασάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Χρηματιστήριο.

Ο ΣΥΝ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει και μέσα και έξω από τη Βουλή ότι το Χρηματιστήριο πρέπει να λειτουργεί ως ένα σύγχρονος οικονομικός θεσμός και να μην γίνεται πεδίο κομματικών ή πολιτικών αντιπαραθέσεων, πεδίο χρηματιστηριακής υστερίας ή χρηματιστηριακής αναρχίας.

Και η πολιτικοποίηση και η κομματικοποίηση του Χρηματιστηρίου βλάπτουν την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Πιστεύουμε ότι εγγύηση για αυτόν τον ρόλο του Χρηματιστηρίου είναι οι σύγχρονοι και αποτελεσματικοί θεσμοί διαφάνειας, εποπτείας και ελέγχου.

Εχει ευθύνη η κυβέρνηση που καθυστερεί τη θωράκιση του Χρηματιστηρίου με αυτόνομους και σύγχρονους θεσμούς. Οπως, επίσης έχει ευθύνη, γιατί ενέταξε το Χρηματιστήριο στο πολιτικο-κομματικό οπλοστάσιό της.

Και παλιότερα, αλλά και σήμερα επισημαίνουμε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παρά τις θετικές εξελίξεις και τα βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, χρειάζεται ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να λειτουργεί και να δρα ως ανεξάρτητη και αυτόνομη αρχή και όχι ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Επισημαίνουμε την ευθύνη όλων εκείνων που παρεμβαίνουν με τρόπο τρέχουσας πολιτικής νοοτροπίας και προκαλούν φαινόμενα τα οποία βλάπτουν και τους μικροεπενδυτές, αλλά και γενικότερα την ομαλή λειτουργία οικονομικών θεσμών, όπως το Χρηματιστήριο.

Είναι λάθος της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από το Χρηματιστήριο, όπως έλεγαν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες. Είναι επιζήμιο να σπρώχνεται και να υποτάσσεται μία ολόκληρη κοινωνία, χωρίς προστασία στις χρηματιστηριακές δομές".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου