Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2013

Επικείμενη απόλυση Δασοφυλάκων και περαιτέρω αποδυνάμωση Δασικών Υπηρεσιών - Ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Καφαντάρη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η ΚΥΑ, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 για την «Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία» του ν.3938/2011, μετέταξε το προσωπικό της Αγροφυλακής στις Δασικές Υπηρεσίες, με σκοπό τη στελέχωσή τους «σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, αντίστοιχης κατηγορίας κλάδου ή ειδικότητας των υπηρεσιών αυτών». Ως σκεπτικό -των αρμόδιων τότε υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη- της μετάταξης αυτής ήταν η συγκρότηση ενιαίου μηχανισμού ελέγχου και προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, στόχος ήταν η εξασφάλιση καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότερου ελέγχου της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών, αλλά και σημαντικού δημοσιονομικού οφέλους. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε μάλιστα προβάλει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο, της μετάταξης των αγροφυλάκων, ενισχύονται οι δασικές υπηρεσίες στα καθήκοντα της δασοπροστασίας.

Μετά από 2 μόλις χρόνια, ψηφίζεται ο νόμος 4138/2013 «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες Διατάξεις» (ΦΕΚ 72Α'/19-3-2013), με τον οποίο τροποποιήθηκαν διατάξεις του Δασικού Κώδικα που αφορούν την παράνομη υλοτομία στα δάση και τις δασικές εκτάσεις καθώς και την παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων (αντικατάσταση του άρθρου 268 και τροποποίηση του άρθρου 271 του Ν.Δ. 86/69). Ενδεικτικά να αναφερθεί η αυστηρότερη τιμωρία των παραβατών, στους οποίους καταλογίζεται ζημία σε δάσος ή δασική έκταση που υπερβαίνει τα 300 ευρώ, καθώς και των παραβατών των δασικών αστυνομικών διατάξεων (άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα π.χ. υλοτομία εντός αγροκτημάτων, καυσοξύλευση για ατομικές ανάγκες, περισυλλογή υπολειμμάτων υλοτομιών).

Για την αντιμετώπιση και των φαινομένων λαθροϋλοτομίας,οι Δασικές Υπηρεσίες λειτουργούν, μετά από σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ και εγκυκλίων διαταγών της Ειδικής Γραμματείας Δασών,καθημερινά και τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών, μέχρι τις 10 το βράδυ, καθώς και τα Σάββατα, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με συνεργεία επιφυλακής, ενώ διενεργούν περιπολίες καθʼ όλο το 24ωρο, οι οποίες επιλαμβάνονται είτε κατόπιν καταγγελιών είτε αυτεπαγγέλτως.

Στην ενημέρωση της Βουλής, 16-04-2013, και ειδικότερα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και για θέματα αντιπυρικής προστασίας, ο καθʼ ύλην αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης, διαβεβαίωνε την Βουλή ότι: «Αξιοποιείται, πλέον, πλήρως και το προσωπικό της Αγροφυλακής , το οποίο ενσωματώθηκε στη Δασική Υπηρεσία και συμμετέχει στον αντιπυρικό αγώνα και μάλιστα έχουν καθιερωθεί μονίμως δύο βάρδιες πρωί και απόγευμα».

Τις τελευταίες ημέρες, διαβάζουμε στον τύπο, για τις επικείμενες απολύσεις δασοφυλάκων, που προέρχονται από την πρώην Αγροφυλακή, μόνο και μόνο για να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της, θυσιάζοντας παραπέρα ότι έχει απομείνει από δημόσια περιουσία και φυσικό περιβάλλον.

Επειδή:

•    Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι αυτοί (πρώην αγροφύλακες) στελέχωσαν τη Δασική Υπηρεσία στην οποία υπήρχαν κενά της τάξεως του 70% σε δασοφύλακες και εξυπηρετούν σήμερα το έργο της δασοπροστασίας.

•    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΕΚΑ, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ενσωματωθεί στα νέα τους καθήκοντα και προσφέρουν τα μέγιστα στη Δασική Υπηρεσία, η οποία προσπαθεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με τη Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

•    Τα δασονομεία και τα δασοφυλάκεια είναι θεσμοθετημένες Δασικές Μονάδες ελέγχου, καταστολής και βεβαίωσης των δασικών παραβάσεων (φανταστείτε την Ελληνική Αστυνομία χωρίς τμήματα).

•    Οι δασοφύλακες έχουν επωμιστεί τις αρμοδιότητες της δασικής και αγροτικής ασφάλειας που καλύπτουν το 90% των εκτάσεων που προστατεύονται από το Σύνταγμα και ασκούν πλήρως και με αποτελεσματικότητα τα ανακριτικά καθήκοντα που τους έχει αναθέσει η πολιτεία (ν.4030/11, αρ. 55, παρ. 10).

•    Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις τους είναι ότι έχουν καταγράψει στο ενεργητικό τους το τελευταίο χειμώνα χιλιάδες ελέγχους, 600 τουλάχιστον αυτόφωρα και πολλές συλλήψεις, καθώς και κατασχέσεις παράνομων προϊόντων λαθροϋλοτομίας.

•    Η δασοφυλακή δεν είναι εποχική δραστηριότητα, αλλά ασκείται σε ετήσια βάση και καθʼ όλο το 24ωρο, όπως παράδειγμα το καλοκαίρι δραστηριοποιείται στην αντιπυρική προστασία, το χειμώνα με τη λαθροϋλοτομία, το φθινόπωρο με τη λαθροθηρία, κλπ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Για ποιο λόγο πρόκειται να προβούν στο μέτρο της απόλυσης των δασοφυλάκων, όταν η ίδια η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αναγκαιότητά τους, τόσο για την δασοπροστασία, την αντιπυρική προστασία όσο και για την λαθροϋλοτομία;

•    Για ποιο λόγο προχωρούν στο μέτρο αυτό, ιδιαίτερα μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, όταν γνωρίζουν, και το έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης και ΠΠ, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος λόγω μνημονίου για μεγάλες πυρκαγιές; Μήπως ψάχνουν στους δασοφύλακες τα εξιλαστήρια θύματα των πυρκαγιών;

•    Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση του Φορέα Δασοπροστασίας, ο οποίος προβλέπεται από το Ομόφωνο Πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, και στην αντίστοιχη διεύρυνση των καθηκόντων της Δασικής Υπηρεσίας στο φυσικό χερσαίο περιβάλλον;

•    Θα εξασφαλίσει το Υπουργείο ΠΕΚΑ τις απαραίτητες πιστώσεις για τη διαχείριση και προστασία των δασών;

•    Θα δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματική προστασία, διαχείριση και εκμετάλλευση των δασών, στο πλαίσιο της αειφορικής διαχείρισης και κάρπωσης, για δασοπονία με σκοπό την παραγωγή υψηλής ποιότητας δασικών προϊόντων, κλπ , ώστε να συμβάλει παραπέρα και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Καφαντάρη Χαρά