Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/07/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η συγκυβέρνηση την ώρα που ο λαός βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση επιβάλλει νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυξάνει στους οικιακούς καταναλωτές κατά 118% το τέλος ΕΤΜΕΑΡ από 9,5 σε 20,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν μάλιστα πριν από ένα χρόνο οι οικιακοί καταναλωτές πλήρωναν 3 ευρώ την μεγαβατώρα. Συγχρόνως προχώρησε και σε μεγάλες αυξήσεις στους αγρότες και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, ενώ στους μεγαλοβιομηχάνους  έκανε μειώσεις.

 Για την επιβολή της αύξησης αυτής επικαλούνται το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Όμως  το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε πρώτα από όλα από τις πολιτικές επιλογές της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, τις προκλητικές ενισχύσεις με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος από Φυσικό Αέριο αλλά και την ανικανότητα ή την αδιαφορία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να σχεδιάσουν με σωστό τρόπο την διείσδυση των ΑΠΕ στη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δημιούργησαν προσδοκίες σε χιλιάδες μικροεπενδυτές τους οποίους προέτρεψαν να επενδύσουν τις οικονομίες τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για την αποπληρωμή αυτών των επενδύσεων. Στη συνέχεια κούρεψαν τις εγγυημένες ταρίφες με οριζόντιο τρόπο. Επιβάλλοντας εισφορά επί του τζίρου «κατάφεραν» κάποιοι από αυτούς τους μικροπαραγωγούς όχι μόνο να μην έχουν στοιχειώδη απόδοση αλλά να βάζουν και από την τσέπη τους για να πληρώσουν τα δάνειά τους.

 Και επειδή ούτε αυτό το χαράτσι έλυσε το πρόβλημα, καταφεύγουν στο γνωστό υποζύγιο, τον λαό, να πληρώσει αυτός με το υστέρημα του τις πολιτικές τους επιλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει προτείνει τρόπο να λυθεί το πρόβλημα:

1. Να σταματήσει η προκλητική επιδότηση των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγων ηλεκτρικού ρεύματος από Φυσικό Αέριο και

2. Να πληρώσουν όλοι αναλογικά και όχι με οριζόντιο τρόπο αλλά με κριτήρια το μέγεθος και το κόστος κατασκευής ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιη η κατανομή των βαρών.

Όμως η κυβέρνηση πιστή στις μνημονιακές και ταξικές επιλογές της δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ταξικούς της φίλους και να θίξει τα συμφέροντα των μεγάλων επενδυτών ΑΠΕ και Φ. Α. και επιλέγει να   επιβαρύνει για μια ακόμη φορά το λαό.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα των ΑΠΕ έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάπτυξής τους, που βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το μοντέλο «πράσινης ανάπτυξης» που επέλεξαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Το πρόγραμμά μας για τις ΑΠΕ, ενταγμένο σε ένα γενικότερο, δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό, θα υλοποιηθεί από την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς ώστε το ρεύμα ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό να παρέχεται με τον πιο φθηνό και οικολογικό τρόπο στο λαό.

To Γραφείο Τύπου