Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2013

Ομιλία Δ.Στρατούλη κατά τη συζήτηση της Βουλής για τη ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση)

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, διαβάζοντας το νομοσχέδιο για τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση, διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση δημιουργεί με αυτό το νομοσχέδιο ένα ψευδεπίγραφο, ένα συρρικνωμένο και ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση μόρφωμα.

Και μόνο από την ανάγνωση του νομοσχεδίου και το σκοπό του προκύπτει ο λόγος για τον οποίο κλείσατε την ΕΡΤ, ο λόγος για τον οποίο ρίξατε αυτό το ντροπιαστικό «μαύρο» στις οθόνες μας, αλλά και στις ζωές των ανθρώπων που απολύετε. Το κάνατε για να συρρικνώσετε τη δημόσια τηλεόραση μέχρι εξαφανίσεως και κυρίως διά της συρρίκνωσης και της εξαφανίσεως της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να παραδώσετε τον έλεγχο και την εκμετάλλευση όλου του φάσματος των συχνοτήτων στους ιδιώτες μεγαλοκαναλάρχες της DIGEA.

Η χρησιμοποίηση μάλιστα της DEUTSCHE TELEKOM για να ρίξετε το σήμα και το «μαύρο» στις οθόνες δείχνει τους κινδύνους για τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία. Εκείνο το βράδυ το κρίσιμο «βαλιτσάκι» για να μπλοκάρει τα τηλεοπτικά και τα άλλα κυκλώματα το κρατούσαν οι ιδιώτες και το κρατούσαν Γερμανοί. Σκεφθείτε τι σημαίνει αυτό σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, για το λαό μας, για την πατρίδα μας. Και σκεφθείτε τι συνέπειες -εκτός όλων των άλλων για το λαό επειδή εκχωρούνται κοινωνικά αγαθά- έχει και για την εθνική κυριαρχία, αλλά και για τη δημοκρατία το ξεπούλημα των επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας που προχωράει η Κυβέρνησή σας.

Επισήμανση δεύτερη. Το νομοσχέδιο στο άρθρο 16, παράγραφο 3 λέει ότι περνάει στη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνέτ και Τηλεόραση, στη ΝΕΡΙΤ, το έργο της ραδιοτηλεόρασης που προβλέπει το Σύνταγμα, όλη η περιουσία, όλες οι εγκαταστάσεις και όλες οι υποδομές της ΕΡΤ.

Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, τι λέει η νομοθεσία μας, το Προεδρικό Διάταγμα 572/1988, όπως τροποποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002, στις περιπτώσεις που μεταβιβάζονται ολόκληρες επιχειρήσεις ή τμήματα επιχειρήσεων ή η περιουσία τους ή οι εγκαταστάσεις τους ή τμήμα επιχειρήσεων σε άλλη επιχείρηση, είτε με σύμβαση, με συμφωνία –έτσι λέει η νομοθεσία μας- είτε και με νόμο; Ξέρετε τι προβλέπει; Προβλέπει ότι περνάει στη νέα επιχείρηση όλο το προσωπικό με τους μισθούς που είχε, τις εργασιακές σχέσεις που είχε, τις συλλογικές συμβάσεις που είχε. Γιατί δεν το κάνατε, κύριε Υπουργέ; Γιατί δεν το κάνατε; Γιατί δεν εφαρμόσατε την ελληνική νομοθεσία; Είστε παράνομοι, είστε δέκα φορές παράνομοι.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές Οδηγίες 75/129 και 92/56 λένε ότι πριν από ομαδικές απολύσεις –εδώ διώξατε δύο χιλιάδες εξακόσιους πενήντα ανθρώπους- πρέπει να γίνεται διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους. Κάνατε τέτοια διαβούλευση; Ποτέ δεν κάνατε τέτοια διαβούλευση. Σε ένα βράδυ ανακοινώσατε τις απολύσεις τους. Γιατί δεν κάνατε τέτοιες διαπραγματεύσεις; Είστε παράνομοι, είστε δέκα φορές περισσότερο παράνομοι και εξ αυτού του λόγου.

Επισήμανση τρίτη. Το νομοσχέδιο προβλέπει στελέχωση της ΝΕΡΙΤ με προσωπικό αορίστου χρόνου. Πέρα από το ότι είστε παράνομοι γιατί δεν μεταφέρετε το παλιό προσωπικό, όπως λέει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, πώς θα τους πάρετε; Πώς θα παρακάμψετε τον περιορισμό των προσλήψεων 1 προς 5; Πώς θα αντιμετωπίσετε την πρόβλεψη ότι επειδή είναι δημόσια επιχείρηση οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και χρειάζεται χρονοβόρα διαδικασία; Πότε θα τους πάρετε; Πόσους θα πάρετε; Πώς θα τους πάρετε; Δεν λέει τίποτα το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπει συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, συμβασιούχους έργου και κατʼ αποκοπή και εκ περιτροπής.

Πέραν του ότι αυτό είναι παράνομο γιατί έπρεπε να μεταφερθεί το παλιό προσωπικό, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ρωτώ, κύριε Υπουργέ, αν συνάδει με την ανεξάρτητη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης που θεσπίζετε με το νομοσχέδιο να κρατάει η εκάστοτε κυβέρνηση σε ομηρία ένα τμήμα του προσωπικού της που θα κινδυνεύει να το πάρουν ή να μην το πάρουν, αν δεν εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση μέσα από τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ.

Παράλληλα, χρωστάτε σε τεχνικούς, σε σκηνοθέτες, σε ηθοποιούς μέχρι τέλους Ιουλίου, οι οποίοι αποδίδουν και το ΦΠΑ. Πότε, με ποιες διαδικασίες και πώς θα τους αποπληρώσετε;

Επισήμανση τέταρτη και προτελευταία. Το νομοσχέδιο μιλάει για δήθεν ανεξαρτησία της ΝΕΤ. Πώς θα τη διασφαλίσετε; Το νομοσχέδιο λέει με το Εποπτικό Συμβούλιο. Μα, είναι δυνατόν; Αφού το Εποπτικό Συμβούλιο ορίζεται από τον Υπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και μεταβατικά την πρώτη φορά από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ανεξαρτησία αυτό; Εάν θέλατε ανεξαρτησία, υπήρχε η Βουλή των Ελλήνων, υπήρχε η Διάσκεψη των Προέδρων, υπήρχε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Γιατί δεν τα περνάτε μέσα από αυτά; Γιατί δεν αναφέρει τίποτα από αυτά το νομοσχέδιο;

Και πώς θα διασφαλίσετε, κύριε Υπουργέ, αυτήν την ανεξαρτησία από το κράτος της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, εάν παραβιάζεται, όταν αυτή παραβιάζεται; Πώς; Πώς θα την διαπιστώνετε την παραβίαση; Με ποια διαδικασία θα την αποκαθιστάτε; Σε πόσο χρόνο; Ενώπιον ποιων οργάνων; Με ποια ένδικα μέσα ή άλλες θεσμικές πράξεις; Και με ποιες έννομες συνέπειες και ποινές, αφού δεν αναφέρετε τίποτα από αυτά μέσα στο νομοσχέδιο; Με αέρα κοπανιστό θα διασφαλίζετε τη δήθεν ανεξαρτησία;

Τέλος, όσον αφορά το ανταποδοτικό τέλος, είναι πίσω οι διατάξεις που έχετε και από τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ. Ποιοι είναι υπόχρεοι; Ποιοι θα πληρώνουν; Ποιο είναι το ύψος του ανταποδοτικού τέλους; Ποιος είναι ο τρόπος είσπραξης; Πώς διασφαλίζετε ότι θα πάει στη ΝΕΡΙΤ, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση; Γιατί δεν τα αναφέρει αυτά το νομοσχέδιο; Προβλέπει, θα μου πείτε, να γίνει αργότερα με υπουργική απόφαση. Γιατί; Για να πάνε αλλού, όπως πήγαιναν μέχρι τώρα τα 150 εκατομμύρια από τα 300 εκατομμύρια που μάζευαν από τον ελληνικό λαό;

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θέλουν δουλειά και αξιοπρέπεια, κύριε Βορίδη, που δεν είστε εδώ, που κάνετε παιχνίδια εσείς με τον κ. Στουρνάρα με τις αποζημιώσεις απολύσεων. Αυτό θέλουν, αυτό διαπραγματεύονται, αυτό διεκδικούν. Γιʼ αυτό συγκρούονται. Συνεχίζουν τον αγώνα τους και καλά κάνουν.

Και καλά κάνουν που μπήκαν σήμερα στον αγώνα και οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης για αλληλεγγύη, γιατί αύριο έρχεται η σειρά τους με χειρότερους μισθούς και εργασιακές σχέσεις.

Οι τριάντα οχτώ ημέρες αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ κράτησαν γιατί είχαν τη λαϊκή αλληλεγγύη και τη διεθνή κατακραυγή. Κρατάνε το θέμα ζωντανό. Μπορούν να νικήσουν.

Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ να μην στείλει τα ΜΑΤ.

Προειδοποιούμε, κύριε Υπουργέ, μη στείλετε τα ΜΑΤ. Δεν θα έχετε να κάνετε μόνο με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, το ΣΥΡΙΖΑ ή τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Θα έχετε να κάνετε με έναν ολόκληρο λαό.

Ο αγώνας για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Υπουργικής Απόφασης με βάση τις οποίες καταργήθηκε η ΕΡΤ και για επαναλειτουργία της δημόσιας ΕΡΤ εξυγιασμένης και σύγχρονης συνεχίζεται και θα συνεχιστεί χωρίς όρια και χωρίς τέλος μέχρι να υπάρξει τελική νίκη.

Ευχαριστώ πολύ.