Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/07/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ (Ν.Ρογκάκος-Ντ.Κουτροκόη), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το Συνέδριο ψήφισε την ιδρυτική διακήρυξη που δίνει την ταυτότητα του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική απόφαση που δίνει τις πολιτικές και προγραμματικές θέσεις και το Καταστατικό, που είναι οι κανόνες λειτουργίες, το Σύνταγμα του κόμματος. Εξέλεξε και Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή που καλούνται να υλοποιήσουν αυτήν την απόφαση, μέσα από μια επίθεση εξωστρέφειας. Ήταν ένα καλό Συνέδριο, είχε και τις εντάσεις του αλλά πλέον η πρόκληση για εμάς είναι όσα αποφασίσαμε να τα κάνουμε πράξη, ως ένα ενωμένο, δημοκρατικό, ισχυρό κόμμα που πείθει περισσότερο και περισσότερους ότι και ξέρει, και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Χωρίς συλλογικότητα και αλληλεγγύη, οι αποφάσεις μας δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα

Το ουσιώδες είναι ότι όλοι δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις και το Καταστατικό και τη Διακήρυξη του κόμματος. Παύει να υπάρχει η ξεχωριστή δράση των συνιστωσών, υπάρχει δέσμευση σε έναν ενιαίο λόγο, σε μία ενιαία δράση εντός αυτού του πλαισίου. Από εκεί και πέρα το Συνέδριο αποφάσισε ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σύντομο, που θα προσδιοριστεί από την Κ.Ε σε συνεννόηση με όσες συνιστώσες δεν έχουν παύσει μέχρι τώρα τιη αυτόνομη λειτουργία τους, να ρυθμίσει κι αυτό το ζήτημα. Το ζητούμενο, πάνω απʼ όλα είναι όλοι να κατανοήσουμε έμπρακτα ότι χωρίς συλλογικότητα και αλληλεγγύη, αυτά που αποφασίσαμε δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Πρέπει να σεβόμαστε και τον εσωκομματικό αντίπαλο

Το καταστατικό ισχύει για όλους και για τον Π.Λαφαζάνη ασφαλώς. Τον εκτιμώ πολύ και τον σέβομαι, έχουμε άλλωστε μια κοινή πορεία 25 χρόνων από τη δημιουργία του τότε Συνασπισμού, στα τέλη της δεκαετίας του ʽ80. Όποια απόφαση πάρει ένα κόμμα, το όποιο κόμμα, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν δουλεύουν τα πρώτα του στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του με συλλογικότητα και αλληλοσεβασμό δεν θα πετύχουμε τίποτα. Κάποιες στιγμές εντάσεων, κάποιες φωνές εναντίον του Λαφαζάνη δεν μου άρεσαν καθόλου. Πρέπει να σεβόμαστε και τον εσωκομματικό αντίπαλο.

Σε ό,τι αφορά τον Μ.Γλέζο, δεν τον στεναχωρήσαμε εμείς αλλά οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ στεναχωρήθηκαν, που πίστεψαν ότι θα τραβούσε το χαλί στην προσπάθεια ενοποίησης του κόμματος. Και το απάντησε ο ίδιος το μεσημέρι του Σαββάτου λέγοντας: «όσοι ελπίζουν ότι εμείς θα οδηγήσουμε στη ρήξη και τη διάσπαση, είναι βαθιά γελασμένοι». Και τελειώνοντας αγκαλιάστηκε με τον Αλ.Τσίπρα. Η Αριστερά δεν είναι αρχηγικό μαγαζί, δεν μας κυβερνούν γόνοι δυναστειών και το «όλοι μαζί» είναι η φιλοσοφία μας.

Η κυβέρνηση προσθέτει κι άλλους άνεργους και πετάει στο δρόμο νέους ανθρώπους

Μέχρι πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα, και τώρα φέρνει το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει νέα μέτρα, λέει δηλαδή ψέματα κανονικά. Με αυτό, σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και μετρά ήδη 1,5 εκατομμύριο ανέργους, η κυβέρνηση προσθέτει κι άλλους άνεργους και πετάει στο δρόμο νέους, πτυχιούχους, ανθρώπους που έχουν μπει στο Δημόσιο με ΑΣΕΠ κι όχι με ρουσφέτια. Επίσης, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει Δημοτική Αστυνομία, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα καταργείται ο θεσμός, ενώ είναι τεράστιο λάθος και η απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων μʼ αυτήν την εγκληματικότητα, τη διακίνηση ναρκωτικών και τους βανδαλισμούς.

Κυβέρνηση και Τρόικα νομοθετούν και σφάζουν στο γόνατο

Κυβέρνηση και Τρόικα νομοθετούν στο γόνατο αλλά σφάζουν και στο γόνατο ανθρώπους, με αποτέλεσμα ακόμη και νομικούς τραγέλαφους. Π.χ διατηρείται η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -έτσι ορίζει ο νόμος- αλλά καταργούνται οι άνθρωποι που εφαρμόζουν την αρμοδιότητα! Τέλος, ακούμε πολλά για ενστάσεις και διαφωνίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ακόμη και για «μασάζ» που τους γίνεται με διαρκείς συσκέψεις στα επιτελεία των κομμάτων τους, αλλά το ζητούμενο είναι αν στην πράξη αυτές οι διαφοροποιήσεις θα εκφραστούν με ψήφο. Κατά τʼ άλλα επιχειρήματα του τύπου «διαφωνώ αλλά ψηφίζω με το πιστόλι στον κρόταφο» δεν πείθουν πια κανέναν.

To Γραφείο Τύπου