Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/10/1999

Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΝ στη Λάρισα

Περιοδεία τουΠροέδρου του ΣΥΝ στη ΛάρισαΣυνέντευξη Τύπου για σημαντικά πολιτικάζητήματα της επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποιεί περιοδεία στη Λάρισα όπου θα παρευρεθεί στην Πανθεσσαλική σύσκεψη για τα αγροτικά που διοργανώνει σήμερα ο ΣΥΝ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λάρισα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε:

"Η χώρα με ευθύνη και πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ξεπερασμένη παλαιοκομματική μέθοδο της παροχολογίας και τις ισχυρές «προσβάσεις» που διαθέτει στα ΜΜΕ για να δημιουργήσει ευνοϊκό γι αυτήν κλίμα. H κυβέρνηση μεθοδεύει και κυνηγάει εντυπώσεις. Κατασκευάζει διλήμματα και μοιράζει επιταγές μελλοντικής ευτυχίας.
Στην ουσία από τώρα μέχρι και τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα κινείται με κριτήρια μικροκομματικής σκοπιμότητας και θα υποτάσσει τον χειρισμό όλων των προβλημάτων της χώρας στους εκλογικούς της σχεδιασμούς.

Με αυτό τον τρόπο χειρίζεται το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Με αυτό τον τρόπο χειρείζεται το θέμα της εκλογής του Προέδρου της δημοκρατίας.
Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Με αυτό τον τρόπο μεταχειρίζεται το Χρηματιστήριο.
Πριν αναφερθώ στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, που θα είναι και το κύριο θέμα της συνέντευξής μου, θα ήθελα να κάνω ορισμένες αναφορές σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας".

Για τους σεισμούς

"Το μεγάλο πρόβλημα των σεισμών έφερε στην επιφάνεια μεγάλα προβλήματα λειτουργίας του κράτους και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Δεν θέλω να επαναλάβω εδώ προτάσεις που έχουμε κάνει όλες αυτές τις μέρες. Θέλω να κάνω μονάχα μια παρατήρηση. Πριν ακόμα συνέλθει η Αθήνα από το χτύπημα του σεισμού, ενώ ακόμα υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι, η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή νόμους που αποδεικνύουν ότι δεν κατάλαβε τίποτε και ότι δεν είναι διατεθειμένη ν� αλλάξει τίποτα. Ο νόμος για την πολεοδόμηση των στρατοπέδων της Αττικής κι ο κόσμος για τα μικρά μη άρτια οικόπεδα δείχνουν ότι το μικροκομματικό συμφέρον για την κυβέρνηση παραμένει ο ύψιστος κανόνας.

Όμως αυτή η νοοτροπία των κυβερνήσεων κατέστησε την Αθήνα ανοχύρωτη πόλη. Αυτή η νοοτροπία καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζουν στην ανασφάλεια και εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο.

Είναι επίσης σοβαρό και το γεγονός ότι η κυβέρνηση τη δική της απουσία σχεδίου και αδυναμία συντονισμού την φορτώνει στην Τοπική και νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αφορμή αδυναμίες και της Αυτοδιοίκησης, από την έλλειψη πόρων, μηχανισμών και αρμοδιοτήτων. Αποτελεί πολιτική οπισθοδρόμηση η νεοσυγκεντρωτική νοοτροπία που υιοθετείται και διακηρύσσεται προσφάτως από τον κ. Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, σε βάρος της πραγματικής αποκέντρωσης με ουσιαστική και ισχυρή αυτοδιοίκηση".

Για το θέμα της Προεδρικής εκλογής

"Η κυβέρνηση επέλεξε το θέμα αυτό ως αιχμή της προεκλογικής της τακτικής, εμπλέκοντας κατά απαράδεκτο τρόπο και το πρόσωπο του νυν Προέδρου.

Από την στιγμή που η κυβέρνηση ανοίγει κατ� αυτόν τον τρόπο το θέμα, ο ΣΥΝ διατυπώνει με σαφήνεια τη δική του πρόταση.

Εμείς προτείνουμε την επιλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από τον χώρο της Αριστεράς. Προτείνουμε την υποψηφιότητα του Λ.Κύρκου.

Καλούμε το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει στο απλό ερώτημα: Γιατί δεν αποδέχεται μια τέτοια αριστερή υποψηφιότητα.

Γιατί δεν δέχεται να συμβάλει ώστε για πρώτη φορά να εκλεγεί στην Ελλάδα ως Πρόεδρος Δημοκρατίας ένα πολιτικό πρόσωπο που θα εκφράζει έναν ολόκληρο χώρο που για δεκαετίες αποκλείστηκε συστηματικά από τα κέντρα αποφάσεων.

Καλούμε το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει γιατί αναζητά την κεντροδεξιά συναίνεση και δεν επιλέγει τη συνεργασία με την Αριστερά".

Για τη σημερινή δημοσκόπηση

"Παρακολουθούμε με προσοχή πάντα και αναλύουμε τις δημοσκοπήσεις.
Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν για μας ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάγκη της πραγματικότητας και των τάσεων που διαμορφώνονται στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι πολλοί θέλουν και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις δημοσκοπήσεις ως όργανο χειραγώγησης της κοινής γνώμης.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΝ: από το σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχουμε στη διάθεσή μας, με εξαίρεση τη σημερινή, προκύπτει εικόνα σταθερότητας του ΣΥΝ στα επίπεδα των Ευρωεκλογών. Εκτίμησή μας είναι ότι στις εθνικές εκλογές τα αποτελέσματα για τον ΣΥΝ θα είναι ανοδικά σε σχέση με τις ευρωεκλογές".

Για το Χρηματιστήριο

"Με το Χρηματιστήριο πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε.
Είναι πολύ επικίνδυνο το φαινόμενο που σήμερα παρατηρείται να αποτελεί το Χρηματιστήριο πεδίο άσκησης προεκλογικών κινήσεων.
Η κυβέρνηση έχει κάνει την καταστροφική επιλογή να χρησιμοποιεί το Χρηματιστήριο ως δείκτη επιτυχία της πολιτικής της.
Παίζει με τη νοοτροπία του ΄Ελληνα, δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες και μετά τρέχει να τα μαζέψει, παίζοντας με την τσέπη των μικροεπενδυτών.
Η δική μας άποψη είναι ότι οι δείκτες του Χρηματιστηρίου πρέπει να πάψουν να αποτελούν επιχείρημα για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Να εξορθολογισθεί η λειτουργία του.
Να υπάρξουν σοβαροί θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας και να λειτουργήσει σοβαρά.
Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις".

Για τα Ελληνοτουρκικά

"Και στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση επιδεικνύει την ίδια προχειρότητα.
Ενώ όλοι γνωρίζουμε τη δυσκολία των προβλημάτων.
Ενώ όλοι είμαστε σύμφωνοι ότι χρειάζονται πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα, η κυβέρνηση πάει συνεχώς από το ένα άκρο στο άλλο.
Την μια στιγμή καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες και την άλλη επιστρέφει σε κλίμα αδιεξόδου.
Η άποψή μας είναι σαφής:

α) Ο χειρισμός των ελληνοτουρκικών απαιτεί συναίνεση και διακομματική συνεννόηση,

β) Χρειάζονται μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα υπηρετείται με συνέπεια και χωρίς κραυγαλέες διακυμάνσεις,

γ) Η Ελλάδα σταθερά πρέπει να επιμένει στην πολιτική του διαλόγου, χωρίς όμως ποτέ να δεχτεί άλλο πλαίσιο από αυτό που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

δ) Ο ΣΥΝ διατύπωσε πρόσφατα την πρόταση για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει αυτή την πρόταση σημαία και να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες".

To Γραφείο Τύπου