Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση ανάκληση των απολύσεων στην «ΑΣΠΡΟΦΟΣ» θυγατρική μελετητική εταιρία του ομίλου των ΕΛΠΕ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

Εντυπωσιάζει η επιμονή της Κυβέρνησης στη διάλυση των εταιριών του Δημοσίου που κατέχουν και προσφέρουν τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου. Θύμα της πολιτικής της κυβέρνησης αυτή τη φορά είναι η μελετητική εταιρία «ΑΣΠΡΟΦΟΣ», των Ελληνικών Πετρελαίων. Μια εταιρία που επί 30 περίπου χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα επενδυτικά προγράμματα των ΕΛΠΕ, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε πληθώρα μελετητικών προγραμμάτων στην χώρα μας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια εταιρία κοιτίδα καταξιωμένων επιστημόνων, πολιτικών, μηχανικών, εκπαιδευτικού κέντρου πολλών αποφοίτων των Πανεπιστημιακών μας Ιδρυμάτων.

Η «ΑΣΠΡΟΦΟΣ» γίνεται θύμα των άστοχων επενδυτικών επιλογών της Διοίκησης των ΕΛΠΕ, που πιστεύουν ότι διαλύοντάς την θα εξοικονομήσουν το ποσό των 200 εκ. ευρώ που ʽέχασανʼ από την υπερτιμολογημένη αγορά της ΒΡ.

Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ, αρνούμενη πεισματικά να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην «ΑΣΠΡΟΦΟΣ», ανακοίνωσε τις πρώτες 6 απολύσεις εργαζομένων και προχώρησε σε ειδοποιήσεις άλλων που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Είναι τραγελαφικό και προκλητικό να καμαρώνει η κυβέρνηση για την ανάληψη από την «ΑΣΠΡΟΦΟΣ» εκτέλεση μελετητικών εργασιών για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου  ΤΑΡ και από την άλλη μεριά να διαλύει το τμήμα της εταιρίας που έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση των τεχνικών μελετών σχετικών με την ολοκλήρωση της χάραξης του ελληνικού τμήματος του αγωγού.

Παράλληλα στον κλάδο των εργαζομένων στα πετρελαιοειδή άρχισε ο εργασιακός μεσαίωνας καθότι  δεν υπογράφονται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (και όταν υπογράφονται αγγίζουν διψήφιο αριθμό ΜΕΙΩΣΗΣ ) και επιπλέον έχει γίνει μείωση προσωπικού που αγγίζει το 20%.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει επίσης στους εργαζομένους ότι το επόμενο διάστημα αυτό που ήδη συμβαίνει στην «ΑΣΠΡΟΦΟΣ» θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί στο σύνολο του ομίλου των ΕΛΠΕ.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί;

•    Με ποια αιτιολογία προχώρησε η Διοίκηση των ΕΛΠΕ σε απολύσεις εργαζομένων στην «ΑΣΠΡΟΦΟΣ»;

•    Πως δικαιολογούνται οι απολύσεις εργαζομένων όταν η εταιρεία συνεργάζεται με το κονσόρτσιουμ των εταιρειών που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τον TAP για την εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών;

•    Θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζομένων στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλεξόπουλος Απόστολος

Ουζουνίδου Ευγενία

Πετράκος Αθανάσιος

Σταθάς Ιωάννης

Στρατούλης Δημήτριος