Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/07/2013

Ομιλία Θεανώς Φωτίου στην Επιτροπή Οικονομικών

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄ - ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
                             ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

   Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 15 Ιουλίου 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.20΄, στην Αίθουσα της Γερουσίας, του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις». (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση)

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Σπυρίδωνας – Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

[….]

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΙΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ. Το λόγο έχει η κυρία Φωτίου.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Πράγματι τα περισσότερα έχουν ειπωθεί στην αίθουσα και η παρέμβασή μου θα ήθελε να σταθεί περισσότερο μεθοδολογικά στο πολυνομοσχέδιο. Γιατί το πολυνομοσχέδιο είναι το ιδανικό παράδειγμα για να καταλάβει η ελληνική κοινωνία αλλά και ολόκληρη η Βουλή τα απίθανα ψεύδη και πως απονομιμοποιούνται μέσα από αυτό στους τομείς της αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων αγαθών. Τι εννοώ με αυτό;

Εδώ καταρρέουν οι εξής μύθοι, κύριε Πρόεδρε. Πρώτος μύθος, είναι του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης. Τι λέει ο μύθος αυτός; Λέει με βάση ένα σχέδιο που αξιολογεί τις δομές της δημόσιας διοίκησης, κάποιες ρουσφετολογικές, άχρηστες δομές καταργούνται. Εδώ τι σχέδιο έχετε φέρει; Ποιο είναι το σχέδιο και ποια αξιολόγηση έχουμε για το συγκεκριμένο περιβόητο άρθρο για παράδειγμα 82, διακοπή δύο τομέων του ΕΠΑΛ, 9 ειδικότητες του ΕΠΑΣ και ούτω καθεξής. Κανένα. Και όπως αρέσει στον Υπουργό Παιδείας να λέει «nothing», «no one». Αντίθετα, έχουμε αξιολόγηση των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ που έχει φτιαχτεί πριν από τρία χρόνια. Δεν σας αναφέρω εγώ μόνο τις ιστορίες του ΣΕΒ που λένε πόσο είναι αξιόμαχες και σημαντικές όλες αυτές οι δομές. Δείξτε μας το σχέδιο, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, δείξτε μας το σχέδιο, κύριε Υπουργέ της Υγείας.

Δεύτερος μύθος. Κανείς δεν απολύεται, μπαίνει σε διαθεσιμότητα και εφόσον είναι καλός, άξιος θα πάει κάπου αλλού που έχουμε ανάγκη. Παράδειγμα στην υγεία. Να μας δείξει το σχέδιο ο Υπουργός Υγείας που έχουμε με βάση ποιες ανάγκες κλείνουν συγκεκριμένα νοσοκομεία, που ενισχύουμε, με ποια αξιολόγηση των δομών την έχει κάνει. Καμία και επιτέλους ένα κατάλογο. Δείξτε μας που είναι οι ανάγκες, τι νούμερο ανάγκες έχετε στον Ευαγγελισμό, τι νούμερο ανάγκες στο κάθε νοσοκομείο της χώρας. Φτάνει πια αυτές οι εξυπνάδες.

Τρίτος μύθος. Το δημόσιο είναι αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του παρελθόντος. Αυτά ήταν τα κακά κόμματα. Σήμερα η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του παρόντος ως αρχάγγελοι της κάθαρσης θα το αποκαθάρουν, αυτό το κακό δημόσιο που φτιάξανε οι προηγούμενοι οι προπάτορες ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.. Μόνο που δυστυχώς οι προνομιακές πελατειακές σχέσεις τώρα μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα. Πώς αλλιώς να κατανοήσω την πριμοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας άτυπων μορφών ιδιωτικής εκπαίδευσης ΙΕΚ για παράδειγμα το ΙΕΚ Ακμή. Πρώτον, με ανάθεση έργων 135.000 ευρώ στο ΙΕΚ Ακμή από το Υπουργείο Παιδείας για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Δεύτερον, με κατάργηση τίτλων σπουδών στα ΤΕΙ από το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», τα οποία είχαν ενδιαφέροντα ΙΕΚ για παράδειγμα το ΙΕΚ Ακμή. Τρίτον, με κατάργηση των τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ που έχουν ενδιαφέρον και αναπτύσσουν τα ΙΕΚ όπως για παράδειγμα ΙΕΚ Ακμή, γιατί όπως λέει η Γενική Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δείτε ότι οι κλάδοι που καταργούνται είναι των τομέων υγείας πρόνοιας. Για προσέξτε, αγαπητοί συνάδελφοι, που είναι το χρήμα; Που είναι το «ψητό»; ΙΕΚ Ακμή; Μήπως; Γραφικών τεχνών, αισθητικής, κομμωτικής, σχεδίασης, παραγωγής ενδύματος, και ένα αργυροχρυσοχοΐας. Να μη σας πω για μια καταπληκτική σχολή αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα, 47 ανθρώπων που έχουν μια μεγάλη παράδοση. Όλη αυτή η παράδοση τι νομίζετε ότι είναι τα κοσμήματα της Ερμού που βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα καταργείται; Ντροπή αυτή ιστορία.

Φαίνεται αστείο ότι από την επόμενη ημέρα από την κατάργηση των εν λόγω ειδικοτήτων το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πανηγυρική εκδήλωση και την επικύρωση της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων τίτλων σπουδών για ειδικότητες των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ πολλές από τις οποίες μόλις είχαν καταργηθεί. Κάθομαι και το σκέφτομαι, γιατί έγινε αυτό και λέω μα είναι ειδικότητες που μόλις θα ιδρυθούν στα ΙΕΚ. Άρα, με ένα τρόπο ανοίγει εμμέσως πλην σαφώς, γίνεται το βήμα για να κατοχυρωθούν οι άλλες ειδικότητες.

Αξιοκρατία, αξιολόγηση, σχεδιασμός. Όλοι ξέρουμε πια ότι έχετε καμία σχέση με αυτά. Ούτε βέβαια και με την ευνομία. Γιατί τι είδους ευνομούμενο ενώ κράτος είναι αυτό που ανακοινώνει τα ονόματα των εκπαιδευτικών που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα πριν ψηφιστεί ο νόμος.

Εδώ, βεβαίως, έχουμε το αντίστοιχο των επιστρατεύσεων, που επιστρατεύουμε πιθανούς απεργούς πριν προκηρύξουν απεργία. Όλα μέσα σε ένα πανικό, για να βρείτε τα νούμερα. Είναι δυνατόν, να στέλνετε εγκύκλιο στα Σχολεία ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και να παίρνουν τα Σχολεία τηλέφωνο τον κάθε έναν εκπαιδευτικό και να του λένε να δηλώσει, αν δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του νόμου; Έχουν ονοματεπώνυμο οι άνθρωποι πριν βγει ο νόμος;

Πέρα από όσα είπα και τα οποία αποδομούν την υποκρισία της Κυβέρνησής σας, θέλω να πω, ότι πέρα από την εύνοια στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που δραστηριοποιείται στην Παιδεία και την Υγεία, υπάρχει και ένας τρίτος τομέας, που θέλω να αναφερθώ. Είναι το άγριο, ανελέητο, πραγματικά, πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού προς τα λαϊκά στρώματα.

Οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ προσελκύουν τα πιο λαϊκά στρώματα και αυτό το ξέρετε. Σε συνθήκες κρίσης ξέρετε τι συνέβη στη Σιβιτανίδειο, κύριε Υπουργέ; Από κει που είχε 215 μαθητές πέρυσι, φέτος έχει 350. Και αυτό γιατί μεγάλες ηλικίες, ακόμη, και απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ πηγαίνουν για να μάθουν αυτά τα επαγγέλματα που καταργείτε και που μπορούν είτε ως οικογενειακές  επιχειρήσεις, είτε ως ατομικές περιπτώσεις, να βγάλουν  5 ?.

Σπεύδετε, λοιπόν, να τα καταργήσετε πολύ γρήγορα. Για το μεγάλο, όμως, κεφάλαιο  οποία ραθυμία στην είσπραξη. Είχατε υποσχεθεί 1.300 φορολογικούς ελέγχους στην τρόικα  μέχρι τέλος Ιουνίου. Πόσους κάνατε; Μόνο 300. Συγχαρητήρια.