Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2013

Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στην συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για τις απολύσεις

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο ίδιο έργο θεατές και σήμερα, ακόμη μια φορά, στην Βουλή των Ελλήνων καλούμαστε να συζητήσουμε ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο έχει υπαγορευτεί από την τρόικα, σε εσάς τους εναπομείναντες υφισταμένους της, την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και που αποτελεί την νιοστή νομοθετική αυθαιρεσία που κατατίθεται τον τελευταίο χρόνο με στόχο και αυτό, όπως όλα τα προηγούμενα, να καταπατήσει συνταγματικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και να ξεπουλήσει δημόσιο πλούτο.

Οι πειθήνιοι εκτελεστές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου εμμένουν σε μια αποτυχημένη συνταγή που όλοι πια συνομολογούν ότι είναι και κοινωνικά και οικονομικά επιζήμια. Έτσι έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το πολυνομοσχέδιο δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα, επιχειρώντας να καταλύσουν ότι με αίμα κερδήθηκε στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων εδώ και δεκαετίες. Την δημόσια παιδεία, την δημόσια υγεία, ακόμα και την δημοκρατία. Και σήμερα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, χιλιάδες άνθρωποι εξέφραζαν την αντίθεσή τους και σε αυτό το σχέδιο νόμου που συντεταγμένα επιτίθεται στον κόσμο της εργασίας, μία επίθεση που είναι η σφοδρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην Χώρα, από την περίοδο της δικτατορίας μέχρι σήμερα.

Με το επονείδιστο αυτό κείμενο, οι απολυμένοι αθροίζονται σε χιλιάδες, ξηλώνοντας έτσι τον ιστό της χώρας μόνο και μόνο για να ανέβουν τα δημοκοπικά ποσοστά της κυρίας Μέρκελ και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των συνεταίρων σας, των επιχειρηματιών που ευνοούνται από το κενό των διαλυμένων δημόσιων υπηρεσιών. Απολύετε ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων και έπειτα, οι νεοδιορισθέντες μνημονιακοί υπουργοί που συνυπογράφουν τις απολύσεις, καταφεύγουν στα κυριακάτικα φύλλα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και για να επιχειρηματολογήσουν ότι δεν είναι ανάλγητοι. Με παροιμιώδεις φράσεις του τύπου «δεν κοιμάμαι καλά που απολύεται κόσμος», ή «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας στην υγεία» ή «δεν είναι ταμπού οι απολύσεις» επιδιώκουν να διασκεδάσουν τα όποια συναισθήματα οργής και αγανάκτησης, να χρυσώσουν δηλαδή το χάπι, πράγμα που συμβαίνει και με κάποιες διατάξεις που φέρνετε, όπως αυτή για την δημοτική αστυνομία, που δεν παρέχει καμία ασφάλεια σε κανένα δημοτικό αστυνομικό. Είναι θα έλεγα, και συγγνώμη για την έκφραση, πομφόλυγες. Από την άλλη, επιχειρείτε να τροφοδοτήσετε τον κοινωνικό αυτοματισμό, να φέρετε τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλον. Πρέπει να ξέρετε όμως ότι η ελληνική κοινωνία ξέρει πάρα πολύ καλά πλέον τι συμβαίνει. Εδώ και ένα χρόνο ζούμε το ίδιο ακριβώς σενάριο. Κάθε φορά που η τρόικα επισκέπτεται τη χώρα μας ακολουθούνται

«σταθερά» και «σίγουραʼ βήματα. Έχουμε διαπραγματεύσεις, έχουμε εκβιασμό και μετά έχουμε νέα μέτρα.

Οι απολύσεις που προβλέπονται από το πολυνομοσχέδιο αφορούν πάνω από δώδεκα χιλιάδες ανθρώπους και ας το πουν ξεκάθαρα οι υπουργοί. 2500 εκπαιδευτικοί, 3500 δημοτικοί αστυνομικοί, 2500 σχολικοί φύλακες και 6000 συμβασιούχοι των οποίων οι δικαστικές προσφυγές εκκρεμούν, εργαζόμενοι στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εργαζόμενοι στον ιππόδρομο που ξεπουλάτε και οι οποίοι μάλιστα ζουν τον χειρότερο εργασιακό μεσαίωνα με συμβάσεις τις οποίες υπογράφουν το πρωί και λήγουν το βράδυ. Μιλάμε για μία διαδικασία που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια και περίπου 400 εργαζόμενοι με έναν χουντικό νόμο, κάθε πρωί προσλαμβάνονται και κάθε βράδυ απολύονται. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Και συνεχίζω. Μετά από διάφορες πιρουέτες της κυβέρνησης έρχεται ο ανασχηματισμός και τι κατάφερε λοιπόν ο νεοδιορισθείς υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Κατάφερε μετά από σκληρές δήθεν διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να σχεδιάσει την απόλυση χιλιάδων ανθρώπων, ενώ η τρόικα με φαιδρές δικαιολογίες φαίνεται να μην αναγνωρίζει καμία από αυτές. Αυτό είναι το εξαιρετικό success story της βραχείας θητείας του κ. Μητσοτάκη. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι ότι ο υπουργός είναι κακός διαπραγματευτής, το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση του είναι σύμμαχος της τρόικα και δεν διαπραγματεύεται τίποτα, αντίθετα συνδιαμορφώνει σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές την καταστροφή της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί που απολύονται και οι τεχνικές ειδικότητες που καταργούνται αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στους ιδιώτες, των οποίων τις επιχειρήσεις με χαρά βλέπουμε τον κ. Αρβανιτόπουλο να εγκαινιάζει. Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται, ακόμα και ο ίδιος πέφτει θύμα των αντιφάσεών του. Μαθαίνουμε ότι για να αποφοιτήσουν οι μαθητές που ήδη παρακολουθούν τις εν λόγω ειδικότητες, το είπε μάλιστα πριν από λίγο και ο κ. Κεδίκογλου, ο υπουργός θα προσλάβει τους καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα ως ωρομίσθιους ενώ την ίδια στιγμή θα διανύουν την περίοδο του οκταμήνου της αναμονής τους πριν την απόλυση. Εντός του ιδίου αντιφατικού πλαισίου ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει στην Βουλή ότι τους διαθεσίμους εκπαιδευτικούς των ιατρικών ειδικοτήτων θα τους μετατάξει στις δομές υγείας που είναι υποστελεχωμένες και αναρωτιέται κανείς σε ποιες. Σε αυτές που έχει δηλώσει δημόσια ότι θα κλείσει και θα καταργήσει; 

Είναι σαφές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται ένα παραλήρημα της τρόικα, χωρίς ούτε η ίδια να μπορεί να αιτιολογήσει τις αναιτιολόγητες κινήσεις καταστροφής. Όπου εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το ίδιο το Κράτος καταστρέφει τις παραγωγικές του ικανότητες, με δικά του έξοδα και ενώ ο εξωτερικός δανεισμός καλπάζει! Είναι ακριβώς η ίδια συνταγή αυτή που εφαρμόζεται και εδώ, με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.

Θα μπορούσα για ώρες να απαριθμώ τις επαίσχυντες ρυθμίσεις που εισάγονται. Καταργήσεις θέσεων, δομών και υπηρεσιών και ανάλογη απόλυση των εργαζομένων του δημοσίου με απλή υπουργική απόφαση. Παρεμβολή στην δικαστική λειτουργία με την ουσιαστική κατάργηση του μέτρου της προστασίας της εργασίας με προσωρινή διαταγή, κούρεμα των εξόδων περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, όπου από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση εκλαμβάνει την δημόσια υγεία σαν ένα βάρος από το οποίο προσπαθεί να απαλλαγεί, κατάργηση φοροαπαλλαγών, παγίωση χαρατσιών, μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ξεπούλημα του ιπποδρόμου στον ιδιωτικό τζόγο, ενώ κατά τα άλλα επιχείρησε η κυβέρνηση να περάσει την απόλυτη ασυλία στους διοικούντες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για οποιοδήποτε έγκλημα κι αν διαπράξουν, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος προφανώς δυσαρεστημένος από τον πρόσφατο ανασχηματισμό θέλησε να πετά με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο.

Κύριοι της τρόικα και της συγκυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σας λέει απλά ότι ματαιοπονείτε. Ακόμη κι αν σήμερα συγκρατήσετε την οργή στις κοινοβουλευτικές σας ομάδες και δια της κομματικής πειθαρχίας περάσει το πολυνομοσχέδιο, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα προλάβετε να το εφαρμόσετε για πολύ. Αυτό το νομοθέτημα όπως και όλα τα άλλα, έχουμε πει ξεκάθαρα και πολλές φορές ότι δεν το αναγνωρίζουμε. Αυτά τα κείμενα, η μόνη αξία που θα έχουν σε μερικούς μήνες, είναι αυτή της ιστορικής μνήμης. Για να θυμούνται όλοι ποιοι ήσασταν και τι κάνατε.