Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2013

Τοποθέτηση του Δ.Γάκη στην επιτροπή Υγείας για τη νησιωτική χώρα

Να σταματήσει η αποδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας στα νησιά

Για τα μεγάλα προβλήματα και τις κοινωνικές συνέπειες που προκαλεί η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη νησιωτική χώρα και την  ανάγκη του σχεδιασμού μιας νέας  «στρατηγικής» για την υγεία που να βασίζεται στη νησιωτική ιδιαιτερότητα, τόνισε ο  βουλευτής  Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στη Βουλή, στη διάρκεια της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων από τον υπουργό Υγείας.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε τη μεγάλη αναστάτωση που προκαλούν οι ελλείψεις στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και υποβαθμίζουν τις ήδη ελλειμματικές υπηρεσίες υγείας στη Δωδεκάνησο και ανέδειξε τις δυσκολίες στην συγκοινωνιακή πρόσβαση των κατοίκων των μικρών νησιών, που δυσχεραίνουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομικά και κοινωνικά κατάσταση στις νησιωτικές κοινωνίες.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ζήτημα της απαξίωσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την Κυβέρνηση, ζητώντας να απαντηθούν από το αρμόδιο υπουργείο οι «λιμνάζουσες» στα γραφεία αναπάντητες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Υγείας στη Δωδεκάνησο. Ο Δημήτρης Γάκης, μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την αρμόδια ΕΕΚΕ για το υπουργείο Υγείας, έχουν καταθέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έλεγχου από την αρχή της χρονιάς, σειρά ερωτήσεων  και αναφορών για την λήψη άμεσων μέτρων για να σταματήσει η αποδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας στα Δωδεκάνησα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις αφορούν στη στελέχωση και αναβάθμιση των Νοσοκομείων Ρόδου, Κω και Καλύμνου, για το πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης και τα Ιατρεία Χάλκης, Τήλου και Καστελόριζου, για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας, την εύρυθμη λειτουργία του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στο διεθνή αερολιμένα Ρόδου, για τη στελέχωση με το αναγκαίο ιατρικό παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τη χορήγηση σύγχρονου ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Πάτμου.

Ακολουθεί  η τοποθέτηση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΚΗ στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την πολιτική της υγείας στις νησιωτικές περιοχές, την Πέμπτη 18.07.13.

***

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε, είναι καταρχήν θετική η πρωτοβουλία που πήρατε να καλέσετε τους νησιωτικούς δήμους σε μια αναλυτική συζήτηση πάνω σε θέματα Υγείας. Θα πρότεινα αυτό να γίνει παράδειγμα για τη συμπεριφορά και τους χειρισμούς όλης της Κυβέρνησης, για μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιών.

Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε σήμερα από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Εμείς, στο  πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας «βομβαρδίζουμε» με ερωτήσεις – τα προβλήματα είναι πολλά και ουσιαστικά, αλλά επειδή ο κοινοβουλευτικός έλεγχος βρίσκεται σε μια φάση υποβάθμισης και απαξίωσης, τουλάχιστον από τον προηγούμενο Υπουργό, σήμερα είχαμε την ευκαιρία και εσείς και εμείς να ακούσουμε στο σύνολο για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Σε μια μελέτη που παρουσίασε το οικονομικό επιμελητήριο στη Ρόδο, αναφέρθηκε ότι το 86% του πληθυσμού που ερωτήθηκε, θεωρεί ότι τα προβλήματα υγείας είναι τα κυρίαρχα σε αυτά που απασχολούν την περιοχή και το 75% των αντίστοιχων ερωτήσεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αφορούν στα προβλήματα υγείας.

Συνεπώς, τα θέματα υγείας, κυρίως αυτά που λαμβάνουν υπόψη τη «νησιωτικότητα», είναι ακόμα πιο κρίσιμα. Το κράτος αποσύρεται από τα νησιά μας και αποσύρεται, γιατί καταργεί η Κυβέρνησή σας τις Δ.Ο.Υ., κλείνει σχολεία, υποβαθμίζει τις συγκοινωνίες, ξεπουλάει αεροδρόμια, λιμάνια και άλλες υποδομές. Επίσης η υγεία αποδημείται έντονα με την ενοποίηση των νοσοκομείων και με την μη έγκαιρη παρέμβαση του υπουργείου στην κάλυψη των κενών που σας παρουσιάσαν οι Δήμαρχοι.

Θα ήθελα επίσης να θίξω ορισμένα άλλα πιο ειδικά θέματα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Κέντρο Αντιμάχειας. Το ΚΥ, είναι ένα ʽκόσμημαʼ στην Αντιμάχεια, από το οποίο έχει μείνει το «κουφάρι» του, ενώ είναι εξοπλισμένο. Έχουμε και άλλα τέτοια παραδείγματα σε όλη τη χώρα. Στη Λίνδο κατασκευάζαμε κέντρα υγείας τα οποία δεν στελεχώναμε ποτέ ή τα στελεχώναμε προσωρινά. Για το αεροδρόμιο της Ρόδου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κρεμαστινός δεν είπε την αλήθεια. Είχαμε θάνατο στο αεροδρόμιο της Ρόδου και καλύπτονταν το αεροδρόμιο με μια βάρδια. Είναι υποχρεωτικό τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω να καλύπτονται με δύο βάρδιες για ιατρική περίθαλψη και επίβλεψη. Είναι διεθνή αεροδρόμια και έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε αυτό εάν θέλουμε να έχουμε κάποιο σεβασμό απέναντι στους πολίτες και στους επισκέπτες που μας έρχονται στα νησιά. Επίσης, στο νησί της Ρόδου είχαμε ένα θάνατο παιδιού στη Κάμειρο, επειδή άργησε να παρέμβη το ΕΚΑΒ γιατί ήταν σε πάρα πολύ μακρινή απόσταση. Τέλος, το πλωτό πολυϊατρείο, που αναφέρθηκε από τον κ. Σωτρίλλη, είναι μια κινητή μονάδα αʼ βάθμιας φροντίδας υγείας στα μικρά νησιά και αυτήν την υπηρεσία δεν πρέπει να την κόψουμε.

Τα ασθενοφόρα στα νησιά, είναι επίσης ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης και άμεσης παρέμβασης και επίλυσης των θεμάτων υγείας. Δεν μπορεί στην Αστυπάλαια να έχουμε ένα πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο με έναν μόνο οδηγό ο οποίος κάνει δύο βάρδιες. Στη Πάτμο (με το ίδιο πρόβλημα χορήγησης ενός σύγχρονου ασθενοφόρου) υπάρχουν δύο βάρδιες και το οργανόγραμμα προβλέπει πέντε οδηγούς. Δεν πρέπει να αφαιρέσουμε δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Αν νομίζετε ότι η υγεία είναι ακριβή τότε να επιλέξουμε την ασθένεια. Κύριε Υπουργέ, σας περιμένουμε στη Ρόδο 31 του μηνός και θα σας παρακαλούσα να μην πάρετε το αεροπλάνο να έρθετε, αλλά να πάρετε το καράβι για να ζήσετε και εσείς την «εμπειρία» του πώς μετακινείται ένας ασθενής από το Καστελόριζο στη Ρόδο. Εάν δεν έχει καράβι εκείνη τη μέρα να πάτε και εσείς μέσω Τουρκίας, γιατί εκεί μεταβαίνουν («τράνζιτ») οι κάτοικοι του Καστελόριζου, όταν θέλουν να έρθουν στη Ρόδο για να λύσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Κύριε Υπουργέ επίσης θα ήθελα με την ευκαιρία, να σας καταθέσω μια μελέτη της Ε.Ε. που αφορά στα νησιά. Αναδεικνύει αυτό που ξέρουμε οι νησιώτες: Ότι δεν είναι το ένα τόσο κοντά στο άλλο. Δείχνει, ότι για τους κατοίκους στους Λειψούς και στην Κάλυμνο, η Ρόδος «πάει» πιο κοντά στην Κύπρο. Αυτή είναι η πραγματική «χρονοαπόσταση» για ένα νησί της Δωδεκανήσου.