Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/07/2013

Ομιλία της Τζένης Βαμβακά στην ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο

Κυρία Βαμβακά, έχετε το λόγο.

ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) ΒΑΜΒΑΚΑ: Χαίρομαι που έχουμε μαζί μας σήμερα και τον Υπουργό Παιδείας. Πρόσφατα διάβασα στο διαδίκτυο, κύριε Υπουργέ, με πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο για σας. Έλεγε, λοιπόν, για τον Υπουργό Παιδείας, που τη μια διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση, κλείνει σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές και απολύει εκπαιδευτικούς και από την άλλη διαφημίζει ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπως συνέβη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στον Πειραιά. Δηλαδή, ο κύριος Υπουργός βλέπει έτσι τη νέα εποχή στην παιδεία, στις επενδύσεις κερδοσκοπικών ομίλων και ΙΕΚ που προτρέπουν στην παραπαιδεία.

Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι το κυβερνητικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» βασίστηκε στη μελέτη μιας θυγατρικής εταιρίας του Ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Και βλέπουμε τη συνέχεια αυτού του σχεδίου στο άρθρο 82 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, όπου καταργούνται με μιας πενήντα ειδικότητες εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και δύο ειδικότητες της Γενικής Εκπαίδευσης.

Στα ΕΠΑΛ καταργείται ολόκληρος ο τομέας υγείας πρόνοιας, δηλαδή το 20,3% των μαθητών της ΤΕΕ και ο τομέας εφαρμοσμένων τεχνών και το 2,6 % των μαθητών της δημόσιας ΤΕΕ. Ο τομέας υγείας πρόνοιας λειτουργεί όπως ξέρουμε σε διακόσια τέσσερα ΕΠΑΛ και ο τομέας εφαρμοσμένων τεχνών σε εξήντα ΕΠΑΛ.

Ο τομέας υγείας πρόνοιας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τεχνικής εκπαίδευσης. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι οι απόφοιτοι που στελεχώνουν τις νευραλγικές κοινωνικές δομές στηρίζουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στη μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Άλλωστε, κατά κοινή ομολογία, οι απόφοιτοι του τομέα υγείας προτιμώνται από την αγορά εργασίας, καθώς μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε συνθήκη και ανάγκη  των χώρων εργασίας τους, όπως παιδικοί σταθμοί και νοσοκομεία.

Το σύνολο των ΕΠΑΛ που καλύπτουν αυτές τις δύο ειδικότητες είναι τριακόσιες ογδόντα επτά. Αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, πάνω από το 50% των ΕΠΑΛ θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας τον επόμενο χρόνο και θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν υπεράριθμοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων γενικών και ειδικών μαθημάτων και χιλιάδες μαθητές να υποχρεωθούν να αναζητήσουν από Σεπτέμβρη άλλη σχολική στέγη.

Στις ΕΠΑΣ καταργούνται οκτώ ειδικότητες, αισθητικής, κομμωτικής, καθώς και ειδικότητες υγείας προνοίας και εφαρμοσμένων τεχνών που το 60% είναι των μαθητών των ΕΠΑΣ. Αυτό οδηγεί στο άμεσο κλείσιμο, από ό,τι ξέρουμε, αυτών των σχολείων.

  Η εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων είναι κυριολεκτικά καταστροφική. Δυόμισι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με μόνη προοπτική την οριστική απόλυση σε οκτώ μήνες. Από τη διαθεσιμότητα δεν εξαιρούνται ούτε οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής εκπαίδευσης, ενώ τους είχε δοθεί η εντύπωση, ύστερα από ένα non paper του Υπουργείου Παιδείας, ότι θα εξαιρεθούν. Αυτό λέγεται εμπαιγμός και κοροϊδία.

Πάνω από είκοσι χιλιάδες μαθητές που φοιτούν σε αυτούς τους τομείς και τις ειδικότητες δεν θα βρίσκουν το σχολείο τους από το Σεπτέμβρη, γιατί δεν θα προσφέρονται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο μέλλον.

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θέλω να με ακούσετε, κύριε Υπουργέ Παιδείας. Μας έρχεται μια επιστολή από μια εκπαιδευτικό της ειδικής αγωγής, κλάδου ΠΕ 180450 Αισθητικής που υπηρετεί σε οργανική στο ΤΕΙ Ειδικής Αγωγής Πρώτης Βαθμίδας Κορωπίου. 

 (KM)

(MO)

Στην επιστολή μας ζητάει το εξής: «Να σας παρακαλέσω να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, ο οποίος δεν έχει την πολυτέλεια να πληγεί από μια περαιτέρω μείωση του διδακτικού της προσωπικού.»

Ακόμη, μας λέει: «Να λάβετε σοβαρά υπʼ όψιν σας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να παραμείνει στις σχολικές μονάδες ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής η ειδικότητα της αισθητικής, διότι σε αυτή φοιτά απρόσκοπτα το σύνολο σχεδόν των μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας έτσι την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τη βελτίωση των ικανοτήτων τους, των δεξιοτήτων τους, την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη, την επαγγελματική τους κατάρτιση και τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία.»

Τι απαντάτε, κύριε Υπουργέ, σε αυτό που μας λέει η εκπαιδευτικός;

Θα συνεχίσω αναφέροντας μια άλλη καρατόμηση σχετικά με τους πολύτεκνους που έχουν προστατευόμενα τέκνα ή εξαρτώμενα μέλη. Το άρθρο 15 επαναλαμβάνει τις διατάξεις του ν. 4110/2013, άρθρο 1 που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013 και με τις διατάξεις που υπηρετεί έχει ως συνέπεια την αντιπολυτεκνική, αντιοικογενιακή και αντιδημογραφική πολιτική που οδηγεί σε αφανισμό την ελληνική οικογένεια. Ακόμη, καταργεί τα αφορολόγητα για τα προστατευόμενα τέκνα όσα και έχει ο πολύτεκνος, ενώ διπλασιάζεται το αφορολόγητων των αγάμων και των ατέκνων από 5.000 ευρώ σε 9.550 ευρώ.

Κάτι μας είπατε προηγουμένως, κύριε Υπουργέ, για τους πολύτεκνους. Όμως, θα ήθελα να είστε πιο συγκεκριμένος αργότερα και να μας εκθέσετε αυτό που λέγατε.

Φτάνουμε στις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν κατάλαβα! Δεν μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στο χώρο της παιδείας; Δεν θέλετε να προστατεύσετε τη δημόσια περιουσία; Δεν θέλετε να σώσετε έστω και ένα παιδί από τη μάστιγα των ναρκωτικών; Θέλετε να ενισχυθεί η ενδοσχολική βία με όλα αυτά που λέτε σε αυτό το συγκεκριμένο άρθρο για την κατάργηση των σχολικών φυλάκων;

Συνεχίζοντας, βλέπουμε και την άδικη συμπεριφορά στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων των Δημοτικών Αστυνομικών που απολύονται, χωρίς καμμία αξιολόγηση. Εσείς ήσαστε λάτρεις της αξιολόγησης. Πώς εδώ δεν αξιολογείτε; Πρόκειται για τυφλές απολύσεις μόνο και μόνο για να σας βάλει καλό βαθμό η τρόικα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Πάντως, έχετε βρει όμορφες λέξεις για τις απολύσεις. Λέτε: «διαθεσιμότητα και κινητικότητα». Πιστεύω ότι η λέξη που θα ταίριαζε περισσότερο στην πολιτική σας είναι η λέξη «βαρβαρότητα» και «αντισυνταγματικότητα». Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό.

Εμείς δεν θα συνεργήσουμε στην καταστροφή της ελληνικής οικογένειας, ψηφίζοντας αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο. Δεν θα καταστρέψουμε την αξιοπρέπεια και το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό το κάνετε εσείς μόνο και μόνο για να σας βάλει καλό βαθμό η τρόικα. Στην τρόικα παίρνετε άριστα. Όμως, δυστυχώς για εσάς, αυτό δεν φτάνει. Θα μείνετε στην ίδια τάξη γιατί ο λαός θα σας κόψει τον Σεπτέμβρη μια και καλή.

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Έτσι, ευγενικά. Ευγενικά να παλεύουμε, ευγενικά να τα λέμε. Βάρβαρα, όχι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός  Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα πείτε κάτι για τους πολύτεκνους; Γιατί ήταν και δικό μου ερώτημα και της κυρία συναδέλφου, που είμαστε και από την ίδια Περιφέρεια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ (Υπουργός  Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, μόλις τώρα κατέθεσα στις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αναφέρθηκα στο θέμα για όσους έχουν διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους. Μόλις τώρα το κατέθεσα. Απλώς το αναφέρω στη συνάδελφο…