Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/10/1999

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στο Καματερό

Ενα μήνα μετά τονκαταστροφικό σεισμό, ο ΣΥΝ συνεχίζει ναπαρακολουθεί από κοντά και να καταγράφει τηνκατάσταση των προβλημάτων στις σεισμόπληκτεςπεριοχές

Σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος βρέθηκε στο Καματερό, στους καταυλισμούς των αστέγων και στις εργατικές κατοικίες που έχουν υποστεί συντριπτικό πλήγμα.

Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καματερού Χριστ.Δανακό, το Δημοτικό Συμβούλιο και ενημερώθηκε για την έκταση των καταστροφών και την πορεία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Συναντήθηκε με φορείς της περιοχής και κατοίκους από τους πληγέντες οικισμούς.

Στο Καματερό 5000 άνθρωποι είναι άστεγοι. Τρία σχολικά συγκροτήματα (2ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο, 1ο γυμνάσιο και 1ο Λύκειο) δεν λειτουργούν.

Από τους ελέγχους βρέθηκαν 398 κόκκινα κτίρια, εκ των οποίων 60 οριστικά προς κατεδάφιση και 1126 κίτρινα.

Εχουν δημιουργηθεί 7 καταυλισμοί σκηνών, έχουν επιταχθεί 6 ιδιωτικοί χώροι για την τοποθέτηση λυόμενων οικισμών και έχουν δοθεί μόλις 16 τροχόσπιτα.

Οι καταστροφές σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες είναι μεγάλες, ενώ η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Εχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού. Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο.

Το Καματερό βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης. Εχουν ξεσπιτωθεί οικογένειες, έχουν ξεσπιτωθεί επαγγελματίες. Είναι ανάγκη περισσότερα να γίνονται και λιγότερα να λέγονται.

Πολλά πράγματα εξακολουθούν να μένουν στις διακηρύξεις. Ερχεται χειμώνας, δεν πρέπει κανείς να είναι στις σκηνές, γιατί θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα με τις πλημμύρες.

Πρέπει αμέσως, χωρίς γραφειοκρατίες και χωρίς διοικητικά ή πολιτικά τραιναρίσματα, να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των οικογενειών, των εργατικών κατοικιών, που όλες πρέπει να ενισχυθούν για να φτιάξουν τα σπίτια τους.

Μιλάμε για ανθρώπους που είναι στη βιοπάλη και όσο δεν στηρίζονται σε όλες τις πλευρές της ζωής τους, τόσο θα μεγαλώνει και η ανεργία, θα μεγαλώνουν και τα άλλα κοινωνικά προβλήματα που είναι βασανιστικά.

Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ, επιμένουμε: πιο γρήγοροι ρυθμοί, πιο ουσιαστικά μέτρα, λιγότερα λόγια. Οι σεισμοί δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται κάθε φορά με τη νοοτροπία "Μπόρα είναι, θα περάσει". Οι άνθρωποι εδώ στο Καματερό και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές ταλαιπωρούνται πάρα πολύ.

Ο χειμώνας, οι βροχές, οι πλημμύρες, τα σχολειά που πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά, τα παιδιά που χρειάζονται στήριξη και απασχόληση, τα νοικοκυριά που πρέπει να αποκατασταθούν, οι εργαζόμενοι κι επαγγελματίες που πρέπει να έχουν εισόδημα. Είναι μεγάλες οι ανάγκες, διαρκείς κι επείγουσες. Η πολιτεία, το κράτος, η κοινωνία, να καταλάβουμε ότι αλλάζει η σχέση μας με το φαινόμενο του σεισμού. Χρειάζεται ανώτερου βαθμού ετοιμότητα για προληπτική θωράκιση από το ενδεχόμενο καταστροφικού σεισμού αλλά και για αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών του, εάν και όταν χρειαστεί".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου