Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/07/2013

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στο δύσκολο έργων των Πυροσβεστών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.Κ.Ε. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 30/07/2013 επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τους Βουλευτές Δημήτρη Τσουκαλά και  Χαρά Καφαντάρη και τον Συντονιστή του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Μαυρόπουλο, στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος  (199-Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), ενόψει της   αντιπυρικής περιόδου 2013.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο Σωτήρη Γεωργακόπουλο. Τον Επιτελάρχη Π.Σ. Υποστράτηγο, Χαράλαμπο Αφάλη, και τον Διοικητή του 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. Υποστράτηγο Διαμαντή Κανελλόπουλο και επιτελείς του σώματος.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε εκτενώς για την πορεία των πρόσφατων πυρκαγιών, το σχεδιασμό και την ετοιμότητα του Π.Σ. μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, τον επιχειρησιακό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, τις ελλείψεις  σε επιχειρησιακά μέσα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και το προσωπικό από τις δραματικές περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και μισθούς και συζητήθηκαν προτάσεις βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του σώματος και προστασίας του προσωπικού. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυροσβέσης, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και το κέντρο επιχειρήσεων  του 199 εκφράζοντας την συμπαράστασή της στο δύσκολο έργο των Πυροσβεστών, και τον άνισο αγώνα που δίνουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, παρά τις δυσκολίες, αλλά και  πλημμέλειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης.

Οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας, έχουν πλήξει σοβαρά την ικανότητα των επιχειρησιακών μέσων του σώματος, έχουν απαξιώσει οικονομικά το προσωπικό, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για τους πυροσβέστες να αυξάνονται και το έργο τους να γίνεται δυσκολότερο, αφού με τη φυσική τους παρουσία και  υπεράνθρωπη προσπάθειά, αψηφώντας τους κινδύνους, προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις και παραλείψεις για να σώσουν το φυσικό περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Δυστυχώς, και παρά τις συνεχείς μας προηγούμενες «οχλήσεις», με ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, συζητήσεις και προτάσεις, η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και για μια άλλη χρονιά απουσίασαν τα σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Ήδη, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, ο Πρωθυπουργός δήλωνε πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσει αδυναμία ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο αρμόδιος Υπουργός παραδεχόταν τη μη επάρκεια των διαθέσιμων μέσων δασοπυρόσβεσης.

Αντί όμως της εμπέδωσης των πολιτικών πρόληψης και αποτροπής, η κυβέρνηση προχωρά στη νομιμοποίηση κάθε αυθαιρέτου, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Οι δήμοι, κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της ΤΡΟΙΚΑ δεν έδρασαν προληπτικά (καθαρισμός ξερών χόρτων, σκουπιδιών, ανεξέλεγκτων χωματερών, κλπ).

Διαβάζουμε στις εφημερίδες «για την εξέλιξη της καταστροφικής φωτιάς στη Ρόδο ενημερώνεται διαρκώς ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ο οποίος έδωσε εντολή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος να σταλούν στη Ρόδο όσες ενισχύσεις ζητηθούν χωρίς καμιά άλλη συζήτηση». Παράλληλα, αναρωτιόμαστε  “αν τα κόστη αυτά είχαν δοθεί για πρόληψη και δράσεις αντιπυρικής προστασίας,  θα ήταν διαφορετική και η κατάσταση τώρα”;

Η φωτιά δεν αντιμετωπίζεται με κατάρες και παλικαριές. Αντιμετωπίζεται με πολιτικές πρόνοιας, που πρέπει να προηγούνται από τις πολιτικές ικανοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών. Δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση προτάσσει το συμφέρον των δανειστών από την χρηματοδότηση πολιτικών πρόληψης, αντιμετώπισης, αποκατάστασης. Είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, αλλά για την ίδια τη ζωή. Πρέπει να ανατραπεί το ταχύτερο δυνατό.

To Γραφείο Τύπου