Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/10/1999

Σύνοψη των εργασιών της συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής  (8-10/10/99)

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, η οποία ασχολήθηκε με την πορεία των πολιτικών εξελίξεων και την προετοιμασία του 3ου τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΝ.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, μετά από πρόταση του Προέδρου του κόμματος Ν.Κωνσταντόπουλου, αποφάσισε να ολοκληρώσει σε επόμενη συνεδρίασή της, σε μια εβδομάδα, και μετά από εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, τη διαμόρφωση των προτάσεων της ΚΠΕ για τις "Θέσεις" και το Καταστατικό, οι οποίες και θα τεθούν στην κρίση των μελών του κόμματος στην πορεία προς το Συνέδριο.

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος, συνοψίζοντας τις εργασίες της συνόδου, τόνισε, μεταξύ άλλων:

Ένα τριήμερο γόνιμων συζητήσεων συμπληρώνει η ΚΠΕ, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, στην αφετηρία για το 3ο Τακτικό συνέδριό μας. Και οι δύο είναι κρίσιμοι στόχοι. Είναι δύο στόχοι που πρέπει να τους πετύχουμε και τους δύο. Θα τους πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Να προετοιμαστούμε λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να καταφέρουμε έτσι ώστε και μετά το συνέδριο και μετά τις εκλογές, ο ΣΥΝ να είναι ισχυρότερος, αποτελεσματικότερος.

Το πρώτο που έχουμε να διορθώσουμε είναι η πολιτική εικόνα που παράγουμε προς τα έξω. Να διορθώσουμε τον τρόπο με τον οποίο μας προσλαμβάνει η κοινωνία ή τον τρόπο με τον οποίον δίνουμε αφορμή σε πολλούς να αμφισβητούν τον ΣΥΝ. Να ενισχύσουμε τον ΣΥΝ σημαίνει να παλέψουμε όλοι με αισιοδοξία.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και η χθεσινή ομιλία του κ. Πρωθυπουργού είναι άκρως αποκαλυπτική. Φώναζε ο κ. Πρωθυπουργός χθες στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι "θα γίνει το ΠΑΣΟΚ αέρας για να σαρώσει την Ελλάδα". Αναρωτιέμαι και διατυπώνω ανοιχτά το ερώτημα: αυτό είναι εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής; Αυτό είναι αναβάθμιση της πολιτικής ζωής του τόπου; Μήπως αυτές οι πολιτικές εικόνες και οι κομματικές φόρμες είναι, εκτός των άλλων, πέρα από αναχρονιστικές και αντιαισθητικές;

Είναι φανερό ότι έχει εγκαινιάσει την προεκλογική του εκστρατεία το ΠΑΣΟΚ και στους στόχους αυτής της εκστρατείας του έχει υποτάξει τα πάντα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες στους οποίους η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που της δίνει η κρατική εξουσία για να κερδίσει τις εκλογές. Η παροχολογία και η ρουσφετολογία επανέρχονται εν πλήρη δόξη. Είναι τα βασικά πολιτικά όπλα ενός κυβερνητικού κόμματος που νιώθει τον κίνδυνο να χάσει την εξουσία. Σήμερα προαναγγέλλονται παροχές ενός τρισεκατομμυρίου. Σήμερα δημοσιεύεται κατάλογος των "ρουσφεταρχών" με τα τηλέφωνά τους. Όλα αυτά δείχνουν ότι η πόλωση θα είναι άγρια. Και η μεθοδολογία πηγαίνοντας προς τις εκλογές επίσης άθλια. Ανασύρονται κάθε μέρα από την παλαιοκομματική αποθήκη πανοπλίες της δημαγωγίας, των εκβιαστικών διλημμάτων, των αποπροσανατολιστικών συνθημάτων.

Εμείς επί τρία χρόνια επιμείναμε με κόστος ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές και πολιτικές ρυθμίσεις για το πώς θα γίνονται οι εκλογές. Να υπάρχει όριο προεκλογικών δαπανών, να υπάρχει περιορισμός και έλεγχος του χρόνου της πολιτικής διαφήμισης και προβολής. Να υπάρχουν δημοκρατικοί κανόνες ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων. Να υπάρχει πλαίσιο δεοντολογίας και ελέγχου των ΜΜΕ και της συμμετοχής τους στην προεκλογική αντιπαράθεση. Συναντήσαμε άρνηση πεισματική. Αυτή η πεισματική πολιτική άρνηση της κυβέρνησης να καθορίσει πλαίσια διαφάνειας, ελέγχου και δεοντολογίας αποτελεί πολιτική πριμοδότηση της πόλωσης. Δεν αποτελεί εξυγίανση και αναζωογόνηση της πολιτικής μας ζωής. Γιατί τις συνέπειες αυτής της λαθροχειρίας στο επίπεδο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος τις υφίσταται ο λαός μας, η κοινωνία, οι πολίτες. τις υφίστανται οι δυνάμεις της κοινωνικής αριστεράς, τις υφίσταται και ο ΣΥΝ.

Βασικός στόχος της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι η πίεση σε βάρος των κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά του, και ιδιαίτερα η πίεση σε βάρος του ΣΥΝ. Το ίδιο δεν έγινε και στις ευρωεκλογές; Υπήρξε μεγαλύτερη αθλιότητα στο επίπεδο το ηθικό και το πολιτικό, στο επίπεδο της προσωπικής και της κοινωνικής ευθύνης, από τη συλλογή υπογραφών τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές για την κυκλοφορία διακήρυξης προσώπων τα οποία εν ονόματι της όποιας αριστερής τους θητείας ζητούσαν να μην ψηφιστεί ο ΣΥΝ; Ελπίζω να μην επαναληφθούν τέτοιες άθλιες καταστάσεις γιατί μας γυρίζουν προς τα πίσω. Κι εμείς τις αποδοκιμάζουμε. Οποτε κι αν γίνονται κι από όποιους κι αν γίνονται.

Επιμένει το ΠΑΣΟΚ στον στόχο της κοινοβουλευτικής του αυτοδυναμίας. Λέει εγώ είμαι και κανείς άλλος. ¨Ολοι οι άλλοι είναι μέτωπο άρνησης. Πρέπει να σωφρονιστούν, μηδενίζονται και διαγράφονται από το πολιτικό προσκήνιο. Αποδέχεται το ΠΑΣΟΚ μ' αυτή του την λογική ότι δεν μπορεί ενδεχομένως να συμπιέσει τη Ν.Δ. και θα επιχειρήσει να κερδίσει στο επίπεδο των εκλογικών ποσοστών τις εκλογές σε βάρος της αριστεράς.. 'Ετσι επαναλαμβάνεται η γνωστή τακτική. η γνωστή τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, η γνωστή τακτική από εποχής Α.Παπανδρέου. Είναι φανερό λοιπόν ότι γι αυτό το λόγο και χθες ακόμη ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τα στελέχη έδωσε το μήνυμα που πρέπει να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα: επίθεση εναντίον της αριστεράς, εναντίον του ΣΥΝ, εναντίον του ΔΗΚΚΙ, εναντίον του ΚΚΕ, εναντίον όλων όσων δεν αποδέχονται την αυθεντία και την παντοδυναμία της δικιάς του αυτοδυναμίας. Γι αυτό και πριν από λίγες ημέρες εξαπέλυσε, με υβριστικό και προσβλητικό τρόπο, όσα αχαρακτήριστα είπε σε βάρος της υποψηφιότητας του Λ.Κύρκου; Γι αυτό και χθες ακόμη δεν μίλησε για λεγόμενη αριστερά, στην Ελλάδα. Η λεγόμενη αριστερά, η ανύπαρκτη δηλαδή αριστερά, κατά τον κ. Σημίτη. Η Ελλάδα σταματάει στα όρια της παντοδυναμία της κοινοβουλευτικής του ΠΑΣΟΚ; Διεκδικώντας μάλιστα μ' αυτόν τον τρόπο, αυτή την πρωτοτυπία με μια φιλελεύθερη και δεξιόστροφη πολιτική να κάνει ψευδώνυμες αναφορές στον σοσιαλισμό, στον εκσυγχρονισμό, στην κεντροαριστερά και την αριστερά. Δεν είναι αυτά κόλπα;

Επειδή βρισκόμαστε στις αρχές αυτής της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται μια πολιτική που προκαλεί την αντίδραση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων, των πιο φτωχών, των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. 'Ολες οι στατιστικές δείχνουν αυτούς τους αρνητικούς κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες στα κρίσιμα μεγέθη που μετράνε για την πραγματική συνοχή και για την πραγματική ανάπτυξη. Αυτοί οι δείκτες είναι η ακτινογραφία της σημερινής Ελλάδας. Και ακριβώς γι αυτό το λόγο υπάρχει κοινωνική δυσφορία. Το μήνυμα αυτής της δυσφορίας εκπέμφθηκε με σαφή τρόπο στις ευρωεκλογές. Και είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να διαβάσει σωστά αυτό το μήνυμα της κοινωνικής δυσφορίας. Γιατί το ΠΑΣΟΚ αρνείται πεισματικά την ιδέα της προοδευτικής στροφής, την ιδέα της προοδευτικής πολιτικής. Προσπαθεί να απαντήσει στη λαϊκή δυσαρέσκεια, όχι με αλλαγή πολιτικής, αλλά με παλαιοκομματικές μεθόδους. Κι αυτός είναι ένας πολιτικός διχασμός ο οποίος ουσιαστικά μεγαλώνει τις εσωτερικές ανισότητες, μεγαλώνει τις εσωτερικές αντιφάσεις, μεγαλώνει τις εσωτερικές ανισορροπίες και στην οικονομία και στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα.

Η επιλογή αυτή την οποία κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μια συνολική συντηρητική μετατόπιση. Και τελικά οδηγεί στην πριμοδότηση της Ν.Δ. Ανοίγοντας μέτωπα εναντίον των δυνάμεων της αριστεράς, διατηρώντας αυτόν τον σχιζοφρενή και απαράδεκτο εκλογικό νόμο, διατηρώντας και αναπαλαιώνοντας το σκηνικό της πόλωσης, αποδέχεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Ν.Δ. και το χρησιμοποιεί ως εκβιαστικό δίλημμα σε βάρος της αριστεράς, σε βάρος του ΣΥΝ ειδικότερα. Αυτή την ευθύνη την επωμίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει να την καταγράψουμε και να την χρεώσουμε ανοιχτά. Για να μην επιχειρηθεί ξανά το πλαστό δίλημμα με το οποίο θα επιδιωχθεί η λαθροχειρία σε βάρος της προοδευτικής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών.

Εμείς προτείνουμε την πρόταση μιας συνολικής προοδευτικής στροφής. Προτείναμε την προοδευτική εναλλακτική λύση και στο θέμα της κυβερνητικής πολιτικής και στο θέμα του πολιτικού συστήματος κρατικής οργάνωσης και διακυβέρνησης της χώρας. Και θέλουμε η κυβερνητική πολιτική να ηττηθεί. Λέμε ότι μ' αυτή την κυβερνητική πολιτική δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης. Λέμε ότι θέλουμε να ηττηθεί ο δικομματισμός, να μην έρθει η Ν.Δ. και ζητάμε να ενισχυθεί ο ΣΥΝ για ν'αλλάξουν οι συσχετισμοί και το σκηνικό. Αυτές είναι οι συλλογικές κατακτήσεις μας, μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες διαμορφώσαμε με πλειοψηφίες, με συνθέσεις, με αντιπαράθεση απόψεων και με αυτές πορευτήκαμε μέχρι τώρα.

Εμείς λοιπόν θα αγωνιστούμε γι αυτή την προοδευτική στροφή και θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές να μας δώσει δύναμη. Θα ζητήσουμε την μέγιστη δυνατή δύναμη για να εργαστούμε αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση αυτής της προοδευτικής στροφής, για να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε επισημάνει ότι μια από τις διαρθρωτικές πολιτικές αλλαγές πρέπει να είναι ο έλεγχος της διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και συγκροτημάτων συμφερόντων. Και στην Ελλάδα δυστυχώς τα εξωθεσμικά κέντρα ασκούν πρωτογενώς εξουσία. Και το πολιτικό-κυβερνητικό σύστημα έχει υπηρετικό, διεκπεραιωτικό και διανεμητικό ρόλο. Είναι αναγκαίοι οι νέοι θεσμοί δημοκρατικού ελέγχου, διαφάνειας, οι θεσμοί της διευρυμένης δημοκρατίας. Αυτοί οι θεσμοί της διευρυμένης δημοκρατίας, της διαφάνειας και του ελέγχου είναι το πραγματικό αίτημα εξυγίανσης της πολιτικής ζωής του τόπου. Ανάπτυξης της δημοκρατίας, που σήμερα έχει παλιές και νέες σκουριές σωρευμένες, έχει χρόνιες και επίκτητες αναπηρίες, έχει διάχυτη αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα. Και τελικά έχει μία παραμορφωτική διάβρωση σε όλους τους τομείς.

Επιμείναμε και επιμένουμε με κόστος για διαφάνεια και έλεγχο στα εξωθεσμικά κέντρα, για προστασία της δημοκρατικής αυτονομίας της πολιτικής, για υγιή ανταγωνισμό, για ορθολογική αξιοποίηση προμηθειών, συμβάσεων, πόρων προγραμμάτων. Η πολιτική άρνηση επί τρία χρόνια της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση των αποτελεσματικών θεσμών διαφάνειας και ελέγχου αποτελεί πολιτική πριμοδότηση της διαπλοκής, με ανταποδοτικές οικονομικο-πολιτικές ρυθμίσεις.

Ο ΣΥΝ πρέπει να επιμείνει ότι αυτό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής μας ζωής. Αυτός ο λαός, ο πλούτος του, ο πολιτισμός του, η παιδεία του "δεν είναι τιμάρια κανενός". Ως κόμμα και ως πρόσωπα πρέπει πραγματικά να μιλήσουμε με το όνομά τους για τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική. Θα δεχτούμε κριτική κι από την κοινωνία κι από τους φορείς μέσα από τους οποίους εκφράζεται ο ελληνικός λαός. Εχουμε να κερδίσουμε απ'αυτή την κριτική. Δεν ενοχοποιούμε ούτε δαιμονοποιούμε καμιά κριτική. Αλλωστε όλοι μας εδώ έχουμε αγωνιστεί μια ζωή για να διευρύνουμε τα όρια και το περιεχόμενο της κοινωνικής και της πολιτικής κριτικής, της δημοσιογραφικής και κοινοβουλευτικής κριτικής. Ακόμα και η πιο σκληρή κριτική, ακόμα και η πολεμική και η πιο αδυσώπητη αμφισβήτηση, η ανελέητη αμφισβήτησή μας πρέπει να μας προβληματίζει καινα την αξιοποιούμε θετικά. Ζητάμε την κριτική. Και πρέπει να αξιοποιούμε την κριτική κυρίως από τους φορείς της κοινωνίας και του λαού. Κι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τι αρνούμαστε. Αρνούμαστε τη χυδαιολογία. Αρνούμαστε τη χυδαιογραφία. Και θα υπερασπιστούμε την πολιτική αξιοπρέπεια όλων των μελών μας, τη συλλογική αξιοπρέπεια του ΣΥΝ, την αξιοπρέπεια της Αριστεράς, την αξιοπρέπεια των κοινών μας αγώνων, την αξιοπρέπεια της κοινής μας αγωνίας.

Αρνούμαστε σε ορισμένους ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, "ντερμπεντέρηδες", όπως θα επιμένω να τους αποκαλώ, της συγκεκριμένης εφημερίδας το "ΒΗΜΑ", να μεταφέρουν την προσωπική τους σήψη στο δημόσιο βίο της χώρας ως πολιτικο-οικονομική εξουσία. Να την μεταφέρουν ως ελευθεριότητα πολιτικό-κοινωνική, για να λοιδωρούν τον ΣΥΝ και κάθε φορά τα στελέχη του, τον Δραγασάκη, τον Παπαγιαννάκη, τον Κουβέλη, τον Αλαβάνο, τη Δαμανάκη, τον Λαφαζάνη, τη Λουλέ, τον Κωνσταντόπουλο, τον Εδιάρογλου και όποιον κάθε φορά επιλέγουν. Και οφείλω να πω, γιατί αυτά τα πράγματα λειτουργούν με ανοιχτές διαδικασίες, ότι σε έναν απ' αυτούς που ως διαγγελέας διαμήνυσε ότι "κανένας που τα έβαλε μαζί τους δεν κέρδισε", μια συγκεκριμένη απάντηση: ευχαριστούμε, αλλά δεν θα συμμορφωθούμε προς τα υποδείξεις. Υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια, την ιστορία των αγώνων μας, την προοπτική του ΣΥΝ, τη δυναμική του ΣΥΝ, την προοπτική, την παράδοση και τα οράματα της αριστεράς, της αριστεράς της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων.

Πρέπει να κάνουμε ένα συνέδριο, όλοι το είπαμε, που θα βοηθήσει τον ΣΥΝ να πάει στις εκλογές με πιο πειστικό και με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το συνέδριο πρέπει να δώσει στην ελληνική κοινωνία ένα σαφές πρόγραμμα του ΣΥΝ. 'Ένα πρόγραμμα που θα απαντήσει στα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα. Που θα πείθει ότι δεν συμφωνούμε με τον αναγκαστικό μονόδρομο της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχει συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση, ότι μπορούν τα πράγματα να γίνουν αλλιώς. Αυτό πρέπει να το αποδείξουμε και να το παλέψουμε.

Αυτό είναι το καθήκον του συνεδρίου μας και σ' αυτό το καθήκον μπορούμε να ανταποκριθούμε. Μέσα από τις επίπονες, δημοκρατικές διαδικασίες μας.

Θα ήθελα, συνοψίζοντας και το τριήμερο αυτών των συζητήσεων, να καταθέσω έτσι αυθόρμητα ένα εσωτερικό μου ερώτημα. Μετά και από την τριήμερη συνεδρίαση δεν κατάλαβα γιατί ξαφνικά κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου αυτό το σκηνικό της ταραχής για τον ΣΥΝ. Και θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει. Γιατί αυτή η εικόνα της ταραχής; Τι έγινε δηλαδή; Μέσα εδώ θα κάνουμε τις ουσιαστικές συζητήσεις, τις ουσιαστικές αναζητήσεις και αντιπαραθέσεις, με αυτό τον βασανιστικό τρόπο, που είναι δημοκρατική κατάκτηση. Πήραμε αποφάσεις ως Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και τις πήραμε με μεγάλες πλειοψηφίες, με συνθέσεις. Αυτές τις αποφάσεις πήραμε κι αυτές είναι κεκτημένο μετά από δέκα χρόνια ζωής που έχουμε όλοι μας εδώ στον ΣΥΝ. Δέκα χρόνια ζωής είναι πολλά για να γνωριστούμε μεταξύ μας. Κανείς δεν ενοχοποιεί κανέναν και κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Είναι πολλά τα δέκα χρόνια για να γνωριστούμε μεταξύ μας κι έχουμε γνωριστεί, γιατί έχουμε μακρά θητεία στην Αριστερά. Λίγα χρόνια τα δέκα χρόνια για να θεωρήσουμε ότι πετύχαμε τους στόχους μας κι ότι φτάσαμε στους στόχους μας. Και χρειάζεται η 'ιδια αφιέρωση και η ίδια προσπάθεια, γιατί τα δέκα χρόνια είναι λίγα για τους στόχους της σύγχρονης, ανανεωτικής αριστεράς.

Δεν τελείωσε η ιστορία του ΣΥΝ ώστε να αναζητάμε επανιδρύσεις ή να φτιάχνουμε διαδικασίες οι οποίες δεν μας επιτρέπουν συλλογικά να δράσουμε. Εχουμε λόγο και ρόλο σήμερα. Γι αυτό ενοχλούμε. Θα έχουμε λόγο και ρόλο και στη συνέχεια και πρέπει να παλέψουμε για να τον ενισχύσουμε αυτό το ρόλο. Το εγχείρημα της σύγχρονης αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας είναι ένα πρωτότυπο, ιστορικής σημασίας και δύσκολο εγχείρημα. Και όλοι το γνωρίζουν. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Αυτό μας εμπνέει. Και γι αυτό κάναμε επιλογές αφιέρωσης της ζωής μας.'Ολοι μας. Ανιδιοτελούς αφιέρωσης. Αλλά όχι στον αέρα, σε μια πραγματικότητα και σε μια χώρα που έχει αυτές τις διαρθρωτικές παραμορφώσεις και που πρέπει να παλέψουμε από θέσεις αριστεράς, σύγχρονης αριστεράς.

Συντελούνται γύρω μας, και επισημάνθηκε απ' όλους, ριζικές και ραγδαίες αλλαγές, εξελίξεις.

Και όλοι συμφωνήσαμε, από διαφορετικές πλευρές, ότι αυτό το σύγχρονο ρεύμα της αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν περνάει απ' αυτά που λέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της. Νομίζω ότι είναι πολύ σωστή η πρόταση που ακούστηκε από αρκετούς συντρόφους, μέσα στο 2000 εμείς να πάρουμε την ευθύνη να οργανώσουμε αυτή τη βδομάδα για την Αριστερά του 21ου αιώνα, για τη σύγχρονη αριστερά, τα φυσιογνωμικά της χαρακτηριστικά και το περιεχόμενό της.

Βεβαίως θα κάνουμε απολογισμό και σε επίπεδο ΚΠΕ και σε επίπεδο Γραμματείας και σε επίπεδο Προέδρου και σε επίπεδο υπευθύνων Τμημάτων και σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών.

Θέλω να τελειώσω με μία αναφορά. Δεν δραματοποίησα εγώ το θέμα του Προέδρου. Είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω ανοιχτά και με ειλικρίνεια μαζί σας, όπως πρέπει, πηγαίνοντας προς το συνέδριο, να μιλήσουμε όλοι μεταξύ μας.

Όταν βάζουμε θέμα μετατόπισης της γραμμής του κόμματος, διότι στις τελευταίες αποφάσεις εδώ και ένα χρόνο ο Πρόεδρος, πιεζόμενος, βρέθηκε πιο κοντά προς τις απόψεις ορισμένων, βάζουμε θέμα Προέδρου. Καθαρά και ξάστερα. Αν κάποιοι σύντροφοι έχουν την αντίληψη ότι ο οιοσδήποτε Πρόεδρος θα είναι εκείνος ο οποίος κάθε φορά θα πιέζεται για να πάει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, κάνουν λάθος. Βάζουν θέμα θεσμικό, του πώς αντιλαμβάνονται τον Πρόεδρο. Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Είναι αναγκαίο να το επισημάνουμε και γι αυτό το έθεσα. Δεν το έθεσα για λόγους προσωπικούς. Με όλους έχουμε συντροφικές σχέσεις. Η ειλικρίνεια .στις ανθρώπινες σχέσεις πάντοτε είναι το ζητούμενο.

Επίσης, όταν λέμε ξεκινάμε από τα κεκτημένα σημαίνει ότι ξεκινάμε από τα κεκτημένα τα πολιτικά και τα οργανωτικά. Όταν δεν βάζουμε θέμα Προέδρου, αλλά βάζουμε θέμα εάν θα εκλεγεί ο Πρόεδρος από την ΚΠΕ, βάζουμε θέμα Προέδρου. Δεν έχουμε λόγο σήμερα να βάλουμε θέμα για τον Πρόεδρο, αλλά βάζουμε θέμα για το πώς θα εκλεγεί. Αυτά νομίζετε δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος;

Με αυτή την ειλικρίνεια εγώ έθεσα το θέμα ενώπιόν σας. Ανοιχτά. Και όσες φορές λειτουργήσαμε, λειτουργήσαμε για να πάρουμε δημοκρατικά συλλογικές αποφάσεις. Χαίρομαι γιατί σήμερα διαπιστώνεται ότι η ύπαρξη αυτών των ευρύτερων συνθέσεων, που δεν ήταν περιχαρακωμένες, έχει διαμορφώσει ένα κεκτημένο του κόμματος με το οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε.

'Εχουμε προβλήματα. Εχουμε προβλήματα πολλά. Και πρέπει να ασχοληθούμε μ' αυτά τα πολλά και υπαρκτά προβλήματα. Και να μην χανόμαστε σε ανύπαρκτα προβλήματα ή να μην φτιάχνουμε προβλήματα.

Οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα ως κόμμα πολιτικής ενότητας.

Πρέπει αμέσως και δραστικά να αλλάξουμε προς τα έξω το κλίμα και την εικόνα, πρέπει υπεύθυνα και δημοκρατικά να κατοχυρώσουμε και να εμβαθύνουμε τις εσωτερικές δημοκρατικές μας διαδικασίες, έτσι ώστε να είμαστε χώρος παραγωγής πολιτικής, χώρος δημιουργίας αποτελεσματικής συλλογικής σκέψης, δράσης και εικόνας. ‘ Εχουμε την υποχρέωση έναντι της ιστορίας και το καθήκον έναντι των θυσιών ζωής που όλοι έχουμε καταθέσει σε αυτό το χώρο, να δώσουμε μια απάντηση. Τόσοι ικανοί άνθρωποι σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, μπορούμε να παράγουμε σοβαρότερο πολιτικό αποτέλεσμα. Και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας αμφισβητεί.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου