Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/07/2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ Μ. ΓΛΕΖΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ, κ. Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια έγιναν δεκτοί σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και ο Μ. Γλέζος.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα επισκεφθήκαμε με τον Μανώλη Γλέζο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού. Διότι την ίδια ώρα βρίσκεται στην Αθήνα σε επίσημε επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών. Και θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημά μας η χώρα μέσω της κυβέρνησής της φυσικά να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα. Το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ένα ιστορικό χρέος που έχουμε ανεκπλήρωτο απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωής τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθεροι οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία και αυτό έχει μια πολύ μεγάλη αξία.

Δεν μπορεί αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα να αναγνωρίζουν δημόσια το δημόσιο χρέος της χώρας απέναντι στα μεγάλα funds και στις τράπεζες και να μην αναγνωρίζουν το χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό. Να μην το αναγνωρίζουν και να μην το διεκδικούν.

Ως εκ τούτου, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το πάνδημο αίτημα του ελληνικού λαού η κυβέρνηση οφείλει να το θέσει στο τραπέζι. Κι αν δεν το θέσει η κυβέρνηση, υποσχόμαστε ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός θα το θέσει δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση να σταματήσει την καταστροφή και διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με αυτήν την εικόνα που βλέπετε γύρω σας. Μια Αθήνα ''νεκροταφείο''. Αυτή η εικόνα και το μήνυμα που εκπέμπεται προς τα έξω είναι ένα μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας και ένα μήνυμα χώρας σε κατάσταση πολιορκίας προς το εξωτερικό. Μια εικόνα που δεν τιμά τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Δεν τιμά τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία να απαγορεύονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών. Και ειλικρινά δεν τιμά ούτε τον προσκεκλημένο της ελληνικής της κυβέρνησης. Δεν περιποιεί τιμή στον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η φιλική του κυβέρνηση ωσάν να είναι εκπρόσωπος κατοχικών στρατευμάτων, όπου τον υποδέχονται με το φόβο και με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς. Αυτή δεν είναι δημοκρατία. Δεν είναι δημοκρατία να ξεθάβεις ένα χουντικό νόμο, να ξεθάβεις τον χουντικό γύψο για να στήσεις τα τείχη των μνημονίων. Φυσικά, πιστεύουμε ότι ελληνικός λαός θα αγνοήσει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και θα εκφράσει ελεύθερα, όπως πάντα γνωρίζει να εκφράζει ελεύθερα, το φρόνημά του.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: Δεν θα ξεχάσω τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα και θα μιλήσω ως συνάδελφος προς συναδέλφους.

Η κρισιμότητα των στιγμών και ο συμβολισμός της παρουσίας μας σήμερα έπρεπε και πρέπει απ΄ όλα τα ΜΜΕ να προβληθεί όσο μπορεί περισσότερο. Γιατί; Γιατί υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να ξεχρεώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα. Και, πέρα από τα γεγονότα τα οποία τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι και ως αετόπουλο συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τιμήσει με την παρουσία του τα συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, απλώς του υπενθύμισα ορισμένα γεγονότα, όπως ότι η Γερμανία, εάν σήμερα έχει ένα καθεστώς δημοκρατίας, αυτό που θέλει, αλλά δεν είναι κάτω από ναζιστικό καθεστώς, οφείλεται στην πάλη του ελληνικού λαού, ο οποίος με το έπος του ΄40-΄41 κατέρριψε τον μύθο του αήττητου του άξονα, ο οποίος με τη μάχη στα Μακεδονοθρακικά σύνορα και με τη μάχη της Κρήτης ανέτρεψε όλα τα σχέδια του Χίτλερ και με την καθήλωση 12 επίλεκτων γερμανικών μεραρχιών συνέβαλε ο ελληνικός λαός στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, στην ήττα του ναζισμού.

Έχει, λοιπόν,  ηθική υποχρέωση, πάνω απ΄ όλα η Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό. Και ακόμα επιπλέον, δεν επιτρέπεται  να έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα. Γιατί το κάνει; Δεν έχει δικαίωμα, ενώ έχει εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο στην Πολωνία και στη Γιουγκοσλαβία, να μην εξοφλεί το αναγκαστικό της δάνειο προς την Ελλάδα.

Τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Εδράζονται στο δίκαιο. Δεν εδράζονται σε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα το ζητιανέψουμε. Θα το αξιώσουμε και θα το πετύχουμε., αγαπητοί συνάδελφοι, αν όλοι εσείς συμβάλετε, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, πολιτικών, συμφεροντολογικών ιδιαιτεροτήτων που μπορεί να έχει το κάθε ξεχωριστό μέσο ενημέρωσης, αν συμβάλετε όλοι, γιατί το θέμα είναι πανεθνικό, προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ταξίδι του Σόιμπλε δίνει μια ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

To Γραφείο Τύπου