Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/07/2013

Ομιλία Ζ. Κωνσταντοπούλου για την ΕΡΤ

Ομιλία Ζ. Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την απόπειρα βίαιης κατάργησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

η εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τις άκρως επιζήμιες για τη δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον πράξεις και παραλείψεις παντός υπευθύνου, που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Eπικράτεια, αποτελεί πράξη ευθύνης προς τη δημοκρατία, προς την κοινωνία και προς την ιστορία.

Εκείνο που συνέβη στη χώρα μας στις 11 Ιουνίου 2013 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη «πραξικόπημα». Το διάγγελμα του κ. Κεδίκογλου, με το οποίο ανακοινώθηκε αιφνιδίως η κατάργηση της ΕΡΤ -ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ ΑΕ- δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο ως χουντικής κοπής. Και οι ενέργειες της Κυβέρνησης προς υλοποίηση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας, δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν ως πράξεις επιβουλής της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Στις 10 Ιουνίου του 2013 φέρεται ότι υπογράφεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14β του ν.3429/2005». Αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έφερε τις υπογραφές δεκαεννέα μόνον εκ των Υπουργών της τότε Κυβέρνησης. Δεν έφερε τις υπογραφές των Υπουργών που είχαν τοποθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Λυπάμαι πάρα πολύ που στην αίθουσα αυτή τη στιγμή δεν είναι παρά ένας μόνο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Είναι και αυτό δηλωτικό μιας υπαναχώρησης από τις αρχικές διακηρύξεις.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι η εικοστή, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί διακυβέρνησης Σαμαρά. Είναι η εικοστή, με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα η συνταγματική νομιμότητα και λειτουργία, διότι το άρθρο 44 του Συντάγματος ρητώς προβλέπει ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου υιοθετούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.

 Εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη δεν συνέτρεξε καμμία ούτε στις 10 Ιουνίου 2013, ούτε στις 11 Ιουνίου 2013. Και ουδέποτε συνέτρεξε εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη τέτοια, η οποία να υπαγορεύει την εν κρυπτώ δράση της Κυβέρνησης και του κυρίου Υπουργού  –που έχει υπάρξει συμβασιούχος της ΕΡΤ και έχει επωφεληθεί από τα κονδύλια της ΕΡΤ.  Τέτοιας εν κρυπτώ δράσης, ώστε όλοι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης στις 11 Ιουνίου 2013 στην εκπομπή «ΝΕΤ Στα Γεγονότα» στην ΕΡΤ, την τελευταία εκπομπή που προβλήθηκε από τους πομπούς, όλοι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης – η κ. Βόζενμπεργκ, ο κ. Πρωτόπαππας και ο κ. Οικονόμου– δήλωσαν ότι δεν είχαν υπʼ όψιν τους καμμία κυβερνητική πρωτοβουλία και ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να κλείσει.

Μετά από αυτή τη δήλωση όλων, εμφανίστηκε ο κ. Κεδίκογλου –ο παριστάμενος και σήμερα– την ίδια μέρα και αφού στις 14.15΄ είχε δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και εκφώνησε ένα θεατρικό διάγγελμα, με το οποίο διέπραξε και συκοφαντική δυσφήμηση κατά της ΕΡΤ ΑΕ.

 Και αναρωτιέμαι, κύριε Κεδίκογλου: Εκχωρήσατε τα δικαιώματα της ΕΡΤ ΑΕ στον κ. Στουρνάρα, ως Υπουργό Οικονομικών. Θα σας κάνει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση της ΕΡΤ ΑΕ ή επαφίεστε ακριβώς στην αλληλεγγύη, που επιδεικνύετε ο ένας στον άλλον, συμπράττοντες και αδικοπρακτούντες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και εις βάρος της λαϊκής εντολής, την οποία σφετερίζεστε, παραβιάζετε και προδίδετε;

Μίλησε ο κ. Κεδίκογλου για «ιερή αγελάδα», για «θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης» και για αυτό που ο ίδιος βάφτισε, την τιμή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, βάζοντας τιμή στη δημοκρατία. Και θεώρησε ότι θα παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες, λέγοντάς τους ότι αν σβήσουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αν σβήσουμε τη δημοκρατία, θα γλιτώσουμε 100 εκατομμύρια  ευρώ.

Θεώρησε ότι αυτό είναι επαρκής επιχειρηματολογία για να παραιτηθούν οι Έλληνες πολίτες από τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, από το δικαίωμα στην ενημέρωση και στη δημόσια πληροφόρηση, όπως κατοχυρώνεται και προστατεύεται από τα άρθρα 5Α  και 15 του Συντάγματος.

Βεβαίως, εκείνο το οποίο υπήρξε ακόμη ανατριχιαστικότερο από το, χουντικής κοπής, διάγγελμα Κεδίκογλου, ήταν ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Κυβέρνηση, προκειμένου να ρίξει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης:

Είναι χαρακτηριστικές οι μέθοδοι, οι οποίες προσιδιάζουν σε καρτέλ, μαφίες και έκνομα δρώσες ομάδες, για τη διακοπή μετάδοσης του σήματος, όπως περιγράφονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ, για το πώς διακόπηκε η μετάδοση των πομπών σε Αθήνα και περιφέρεια:

Στον Υμηττό, εισέβαλε η Ελληνική Αστυνομία με έναν τεχνικό εκτός ΕΡΤ, ο οποίος έριξε το μαύρο. Οι τεχνικοί βάρδιας εκδιώχθηκαν από το χώρο.

Στην Πάρνηθα, εισέβαλε η Ελληνική Αστυνομία με τεχνικούς εκτός ΕΡΤ και έπραξαν το ίδιο.

Στον Χορτιάτη, εισέβαλε η Ελληνική Αστυνομία, έσπασαν τις πόρτες και έπραξαν το ίδιο με τεχνικό, μάλλον, του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην Καλαμάτα –περίπτωση για την οποία ο Βουλευτής μας Θανάσης Πετράκος υπέβαλε και μηνυτήρια αναφορά- στην Τρίπολη, στα Δολιανά, στα Γεράνια και στην Κεφαλονιά άγνωστοι έσπασαν τις κλειδαριές και τα λουκέτα των κέντρων εκπομπής, έριξαν μαύρο, άλλαξαν τα λουκέτα και κλείδωσαν.

Εν συνεχεία, η μείωση του σήματος μέχρι τη διακοπή εκπομπής περιγράφεται στο ίδιο έγγραφο ως εξής: Με αδιευκρίνιστο τρόπο και παραβιάζοντας τις διεθνείς τηλεπικοινωνιακές συμβάσεις διεκόπησαν όλες οι γραμμές μεταφοράς ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, εισερχομένων και εξερχομένων, μέσω ΟΤΕ.

Κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων το τηλεοπτικό σήμα διεκόπη απότομα στις 23.15ʼ. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι έγινε επέμβαση στα κέντρα εκπομπής Υμηττού, Πάρνηθας και Χορτιάτη και ως αποτέλεσμα σταδιακά έσβηναν τα ραδιόφωνα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ορισμένων περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Αποκαλυπτικό είναι ότι από αυτές τις ενέργειες της Κυβέρνησης έπεσε μαύρο στους εξής τηλεοπτικούς σταθμούς: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT World, ERT HD, WEB TV ERT, Κανάλι της Βουλής –σταμάτησαν να μεταδίδονται και οι εργασίες του Κοινοβουλίου– ΡΙΚ SAT, Deutsche Welle, BBC News, TV5, Euronews και στους εξής ραδιοφωνικούς σταθμούς: Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, Φιλία –ξενόγλωσσο πρόγραμμα–, Kosmos, Φωνή της Ελλάδας, ΕΡΑ Sport, 95,8 FM και 102 FM, ΕΤ3, καθώς και σε δεκαεννέα περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επιπλέον, μαύρο έπεσε και στον διαδικτυακό ιστότοπο www.ert.gr.

Μόνο ως πραξικόπημα μπορούν αυτά να χαρακτηριστούν και φέρουν –και θα φέρουν– την υπογραφή σας και τη μορφή σας, κύριε Κεδίκογλου. Το διάγγελμά σας έγραψε μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας.

Οι ενέργειές σας, αντίθετα με αυτά που εξαγγείλατε, προκάλεσαν τη δημόσια κατακραυγή. Χαρακτηριστικό ήταν το μαύρο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation. Χαρακτηριστική και η επιστολή του κ. Μάρτιν Σουλτς, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να ανακαλέσει αυτές τις αποφάσεις και να επαναφέρει τη λειτουργία της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση εγγυάται τη δημοκρατία, εγγυάται τον πολιτισμό, εγγυάται το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών σε ένα κράτος δικαίου, σε μία δημοκρατική κοινωνία.

Χαρακτηριστική είναι και η έκκληση του Προέδρου της EBU, του Ζαν-Πολ Φιλιππό, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας εξ αυτού του λόγου. Χαρακτηριστικές είναι και οι ανακοινώσεις των Ενώσεων Διοικητικών Δικαστών και Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την υποβάθμιση της δημοκρατίας στη χώρα μας και για τη δράση εκτός συνταγματικής νομιμότητας, μέσω της καταιγιστικής εισαγωγής Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιχειρήσατε να εμφανίσετε τη δράση σας αυτή ως οικονομικά συμφέρουσα. Τα στοιχεία, όμως, σας διαψεύδουν, διότι –σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων– είναι άκρως επιζήμια η κατάργηση της ΕΡΤ για το δημόσιο συμφέρον.

Μένει στον αέρα η τριετής σύμβαση που είχε συνάψει η ΕΡΤ για το δορυφορικό της πρόγραμμα.

Στον αέρα μένουν και οι συμβατικές σχέσεις με τον ανάδοχο του διαγωνισμού παγκόσμιας εκμετάλλευσης που απέδιδαν 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στον αέρα μένουν οι συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ και εν σχέσει με τη μετάδοση του ΚΙΝΟ και του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Στον αέρα μένει και η αναμετάδοση αθλητικών γεγονότων, τα οποία εκχωρήσατε αντί πινακίου φακής σε ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς.

Επίσης, στον αέρα μένουν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, τα οποία το 2012 έκαναν εβδομήντα έξι συναυλίες, σαράντα έξι εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπομπές. Στον αέρα, έρμαιο και εγκαταλελειμμένο έμεινε το αρχείο της ΕΡΤ, αυτό που χαρακτηρίσατε ως πραγματικό θησαυρό, και το οποίο ευτυχώς διαφυλάσσουν μόνον οι εργαζόμενοι. Στον αέρα μένουν η εργασία και οι προτάσεις Ελλήνων παραγωγών και Ελλήνων σκηνοθετών που είχαν υποβληθεί συγκεκριμένα σχέδια στη διοίκηση της ΕΡΤ. Στον αέρα μένουν είκοσι δύο μαγνητοσκοπημένες συναυλίες, μεταξύ των οποίων μία με συνθέτη τον Νίκο Μαμαγκάκη.

Στον αέρα μένει και η συμμετοχή της Δημόσιας Τηλεόρασης στο ψηφιακό σήμα και εκεί φέρετε αυτοτελή ευθύνη, διότι με τις πράξεις σας προάγετε την κοινοπραξία των ιδιωτικών ραδιοσταθμών, εκείνων, δηλαδή, που λειτουργούν εκτός νομιμότητας. Δεν καταβάλλουν ούτε καν τον μνημονιακώς προβλεπόμενο φόρο για τη χρήση του δημοσίου αγαθού των ραδιοσυχνοτήτων. Δεν καταβάλλουν το παραμικρό, σε αντάλλαγμα της προνομιακής θέσης που τους έχετε παραχωρήσει. Σε αντίτιμο αυτής σας της ενέργειας, εμφανίζονται πια ως σεΐχηδες του ψηφιακού σήματος, από το οποίο αποκλείεται ολοένα και περισσότερο η ΕΡΤ ΑΕ.

Απολύτως διαφωτιστική ως προς αυτό, η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, του φορέα δηλαδή εκείνου που είναι ο μόνος αρμόδιος να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ασκώντας τον κρατικό έλεγχο του άρθρου 15 του Συντάγματος. Του φορέα εκείνου που έχετε αφήσει επίσης στον αέρα, διότι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι τρεις τουλάχιστον από τις επτά θέσεις καλύπτονται από πρόσωπα, των οποίων οι θητείες έχουν προ πολλού λήξει και χθες τις ανανεώσατε για άλλη μία φορά για ένα εξάμηνο, με τρόπο που θέτει σε διακύβευση τα πρόστιμα και την εγκυρότητα των αποφάσεων που επιβάλλει το Συμβούλιο.

Στον αέρα έμειναν δύο χιλιάδες εξακόσιες πενήντα έξι ψυχές. Δύο χιλιάδες εξακόσιοι πενήντα έξι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Στον αέρα έμειναν, κύριε Υπουργέ.

Και ήσασταν και εσείς συμβασιούχος της ΕΡΤ. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στον αέρα για να εισπράττουν πρακτικές  εκβιασμού ή απόπειρες να τους δελεάσετε, την ίδια στιγμή που κατά τον τελευταίο χρόνο είχατε συνάψει –και το ξέρετε- προνομιακότατες συμβάσεις με «ημέτερους» δημοσιογράφους.

Και για να μην υπεισέλθω σε ονοματολογία, θα αναφέρω μόνο το όνομα -επειδή ήταν και υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές- του κ. Αντώνη Λιάρου με σύμβαση 3.500 ευρώ μηνιαίως από τις 14/8/2012. Και αυτό το αναφέρω δειγματοληπτικά, για να είμαστε σαφείς ως προς το ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι προήγαγαν την αδιαφάνεια, την κομματοκρατία και τις σχέσεις διαφθοράς και διαπλοκής στην ΕΡΤ ΑΕ. Και αυτοί φυσικά δεν ήταν οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν τον ιδρώτα τους και το μόχθο τους αντί πενιχρών αμοιβών από 800 έως 1.200 ευρώ.

Όλα, λοιπόν, είναι στον αέρα και θεματοφύλακες της νομιμότητας είστε εσείς! Ποιοι, λοιπόν, είναι θεματοφύλακες της νομιμότητας; Εσείς, κύριε Κεδίκογλου, που πρέπει να δώσετε την προσωπική σας αναφορά για τη θητεία σας στη ΕΡΤ και ο κ. Στουρνάρας, που επέλεξε να μην είναι σήμερα εδώ, αλλά πρέπει και αυτός να δώσει τις εξηγήσεις του. Διότι χθες απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε μία ταινία, η οποία μάλλον δεν ξέρει σε τι αναφέρεται. Θα ήθελα, λοιπόν, να του πω ότι η ταινία «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται» αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας. Οπότε, και το χιούμορ του ήταν εντελώς άστοχο.

Όμως, έχω να πω ότι όταν προσκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ να του πει «τι θα κάνει», θα πρέπει και ο ίδιος με πολλή ειλικρίνεια να πει όχι τι θα κάνει, αλλά τι κάνει. Και να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν τη στιγμή κατά την οποία περικόπτει τα δημόσια οικονομικά και εμφανίζεται ως θεματοφύλακας και σωματοφύλακας της νομιμότητας, την ίδια ώρα οι στενοί του συγγενείς να εισπράττουν –οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν η σύζυγος και οι θυγατέρες του- με αποφάσεις του ΕΟΦ σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για διαφημιστική καμπάνια κατά της πολυφαρμακίας. Πρόκειται για εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας του κ. Στουρνάρα και της οικογένειας του αδερφού του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που γνωρίζετε ότι η ΕΡΤ ΑΕ μετέδιδε δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ παρήγαγαν δωρεάν τέτοιου είδους καμπάνια.

Τα καταθέτω για τα Πρακτικά, μιας και στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται και ο γνωστός, επίσης από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κ. Παπασταύρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας του κ. Βαρβιτσιώτη.

Εσείς, λοιπόν, εμφανίζεστε ως θεματοφύλακες της νομιμότητας, ενώ θέσατε και τοποθετήσατε ως εκπρόσωπο και ειδικό διαχειριστή για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ ΑΕ τον κ. Γκίκα Μάναλη, πρώην επιτελή του ΤΑΙΠΕΔ, συνυπηρετούντα με την κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου στην ίδια Υπηρεσία.

Ο κ. Γκίκας Μάναλης την ίδια ώρα που ο κ. Στουρνάρας καλεί τους εργαζομένους να εκκενώσουν το χώρο –λες και τον έχουν καταλάβει– καλεί επίσης τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν και να διαφυλάξουν τη δημόσια περιουσία, η οποία τους έχει ανατεθεί.

Και ο κ. Καψής που παρίσταται σήμερα εδώ και διορίστηκε από πλευράς ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε και στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, όταν ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να ανταλλάξει τις διακηρύξεις του περί δημοκρατίας με τη θέση του Αντιπροέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών, και ήταν διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», Υπουργός Επικρατείας επί κυβέρνησης Παπαδήμου, αρθρογράφος στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και συνδεδεμένος με πρόσωπα και με συμφέροντα που υπηρετούν στην ιδιωτική Ραδιοτηλεόραση, δήλωσε άγνοια εν αρχή για το έγγραφο Μάναλη, ενώ εν συνεχεία δήλωσε ότι το γνωρίζει, αλλά και ότι δεν γνωρίζει γιατί δεν φέρει υπογραφή. Επίσης, ο κ. Καψής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με τη «Ραδιοτηλεόραση».

Και χαίρομαι που σας έχουμε εδώ, κύριε Κεδίκογλου, γιατί όσον αφορά το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», είπατε ότι η ΕΡΤ ΑΕ συντηρεί περιοδικό δίχως αναγνώστες.

Πείτε μας, σας παρακαλώ, αυτό το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» -το οποίο συκοφαντήσατε και άρα επιχειρήσατε να απομειώσετε την αξία του- που κυκλοφορεί από το 1939 και είχε υπερβεί τα δύο χιλιάδες τεύχη και εσείς το χαρακτηρίσατε ως «περιοδικό χωρίς αναγνώστες», πώς βρέθηκε να κυκλοφορεί με κλεψίτυπο λογότυπο και τίτλο «Ο Κόσμος στη Ραδιοτηλεόραση» στις 21 Ιουνίου 2013 με αριθμό τεύχους «1»;

Και ειδικά για τη «Ραδιοτηλεόραση», επειδή θα παρεμβληθεί η απάντηση του κ. Κεδίκογλου, θα ήθελα μια απάντηση σχετικά με το πώς φροντίσατε ο κ. Κωνσταντίνος Γέρου, ο οποίος είναι ο εκδότης της Εφημερίδας «ΤΟ ΑΡΘΡΟ», συνδέεται με την Κυβέρνησή σας, έχοντας φιλοξενήσει άρθρα του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη και δεν είναι εκπρόσωπος της φερόμενης «ΧΡΩΜΑΞΞ ΕΠΕ», η οποία εμφανίζεται ως δήθεν εκδότης, αλλά της «Πελασγικός Τύπος Α.Ε.» που εκδίδει τα έντυπα «ΤΟ ΑΡΘΡΟ», «ΛΟΙΠΟΝ», «ΧΑΪ»- να βρίσκεται με κατοχυρωμένο και το περιεχόμενο και τον τίτλο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» και να υφαρπάσσει το αναγνωστικό κοινό αμέσως μόλις εσείς ανακοινώσατε και επιβάλατε πραξικοπηματικά το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ και το κλείσιμο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Ποιοι ωφελούνται και ποιοι επωφελούνται από τις πράξεις και τις παραλείψεις σας; Πώς βρίσκεται εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και πάλι ο κ. Μπάνος, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος, θυμίζω, ήταν εκείνος τον οποίο συμβουλεύθηκαν για το πώς θα διαχειριστούν τη λίστα Λαγκάρντ επί κ. Παπακωνσταντίνου; Πώς πάλι ο κ. Μπάνος εκπροσωπεί το Δημόσιο και σʼ αυτήν την υπόθεση και σʼ αυτήν την αντιδικία με τους εργαζομένους;

Είναι πάμπολλα τα ζητήματα, πάμπολλα τα πεδία στα οποία είστε εκτεθειμένοι. Όμως, εκείνο το οποίο είναι βέβαιο και νομίζω ότι σας έγινε σαφές από τη μαζική συρροή των πολιτών κατά δεκάδες χιλιάδες όλες αυτές τις μέρες στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ΑΕ, στον προαύλιο χώρο του, είναι ότι οι πολίτες δεν εκχωρούν τη δημοκρατία ούτε για 100.000 ευρώ ούτε για καμμία άλλη τιμή.

Οι πολίτες παρίστανται, διεκδικούν την ενημέρωση, διεκδικούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, συμπαρίστανται στους εργαζομένους και τραγουδούν κάθε βράδυ, «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη σύ δοξαστική, μη, παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου». Αυτό σας λένε οι πολίτες. Εσείς έχετε λησμονήσει προ πολλού τη Δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη χώρα μας. Εμείς, όμως, αυτά δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα πάψουμε να τα υπηρετούμε ποτέ!

Ζητούμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις ευθύνες σας και θα ερευνήσει ακόμη - ακόμη εκείνα που κατήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ,  την παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, αυτά που λέτε με την κατάθεση πρότασης νόμου, με την οποία ζητείτε να μην κυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκείνα που έλεγε η ΔΗΜΑΡ -και λέει- στην κοινή πρόταση νόμου για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την ανάκλησή της. Αυτά όλα ζητούμε να διερευνηθούν, για να πάψει αυτή η σύληση, αυτή η λεηλασία, αυτό το πλιάτσικο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στο δημόσιο κεκτημένο, στο ευρωπαϊκό δικαιϊκό και δικαιοκρατικό κατακτημένο πεδίο και στη Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ.