Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/10/1999

Το πρόβλημα των ελεύθερων δημόσιων χώρων της Αθήνας

Το πρόβλημα τωνελεύθερων δημόσιων χώρων της Αθήνας, όπως αυτόαναδείχθηκε μετά τον πρόσφατο καταστροφικόσεισμό - Προτάσεις του ΣΥΝ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Αθήνας του ΣΥΝ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο πρόβλημα των ελεύθερων δημόσιων χώρων της Αθήνας, όπως αυτό αναδείχθηκε μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό και διατύπωσαν τις προτάσεις του ΣΥΝ όπως και τις μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις για τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων.

Στην ομιλία του ο Γ.Δραγασάκης τόνισε:

"Ο σεισμός της 7/9/1999 έδειξε με το πιό δραματικό τρόπο τα πολεοδομικά αδιέξοδα και τις χωροταξικές δυσλειτουργίες στις οποίες έχει οδηγήσει ο ως τώρα τρόπος ανάπτυξης. Ενας τρόπος ανάπτυξης που επιβαρύνει την καθημερινή ζωή του πολίτη με το κυκλοφοριακό, το νέφος, τις ανασφάλειες που προκαλούν η άναρχη ανάπτυξη, η αυθαίρετη δόμιση, η απουσία ελεύθερων χώρων. Ειδικότερα, όμως, αυτός ο σεισμός έδειξε ότι η απουσία ή ανεπάρκεια ελεύθερων χώρων αφορά, όχι μόνο στην ποιότητα ζωής, αλλά και στην ίδια την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων της πυκνοδομημένης πρωτεύουσας.

Ενώ, όμως, η διαπίστωση αυτή βρίσκει καθολική αναγνώριση, την ίδια περίοδο η Βουλή, με ευθύνη της Κυβέρνησης νομοθετεί μέτρα που αντί να εξασφαλίζουν ελεύθερους χώρους προωθούν την τσιμεντοποίησή τους. Ετσι, τις ημέρες ακριβώς του καταστροφικού σεισμού, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε Νόμο που επιτρέπει την τσιμεντοποίηση σε ποσοστό άνω του 50% των χώρων που καλύπτουν σήμερα τα στρατόπεδα, αντί να παραδοθούν στην Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες ως χώροι πρασίνου και αναψυχής. Επίσης, την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή τροπολογία που επιτρέπει την ανοικοδόμηση και των μη άρτιων οικοπέδων. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση απέρριπτε όλες τις προτάσεις που κάναμε και προέβλεπαν την πολεοδομική θωράκιση των πόλεων απέναντι σε μελλοντικούς σεισμούς, τη μείωση του συντελεστή δόμισης, την απαλλοτρίωση οικοπέδων που συνορεύουν με δημόσιους χώρους, την καταχώρηση και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων.

Αυτή η στάση της Κυβέρνησης αυξάνει τις ανησυχίες μας, καθόσον συμπίπτει με έντονες διεργασίες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της κερδοσκοπίας επί των ακινήτων στην οποία επιδιώκεται να επεκταθεί η ήδη ραγδαία αναπτυσσόμενη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Τεράστια κεφάλαια κινητοποιούνται, ομαδοποιούνται και οργανώνονται. Σε πολλές περιπτώσεις, ανάμεσα στις βλέψεις των συμφερόντων αυτών είναι η με διάφορους τρόπους οικοπεδοποίηση, τσιμεντοποίηση και εκμετάλλευση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι πίσω από κάθε ελεύθερο χώρο έχουν ήδη διαμορφωθεί ή συγκροτούνται συμφέροντα που με την ανοχή ή και την σύμπραξη της Κυβέρνησης αποσκοπούν στην καταπάτηση και τη τσιμεντοποίησή τους. Αυτό ισχύει για κάθε ελεύθερο χώρο, όχι μόνο στην περιοχή της Α' Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, το Ελληνικό, την Παραλιακή ζώνη, τον Ελαιώνα, το Αλσος Βείκου κ.λπ.

Δύο ακόμη πτυχές συμπληρώνουν αυτή τη ζοφερή εικόνα. Η πρώτη είναι η ολοένα και εντονότερη εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων ορισμένοι από τους οποίους, όπως το Πεδίο του Αρεως τείνουν να μετατραπούν σε εκθεσιακούς χώρους. Τάση η οποία μπορεί να πάρει απρόβλεπτες και επικίνδυνες διαστάσεις αν δεν εξασφαλιστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης, συντήρησης και φύλαξης των χώρων αυτών.

Η δεύτερη είναι η υποβάθμιση και ο κίνδυνος οικοπεδοποίησης ιστορικών διατηρητέων κτιρίων, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς, οικία Λαπαθιώτη στα Εξάρχεια, 2ο Γυμνάσιο-Χέϋδεν και Αχαρνών, σειρά νεοκλασσικών στο Μεταξουργείο και αλλού καταρρέουν, υποβαθμίζουν ολόκληρες γειτονιές ενώ θα έπρεπε να είναι πυλώνες της αναβάθμισής τους. Ειδική αναφορά πρέπει να (ξανα)γίνει στην οικία του Αλ. Σβώλου (οδός Φυλής), η οποία πουλήθηκε σε ιδιώτες από κληροδότημα στο όποιο ανήκε και λειτουργεί ως οίκος ανοχής, αλλά και μνημείο ντροπής για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για όλα αυτά τα θέματα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ, και ειδικότερα οι Βουλευτές της Αθήνας και του Πειραιά με συνεχείς αναφορές και ερωτήσεις τα θέτουν και τα ξαναθέτουν στη Βουλή. Συνεχείς είναι, επίσης, οι προσπάθειες του Συν στα Δημοτικά και τα Νομαρχιακά Συμβούλια.

Δυστυχώς αυτό δεν αρκεί. Οι δυνάμεις της αδράνειας, αλλά και τα συμφέροντα και οι διαπλοκές τους είναι ισχυρότατα.

Για το λόγο αυτό, θελήσαμε, σήμερα, 12/10/1999, 55 χρόνια μετά την αναθεώρηση της Αθήνας από τη φασιστική κατοχή, επίσημη ημέρα γιορτής για την Αθήνα, να σας καλέσουμε σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για το πρόβλημα που σας περιγράψαμε, να στηρίζουμε τις όποιες κινήσεις ή πρωτοβουλίες πολιτικών υπάρχουν και κυρίως να δώσουμε μια νέα ώθηση ώστε για κάθε ελεύθερο χώρο, απέναντι στους συνασπισμούς συμφερόντων που απειλούν την ύπαρξή του να αντιπαραθέσουμε τη θέληση και τη δράση των πολιτών να τους εμποδίσουν".

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν Nομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων πολιτών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου