Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/07/2013

Συνέντευξη Δημ. Στρατούλη στον ρ/σ "Στο Κόκκινο 105,5"

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ! ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΝΕΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΚΥΚΛΟ ΑΓΩΝΩΝ

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βʼ Αθήνας, υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5»:

Η έκθεση της Κομισιόν, το επικαιροποιημένο ουσιαστικά μνημόνιο που ετοιμάζεται, περιέχει νέα χτυπήματα απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και νέους φόρους, καθώς προτείνεται η συνέχιση, η διατήρηση και η παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης που μπαίνει στα εισοδήματα μέχρι το 2016, ενώ με τις μέχρι τώρα συμφωνίες έληγε το 2015. Επίσης, μένει ανοιχτό να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και, το πιο βασικό, έχουμε νέο χτύπημα στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπου προτείνεται και επιδιώκεται να επιβληθούν ακόμη πιο φθηνές και πιο εύκολες ομαδικές απολύσεις για τους εργοδότες και τα αφεντικά.

-    Μπαίνει σε τελική ευθεία η μετατροπή της χώρας μας σε ειδική οικονομική ζώνη;

Απʼ ότι φαίνεται κι έχει αποδειχθεί πια, βασικός στόχος του μνημονίου δεν ήταν η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους της χώρας ή του δημοσιονομικού της προβλήματος και των ελλειμμάτων. Βασικός στόχος ήταν η μείωση του λεγόμενου κόστους εργασίας, η μείωση των μισθών και η συρρίκνωση, έως και εξαφάνιση, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ώστε οι λεγόμενοι «επενδυτές», είτε από το εγχώριο κεφάλαιο είτε από το ευρωπαϊκό και το γερμανικό κεφάλαιο, που θέλουν να αγοράσουν μια υποτιμημένη και διαλυμένη χώρα, να έχουν τη δυνατότητα άντλησης μεγαλύτερων κερδών. Το σχέδιο λοιπόν, είναι η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη. Με τους αγώνες και την ψήφο του λαού, όμως, μπορεί να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα, να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση, η δουλική κυβέρνηση των μνημονίων, στην ουσία κυβέρνηση ανδρεικέλων της τρόικας και των δανειστών της χώρας, και να ανοίξει ο δρόμος για μια αριστερή κυβέρνηση που θα βάλει τέλος σε αυτήν την καταστροφή και θα προσπαθήσει να ξαναχτίσει τη χώρα από την αρχή, εφαρμόζοντας ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

-    Θα αργήσει αυτή η προοπτική; Διαβλέπετε να εξαντλούνται οι αντοχές της κυβέρνησης;

Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε αγώνες αντοχής που κρατάνε γερά και πρέπει να στηριχθούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως από την λαϊκή αλληλεγγύη, για να αντέξουν τον δύσκολο μήνα Αύγουστο. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ βρίσκεται σήμερα στην 49η ημέρα, αύριο θα βρίσκεται στην 50ή ημέρα. Χθες ξενυχτήσαμε στη ΓΑΔΑ με τις εννέα συλλήψεις, που μετατράπηκαν τελικά σε προσαγωγές, αλληλέγγυων αλλά και εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι οποίοι πήγαν να δώσουν τη μάχη για την αποκατάσταση του αναλογικού σήματος στον πομπό στον Υμηττό. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ αντέχει αλλά πρέπει να τον στηρίξουμε για να συνεχίσει να αντέχει.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι θα έχουμε σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις από τη μεγάλη απεργία διαρκείας που έχουν ήδη εξαγγείλει με απόφαση των συνεδρίων τους και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, δηλαδή και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά. Έναν αγώνα στον οποίο φαίνεται ότι έρχονται να συντονιστούν με δικές τους κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στους δήμους, δηλαδή στους ΟΤΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αφού από εδώ και πέρα αναμένονται και για αυτούς οι νύχτες του Αγ. Βαρθολομαίου με τις αποφάσεις που παίρνει ο νέος υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης, για άμεση κατάργηση και συγχώνευση ολόκληρων νοσοκομείων.

Υπάρχει και εκκρεμότητα με έναν κόσμο ολόκληρο, ο οποίος απολύεται αυτή τη στιγμή από το Δημόσιο ή βγαίνει σε διαθεσιμότητα και σε κινητικότητα. Θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Σεπτέμβρη. Και, επομένως, νομίζω ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας μήνας σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

-    Επειδή αναφερθήκατε στην προοπτική μιας αριστερής διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του για καίρια ζητήματα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί και ξέρει και θέλει να κυβερνήσει και αυτήν τη στιγμή είναι η ελπίδα και η απαντοχή μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού ότι μπορεί να δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη και να ανοίξει νέους ελπιδοφόρους δρόμους για την πατρίδα μας. Οι όποιες απόψεις εκφράστηκαν και συζητήθηκαν στο συνέδριό του δεν συνιστούν αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, αλλά πλούτο και δυναμική του, γιατί είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει μια πλούσια συζήτηση στο εσωτερικό του και παίρνει τις αποφάσεις του μετά από γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση. Από εκεί και πέρα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις αποφάσεις του. Οι αποφάσεις αυτές, ανεξαρτήτως των επιμέρους απόψεων που εγώ και άλλοι σύντροφοί μου έχουμε, δεσμεύουν τους πάντες και, με αυτήν την έννοια, το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο μας δεσμεύει όλους, και τα μέλη και τα στελέχη και τους βουλευτές του, και με βάση αυτό θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τον ελληνικό λαό, ώστε, και με τους αγώνες και με την ψήφο του, να γκρεμίσουμε τις μνημονιακές κυβερνήσεις και με μία κυβέρνηση της συμπαραταγμένης αριστεράς να διώξουμε την τρόικα και τα μνημόνιά της και να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε τη χώρα βήμα το βήμα και μέτρο το μέτρο.

To Γραφείο Τύπου