Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/10/1999

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔOY: Εκλογικό Συνέδριο του ΣΥΝ τον Δεκέμβρη

Σύνοδος ΚΠΕ 17 Οκτωβρίου 1999

Η σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού αποφάσισε, μετά από ομόφωνη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να προσαρμόσει τον χαρακτήρα του Συνεδρίου του Δεκεμβρίου στις ανάγκες της εκλογικής μάχης, με στόχο την συστράτευση όλων των δυνάμεων για την επιτυχία του Συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές.

Την σύνταξη του σχεδίου Εκλογικής Διακήρυξης, Προγράμματος και Σχεδίου Δράσης για τις επικείμενες εκλογές, το οποίο αφού εγκριθεί από την Κ.Π.Ε θα συζητηθεί σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΝ, ανέλαβε επιτροπή από τους Ν.Κωνσταντόπουλο, Γ.Δραγασάκη, Π.Λαφαζάνη, Ν.Μπίστη, Μ.Παπαγιαννάκη και Στ.Πιτσιόρλα.

Στο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΥΝ θα μετάσχουν οι Σύνεδροι του 2ου Τακτικού Συνεδρίου, τα μέλη των Γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών καθώς και των Τμημάτων της Κ.Π.Ε .

Η απόφαση της Κ.Π.Ε ελήφθη με 4 κατά, 10 λευκά, και 2 αποχές.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συνοψίζοντας την συζήτηση και εισηγούμενος στην Κ.Π.Ε την ομόφωνη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Συντρόφισσες και σύντροφοι, στην χθεσινή συνεδρίαση όπως και στην τριήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ έγινε -με βάση τις συμβολές όλων των συντρόφων- αναλυτική εισήγηση για όλα τα θέματα της πολιτικής του ΣΥΝ. Σκοπός αυτών των συζητήσεων ήταν η διευκρίνιση των πολιτικών ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη και τα στελέχη μας, προκειμένου το κόμμα να προετοιμαστεί για τη προσεχή εκλογική μάχη. Πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο και θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στο τελικό στάδιο αυτής της προετοιμασίας.

Οι επικείμενες εκλογές θα είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση. Κάποιοι θέλουν να ξαναμοιράσουν σημαδεμένα χαρτιά. Ο ΣΥΝ θέλει να αλλάξουν οι συσχετισμοί και ουσιαστικά με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουμε ήδη μπεί στην προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός με τις τελευταίες του ομιλίες έχει εγκαινιάσει την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. Και σε αυτήν την εκστρατεία έχουν υποταχθεί τα πάντα. Η παροχολογία, η χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού, οι σχέσεις διαπλοκής με μεγάλα οικονομικά-εκδοτικά συγκροτήματα, το 3ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι σεισμοί, το χρηματιστήριο, οι χαριστικές ρυθμίσεις.
Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ στην μονοκομματική λογική και στην επιδίωξη μιας νέας κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, το οδηγεί σε μονομέτωπο αγώνα κατά των κομμάτων που βρίσκονται στ' αριστερά του και κυρίως κατά του ΣΥΝ. Στόχος του στις εκλογές δεν θα είναι η Ν.Δ. Θα είναι τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως ο ΣΥΝ. Αλλωστε το προεκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει αυτό το στόχο, να αμφισβητήσει το ποσοστό του ΣΥΝ στις προηγούμενες εκλογές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, μέσα σε αυτό το σκηνικό και καθώς το προεκλογικό κλίμα εντείνεται, η Πολιτική Γραμματεία σε κοινή της συνεδρίαση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, διαμόρφωσε την ομόφωνη πρόταση προσαρμογής του χαρακτήρα του Συνεδρίου μας στις ανάγκες της εκλογικής μάχης.

Προτείνουμε λοιπόν ομόφωνα μετά τις συζητήσεις που έγιναν στην Κ.Π.Ε μέχρι τώρα να συγκροτηθεί επιτροπή από τους Δραγασάκη, Παπαγιαννάκη, Πιτσιόρλα, Μπίστη, Λαφαζάνη και εμένα, η οποία θα προετοιμάσει το σχέδιο εκλογικής διακήρυξης του κόμματος, το εκλογικό μας πρόγραμμα και το σχέδιο δράσης μέχρι τις εκλογές . Το σχέδιο αυτό αφού εγκριθεί από την Κ.Π.Ε, θα τεθεί άμεσα σε συζήτηση σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος και στην συνέχεια στο Συνέδριο που θα εγκρίνει την εκλογική διακήρυξη και τον σχεδιασμό της προεκλογικής πορείας του κόμματος. Η ομόφωνη αυτή πρόταση, στόχο έχει να δώσει την δυνατότητα σε όλο το κόμμα να δουλέψει απερίσπαστα για τις ανάγκες της εκλογικής αναμέτρησης. Μιας εκλογικής αναμέτρησης που έχει ήδη αρχίσει και επηρεάζει την λειτουργία και την πολιτική όλων των κομμάτων.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την κορυφαία αναμέτρηση και για τις όποιες "εκπλήξεις" ενδεχομένως ετοιμάζονται. Με αυτήν την μορφή το Συνέδριο του Δεκεμβρίου, θα είναι κατεξοχήν πολιτικό και εκλογικό. Συνέδριο προσανατολισμού προς την κατεύθυνση, που επιβάλλει η εκρηκτική συγκυρία.

Ο ΣΥΝ είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για την ματαίωση των σχεδίων αναστήλωσης του δικομματικού συστήματος. Είναι αποφασισμένος να ματαιώσει τα σχέδια όλων όσων εργάζονται για την περιθωριοποίηση της Αριστεράς.

Η ομόφωνη πρόταση της Π.Γ και της Κ.Ο υπογραμμίζει την καθολική ενότητα του κόμματος σε αυτήν την απόφαση και αποτελεί την απάντηση σε όλους όσους θέλουν να κατασκευάσουν τεχνητά μια απατηλή εικόνα για τον ΣΥΝ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό και ταυτόχρονα ένας μάχιμος οργανισμός.

Πρέπει λοιπόν να συνδυάσουμε τις απαιτήσεις της εσωκομματικής δημοκρατίας με τις ανάγκες της εκλογικής μάχης. Με την πρόταση αυτή πιστεύουμε ότι το πετυχαίνουμε. Με την απόφασή μας επιδιώκουμε από αύριο ολόκληρο το κόμμα να απεμπλακεί από την άγονη εσωστρέφεια. Επιδιώκουμε να συνδεθεί ολόκληρο το κόμμα με τις αγωνίες και τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Επιδιώκουμε να είναι το κόμμα μας στο προσκήνιο και στην δημοσιότητα όχι για τις εσωτερικές του διαδικασίες, αλλά για τους αγώνες, τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει στα προβλήματα της κοινωνίας. Οι πολίτες ζητάνε προτάσεις ζωής. Θέλουν αξιόπιστες πολιτικές δράσεις, αγωνιστική στάση, με κοινωνική συνέπεια, πολιτική ηθική και ανιδιοτέλεια.

Σας καλώ να δεχθείτε την πρόταση αυτή. Και από αύριο να δουλέψουμε όλοι, να προβάλλουμε την σωστή εικόνα, να μην αφήσουμε περιθώρια σε κανέναν να αμφισβητήσει το ρόλο και την προοπτική του Συνασπισμού της Αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της Οικολογίας. Να ενισχύσουμε την πολιτική μας απήχηση, την εκλογική μας δύναμη και την κοινωνική μας αποδοχή. Για μας η πολιτική δικαιώνεται και ολοκληρώνεται στην κοινωνία και όχι στα παραπολιτικά εργαστήρια."

To Γραφείο Τύπου