Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/10/1999

Ημερίδα του ΣΥΝ : "Ελλάδα-Τουρκία: έναρξη διαλόγου για την αναλογική, ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των ενόπλων δυνάμεων"

Ημερίδα με θέμα: "Ελλάδα- Τουρκία: έναρξη διαλόγου για την αναλογική, ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των ενόπλων δυνάμεων" διοργάνωσε ο ΣΥΝ, στο Ζάππειο.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν από το υπουργείο Εξωτερικών ο Γενικός Γραμματέας, κ. Περράκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Π. Αυγερινός, ο Β. Μαγγίνας από τη Ν.Δ., από το ΔΗΚΚΙ ο Ν. Παπασίμος, από τους Φιλελεύθερους, ο Θ. Σκυλακάκης. Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Πρόεδροι της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, της ΕΣΗΕΑ, Ν.Κιάος και του ΔΣΑ, Α.Ρουπακιώτης. και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, γυναικείων οργανώσεων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και κινημάτων ειρήνης.

Από την Τουρκία συμμετέχουν στην εκδήλωση ο Ριντβάν Μπουντάκ, βουλευτής του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος και πρώην Πρόεδρος της αριστερής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας ΝΤΙΣΚ, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Ουφούκ Ουράς και το μέλος της Κ.Ε Ερτογρούλ Κιορτσούκ, ο Χακκί Ουλκού Δήμαρχος του Αλί Αγά, ο Σουλεϊμάν Γεντσέλ, εκπρόσωπος της κίνησης "Δημοσιογράφοι του Αιγαίου για την ειρήνη" και ένας δημοσιογράφος-εκπρόσωπος της εφημερίδας "Χουριέτ".

Μηνύματα υποστήριξης του στόχου της εκδήλωσης έχουν στείλει μέχρι στιγμής: το Ίδρυμα της Ντανιέλ Μιτεράν από την Γαλλία, ο παλαίμαχος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τόνι Μπέν, ο Αρμάντο Κοσούτα, Πρόεδρος του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών και η Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας. Από την Τουρκία : ο Χικμέτ Τσετίν, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος της Βουλής, η Ζεϋνέπ Οράλ, δημοσιογράφος και πρόεδρος γυναικείας οργάνωσης και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Μέτε Τουντζάι και Μουράτ Μπελγκέ.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε τα εξής:

"Εκ μέρους του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου σας καλωσορίζω θερμά στην εκδήλωσή μας.
Ξεχωριστά θέλω να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τους φίλους μας από την Τουρκία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας. Να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων και των κινήσεων πολιτών, που επίσης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.
Με την εκδήλωσή μας αυτή, η πρωτοβουλία, που ανακοινώσαμε την επομένη του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία στις 17.8.1999, περνάει σε μία νέα φάση. Θέλουμε η πρότασή μας να γίνει πιο πειστική και πιο πιεστική στο ευρύτερο δυνατό φάσμα των κοινωνιών των δύο χωρών, ώστε να τις κινητοποιήσει με στόχο να απαιτήσουν την υιοθέτησή της και από τις κυβερνήσεις.
Όπως γνωρίζετε, προτείναμε συνοπτικά τα ακόλουθα:

ΠΡΩΤΟΝ: Την αμοιβαία, δραστική ισόρροπη και άμεση μείωση των στρατιωτικών εξοπλιστικών δαπανών με κύρια αιχμή τα πελώρια εξοπλιστικά προγράμματα που κλιμακώνουν ένα διαρκή ανταγωνισμό χωρίς τέλος στο πεδίο αυτό.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Την αμοιβαία αναλογική και ουσιαστική μείωση των ενόπλων δυνάμεων στις δύο χώρες, με ρήτρα ασφαλείας και αμοιβαίου σεβασμού των αρχών διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών.

ΤΡΙΤΟΝ: Την αποφυγή δραστηριοτήτων και ενεργειών, που θεωρούμε ότι επιτείνουν το κλίμα έντασης και καχυποψίας.

Είπαμε από την αρχή, ότι δεν απευθυνόμαστε μόνο στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά κυρίως στους λαούς και τα κινήματά τους. Γι'αυτό και ζητήσαμε αμέσως να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε την πρόταση αυτή με φορείς της Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιστημονικά ιδρύματα και φιλειρηνικά κινήματα στη χώρα μας. Επίσης, ενημερώσαμε πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικούς φορείς της Τουρκίας, καθώς και αριστερές δυνάμεις και φιλειρηνικές οργανώσεις της Ευρώπης, με τις οποίες διατηρούμε σχέσεις συνεργασίας.

Η ανταπόκριση που βρήκαμε ως τώρα υπήρξε πολύ θετική και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προβολή της πρότασής μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Η αμοιβαία ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές διαστάσεις, τις οποίες θα επεξεργαστούμε σ'αυτή την ημερίδα, καθώς και σε άλλες δραστηριότητες, που θα πραγματοποιήσουμε τους προσεχείς μήνες.

Παράλληλα, καταθέτουμε για προβληματισμό και συζήτηση ένα σχέδιο για "συμφωνία - πλαίσιο" μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θα παρουσιάσει στην εκδήλωσή μας ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μπρεδήμας.

Η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και Μεσογείου χαρακτηρίζεται από την υπερσυσσώρευση των πιο φονικών μέσων καταστροφής.

Η περίοδος του ψυχρού πολέμου μετέτρεψε την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και του Κόλπου στο μεγαλύτερο οπλοστάσιο. Συγκεντρώθηκε σ' αυτή την περιοχή τόση δύναμη καταστροφής που μπορούσε να εξαφανίσει 100 φορές ότι υπήρχε σε αυτή.

Στη νέα περίοδο που διανύουμε δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης σε αντίστοιχο οπλοστάσιο.

Η ταχύτητα με την οποία συγκεντρώνονται και συσσωρεύονται όπλα μαζικής καταστροφής μετατρέπει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κινδύνου και αποτελεί πλέον αυτοτελή παράγοντα ανάφλεξης, ανταγωνισμού, έντασης και αιφνιδίων πολεμικών συρράξεων.

Αυτή η ποιοτική μεταστροφή, που άρχισε τη δεκαετία του '80-'90, κορυφώνεται στο 2000.

Η Ελλάδα και η Τουρκία εξοπλίζονται ετησίως με όπλα αξίας 10 δις δολαρίων και πλέον.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ, δαπανούσε το 1998 για στρατιωτικές δαπάνες 439 δολάρια κατά κεφαλή ή το 4,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Από το 1990 σταθερά η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο ΝΑΤΟ στις εξοπλιστικές δαπάνες.

Ελλάδα και Τουρκία δαπανούν ετησίως και σταθερά πάνω από το 3,3% (Τουρκία) και 4,8% (Ελλάδα) του Εγχώριου Πλούτου για στρατιωτικές κι εξοπλιστικές δαπάνες.

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν υποστεί μέσω των στρατιωτικών δαπανών μια ουσιώδη στρέβλωση τα οικονομικά-κοινωνικά χαρακτηριστικά τους.

Η στρατιωτικοποίηση των οικονομιών τους έχει γίνει η κύρια αιτία της αναπτυξιακής υστέρησης, των μεγάλων ελλειμμάτων σε κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές.

Τη δεκαετία του 2000 Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις εξοπλιστικές δαπάνες.

Η Τουρκία έχει εξαγγείλει ένα 15ετές πρόγραμμα εξοπλισμού ύψους 50 δις δολαρίων και η Ελλάδα ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 20 δις δολαρίων για την περίοδο 1995-2005.

Η εμπλοκή των πλέον παραγωγικών τομέων της οικονομίας (αεροναυπηγική, ηλεκτρονική, ναυπηγική βιομηχανία όπλων και οχημάτων) των δύο χωρών στα αντίστοιχα εξοπλιστικά προγράμματα θα αποτελέσει ένα νέο ποιοτικό άλμα στην στρατιωτικοποίησή τους.

Θα αντιστρέψει τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές και θα καθηλώσει τις οικονομίες τους σε κατάσταση ομηρίας για την εξασφάλιση οπλικών συστημάτων.

Τα εθνικά πλεονάσματα θα χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή και τη διεύρυνση μιας ιδιότυπης στρατιωτικής δύναμης και όχι για την ικανοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών των πολιτών.

Τα μεγέθη πιστοποιούν ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν εμπλακεί σε έναν ιδιόμορφο στρατιωτικοπολιτικό ανταγωνισμό με επίκεντρο την συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη. Αυτή η δύναμη έχει απωλέσει τα εξισορροπητικά χαρακτηριστικά της. Εχει αποκτήσει μια αυτοτελή δυναμική που ανατροφοδοτεί διαρκώς σε νέα επίπεδα την κούρσα του ανταγωνισμού, χωρίς όρια και πλαίσια.

Αυτές οι δαπάνες και αυτοί οι εξοπλισμοί στην περιοχή δεν εξυπηρετούν τις δύο χώρες.

Ελλάδα και Τουρκία μπορούν και πρέπει να βρουν μια νέα ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε πολυμερές, με άξονα ένα νέο όριο οροφής για όλα τα μέσα που συνθέτουν την μεγαλύτερη απειλή στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η τραγωδία των σεισμών έφερε στην επιφάνεια τα πραγματικά προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και έναν γνήσιο δυναμισμό φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Το κλίμα στην κοινή γνώμη είναι θετικό και ο ανθρώπινος παράγοντας πάντοτε συνεκτιμάται. Συνεκτιμάται και για τα στρατιωτικά σχέδια αλλά και για τις πρωτοβουλίες εφαρμοσμένης πολιτικής. Μέσα από την ταυτόχρονη τραγωδία οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας συνειδητοποιούν την κοινή τους μοίρα, εδώ θα βρίσκονται πάντα, γι αυτό και πρέπει όλα τα χάσματα που ανοίγουν οι σεισμοί και οι πολιτικές εντάσεις να γεμίσουν και να γεφυρωθούν από αλληλεγγύη και με συνεννόηση.

Χρέος του πολιτικού κόσμου και στις δύο χώρες είναι να εναρμονιστούν οι κυβερνήσεις με τα αισθήματα των λαών τους και να εργαστούν με στόχο να καλυτερεύσει η κοινή πραγματικότητα της γειτονίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της συνεννόησης και της φιλίας, πάντα με την ρήτρα της αμοιβαίας ασφάλειας και του αμοιβαίου σεβασμού των διεθνών κανόνων για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου πιστεύει ότι απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις, ώστε η κατάσταση που υπάρχει σήμερα να ξεπεραστεί. Είναι η ώρα να υπάρξουν γενναίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση: Υπογραφή ενός συμφώνου μη επιθέσεως, η κατ' αρχήν απόφαση για πάγωμα του εξοπλιστικού ανταγωνισμού, η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών είναι τα βήματα που μπορούν να γίνουν και να αντιστρέψουν το κλίμα, δημιουργώντας νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην αρχή του επόμενου αιώνα.

Στην προοπτική αυτή την κύρια ευθύνη την έχουν προφανώς οι δύο κυβερνήσεις. Ταυτοχρόνως όμως το σύνολο των πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών δυνάμεων των δύο χωρών πρέπει και μπορεί να συμβάλει, με όλες τις δυνάμεις, ώστε το μέλλον της ελληνοτουρκικής γειτονίας να είναι μέλλον συνεννόησης και συνύπαρξης. Οι δρόμοι της ζωής και οι δρόμοι του μέλλοντος είναι οι δρόμοι της ειρήνης.

Ο ΣΥΝ, με την πρότασή του, επιχειρεί μία παρέμβαση ουσίας. Από τα δεύτερα θέματα, που καθόλου δεν υποτιμούμε, να περάσουμε σ' ένα ουσιαστικό βήμα διαλόγου, που να προσεγγίζει την καρδιά των θεμάτων και να δημιουργεί μια νέα αντίληψη για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ενα θέμα δηλαδή συγκεκριμένο, αυτοτελές, που όμως ανοίγει το διάλογο των δύο χωρών επί της ουσίας, που μπορεί αυτό το θέμα σε αμοιβαίο επίπεδο οι δύο κυβερνήσεις να το προσεγγίσουν, χωρίς να χρειάζεται την παρέμβαση και την επιδιαιτησία οιουδήποτε τρίτου. Και οι δύο κυβερνήσεις οφείλουν και σε διμερές επίπεδο να αναζητήσουν προσέγγιση επ' αυτού του ζητήματος για να μην πηγαίνει η εξωτερική πολιτική των δύο χωρών μονάχα όπου την πηγαίνουν όσοι θέλουν εδώ να επιδιαιτητεύουν και να παρεμβαίνουν.

Η πρόταση για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών εισάγει μια νέα πολιτική διάσταση στις έως τώρα συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες πάνω στο κρίσιμο πρόβλημα της κλιμάκωσης των εξοπλισμών και διανοίγονται οι δυνατότητες αποφόρτισης της έντασης, που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Με την υλοποίηση αυτής της πρότασης είναι φανερό ότι απελευθερώνονται πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν για προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και να επηρεαστούν άρα θετικά οι σχέσεις των δύο χωρών και στο πολιτικό επίπεδο. Μια αλλαγή του κλίματος που υπάρχει μέχρι σήμερα θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια, για την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Γιατί μετά τα όσα συνέβησαν στο Κόσοβο, τα Βαλκάνια έχουν μπει σε μια μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης κι έντασης. Μια αλλαγή του σημερινού κλίματος θα ήταν εποικοδομητική επίσης και για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Θα επηρέαζε θετικά την Ανατολική Μεσόγειο, την Παρευξείνια περιοχή, την Μεσανατολική περιοχή, τον ευρύτερο χώρο στον οποίον υπάρχει και η Κύπρος.

Η κυβέρνηση, δια στόματος υπουργού Εξωτερικών, χαρακτήρισε την πρόταση ως "οραματική", δηλαδή μη πραγματοποιήσιμη, μη άμεσης εφαρμογής. Πολιτική χωρίς όραμα είναι απλή διεκπεραίωση. Οι δρόμοι του μέλλοντος δεν ανοίγουν από τους προσαρμοστικούς διαχειριστές.

Η άποψή μας είναι ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να εναρμονιστούν με τα αισθήματα των λαών, των απλών πολιτών. Όλη αυτή η τελευταία περίοδος έδειξε ότι υπάρχει μία άλλη Ελλάδα και μία άλλη Τουρκία, που επιθυμούν να παραμερίσουν την ένταση, που αναζητούν τη συνεννόηση, την επίλυση των διαφορών, την ανάπτυξη μιας φιλίας και συνεργασίας, τη διαρκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.

Η προώθηση της πρότασης του ΣΥΝ, η στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να αναπτυχθεί, επιβάλλουν το πλέγμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων να απαλλαγεί από την ασφυκτική επιδιαιτησία της Ουάσιγκτον και των ισχυρών της Δύσης. Είναι ευκταίο τα ελληνοτουρκικά να ενταχθούν στη δυναμική του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι θετικό να υποστηρίζεται από την Ελλάδα. Η βαθμιαία ενσωμάτωση της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους κανόνες και στις υποχρεώσεις της Ενωμένης Ευρώπης, δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, για την αντιμετώπιση των ελληνο-τουρκικών προβλημάτων. Αντιθέτως, η απόσταση της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά δρώμενα κάνει δυσκολότερα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και δεν διευκολύνει την υπέρβαση και την επίλυσή τους. Η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή 'Ενωση είναι ευρωτουρκικό θέμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με το ίδιο πλαίσιο που ισχύει για κάθε χώρα που θέλει να είναι υποψήφιο νέο μέλος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης..

Στη βάση της πρότασης του ΣΥΝ η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα βήματα προσέγγισης τις δύο χώρες και θα απελευθερώσει την εξωτερική τους πολιτική, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο από τα ζητήματα που την καθηλώνουν σήμερα.

Η πρότασή μας, προσφέρει μία βάση στην ελληνική πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και κόμματα, για να διαμορφώσουμε μία συνολικότερη στρατηγική.

Να προχωρήσουμε σε διακομματική συνεννόηση, στη διαμόρφωση πρωτοβουλιών και να συγκροτήσουμε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που είναι καιρός, πλέον, να υπάρξει για να σταματήσουμε τη διγλωσσία, και να αποκρούσουμε τις αδιέξοδες εθνικιστικές αντιλήψεις, που χρόνια καλλιεργούνται στις κοινωνίες των δύο χωρών.

Η πρόταση του ΣΥΝ απευθύνεται σε κυβερνητικό επίπεδο και στα κόμματα, αλλά ταυτόχρονα, απευθύνεται και στους δύο λαούς, στην ελληνική και στην τουρκική κοινωνία, στα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, στις οικολογικές κινήσεις, στις κινήσεις πολιτών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Η πρότασή μας αποσκοπεί στην ενεργοποίηση της "διπλωματίας των λαών", που πρέπει να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο κοινωνίες και να το φτάσει μέχρι τις κυβερνήσεις.

Ο ΣΥΝ πραγματοποίησε ήδη μία σειρά επαφών με εκπροσώπους Πανεπιστημίων, της ΚΕΔΚΕ, της 'Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, με Δήμους, που θα συνεχίσουμε με φορείς σε επίπεδα της οικολογίας, του πολιτισμού, του βραβείου Ιπεκσί, Ενώσεων Πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων κά.

Υποστηρίζουμε κοινές συναντήσεις εκπροσώπων οργανώσεων και από τις δύο όχθες του Αιγαίου. Συναντήσεις σε επίπεδο κομμάτων, δήμων, συνδικάτων, πανεπιστημίων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οικολογικών κινήσεων.

Υποστηρίζουμε μία συνάντηση εκπροσώπων από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.
Διοργανώνουμε με πρωτοβουλία μας αντίστοιχες διεθνείς εκδηλώσεις.
Προτείνουμε - και θα εργασθούμε για να πραγματοποιηθεί - μία αντίστοιχη εκδήλωση με αυτή της Αθήνας και στην Τουρκία.
Θετικά θα λειτουργήσει η συγκρότηση μιας Ελληνικής και μιας Τουρκικής Επιτροπής για την προώθηση της πρότασης. Το ίδιο θα συμβάλει και η συγκρότηση μιας διακομματικής ελληνο-τουρκικής επιτροπής.
Είναι η ώρα για να θέσουμε το πλαίσιο και το στέρεο έδαφος για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και τους εξοπλισμούς, για να ανοίξει μία νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με αυτές τις σκέψεις ο ΣΥΝ και από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Είναι η πρώτη επίσκεψη ελληνικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και αυτή η απόφασή μας θα είναι έτσι διορατική και ευεργετική στη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος. Όπως ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ΣΥΝ την περίοδο όξυνσης των ελληνο-αλβανικών σχέσεων, όταν ως πολιτική υιοθετείτο το σφράγισμα των συνόρων. Όπως ήταν η πρωτοβουλία και η επίσκεψη του ΣΥΝ να επισκεφθεί την FYROM σε περίοδο που υπήρχε διπλό εμπάργκο από Ελλάδα και από τον ΟΗΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης όπως ήταν η απόφαση και η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΝ, διαρκούντος του πολέμου, να επισκεφθεί και την Γιουγκοσλαβία και την FYROM και την Αλβανία και τη Βουλγαρία, προβάλλοντας την βαλκανική του πολιτική στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που δεν μπορεί να είναι και η βαλκανική πολιτική και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός παρά προσανατολισμός ειρήνης, αλληλεγγύης, συνεργασίας, υπεράσπισης των δικαιωμάτων, διαμόρφωσης κλίματος καλής γειτονίας και εξασφάλισης όλων των προϋποθέσεων για πραγματική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή σ' όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Τα Βαλκάνια δεν είναι χώρος διαφωνιών και διαιρέσεων. Είναι και χώρος που μπορεί να έχει ενιαία στρατηγική οντότητα, πολιτική και οικονομική οντότητα, έχει κοινές πολιτισμικές αναφορές και έχουν ένα κοινό μέλλον οι λαοί των Βαλκανίων για τον 21ο αιώνα. Κι ο 21ος αιώνας θέλουμε για όλες τις χώρες να είναι αιώνας ειρήνης, συνεννόησης, συνεργασίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.


Ευρεία συζήτηση πάνω στην πρόταση του ΣΥΝ για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στην ημερίδα του ΣΥΝ στο Ζάππειο .

Την πρωτοβουλία του ΣΥΝ χαιρέτησε εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ κ. Στ. Περράκης.

Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και πρώην ευρωβουλευτής Παρ. Αυγερινός τόνισε ότι η υλοποίηση της πρότασης του ΣΥΝ θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα .

Ο βουλευτής και υπεύθυνος της ΟΚΕ Εξωτερικών της Ν.Δ Β.Μαγγίνας την χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και θετική πρόταση". Τόνισε όμως ότι το κλίμα, μέσα στο οποίο διατυπώνεται, είναι αρνητικό.

Ο κ. Παπασίμος, μέλος της Π.Γ του ΔΗΚΚΙ διατύπωσε την άποψη "δεν θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί την πρόταση του ΣΥΝ", υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "οι εξοπλισμοί της Ελλάδας είναι αμυντικοί".

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος "Οι Φιλελεύθεροι" Θοδ. Σκυλακάκης είπε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέρ της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ Π.Λάμπρου συμφωνώντας απόλυτα με την πρόταση του ΣΥΝ έκανε την διαπίστωση ότι υπάρχουν εθνικιστικές δυνάμεις και στις δύο χώρες.

Ο Ερτογρούλ Κιορτσούκ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, μιλώντας τόνισε : "Η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει, στέλνοντας μηνύματα ότι δεν επιθυμεί να διατηρήσει μια χωριστή τακτική στρατιά (την 4η στρατιά του Αιγαίου) ενάντια στην λεγόμενη "ελληνική απειλή" και ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο".

Ο Σουλεϊμάν Γεντσέλ, εκπρόσωπος του τουρκικού τμήματος της Κίνησης "Δημοσιογράφοι του Αιγαίου για τη ειρήνη" είπε μεταξύ άλλων : "Οι Τούρκοι που ζούν στην περιοχή του Αιγαίου επιθυμούν καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα. Ο αφοπλισμός θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών και την διάλυση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου".

Ο Δήμαρχος του Αλί Αγά της περιοχής της Σμύρνης Χακκί Ουλκού τόνισε : "Κύριος στόχος της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι ο συγκερασμός, ο συμβιβασμός των συμφερόντων της μιας χώρας με τα συμφέροντα μιας άλλης. Δεν λείπουν βέβαια στον κόσμο μας προσπάθειες για εξασφάλιση ειρήνης μέσο της ηγεμονίας μιας χώρας. Έτσι όμως δεν εξασφαλίζεται μόνιμη ειρήνη. Πρέπει να επιδιωχθεί η διασφάλιση της ειρήνης μέσο της ισότητας και της ισοτιμίας και όχι μέσο της υπεροχής της μιας πλευράς".

Τέλος ο βουλευτής του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος και πρώην Πρόεδρος της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας ΝΤΙΣΚ Ριντβάν Μπουτάκ είπε : "Η αποκλιμάκωση της έντασης θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους δύο λαούς αλλά και για όλη την περιοχή. Η πολιτική όταν εξασφαλίζει το ειρηνικό μέλλον των λαών τότε παίζει ιστορικό ρόλο. Για αυτό η πολιτική πρέπει να λάβει υπόψη της τα λαϊκά αισθήματα. Πρέπει να κάνουμε πολιτική για την ειρήνη και όχι για τον πόλεμο".

Την υποστήριξή τους στην πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, διατύπωσαν οι Πρόεδροι της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάος, του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης και ο εκπρόσωπος του Μετώπου Λογικής κατά του Εθνικισμού Ρ. Σωμερίτης .

Στις εργασίας της ημερίδας συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων ειρήνης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου