Skip to main content.
31/07/2013

Ανακοίνωση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ σχετικά με την παραπομπή σε δίκη των μελών ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ και του Προέδρου του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων για συνδικαλιστική δράση

Λίγες ώρες πριν κλείσουν για το καλοκαίρι οι δικαστικές υπηρεσίες και ενώ τα Πανεπιστήμια είναι ερημωμένα εξαιτίας των θερινών διακοπών,  σε πέντε μέλη του προηγούμενου ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) και σε ένα μέλος του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του ίδιου Πανεπιστήμιου, κοινοποιήθηκε κλητήριο θέσπισμα. Με αυτό, ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος,  ο Γραμματέας,  ο Ταμίας καθώς και ένα ακόμη μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ όπως και ο Πρόεδρος του ΔΣ των Διοικητικών Υπαλλήλων καλούνται να εμφανιστούν στο ακροατήριο του δικαστηρίου την 24/10/13, κατηγορούμενοι για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».

Έτσι μετά από διερεύνηση που κράτησε περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο τα μέλη των δύο ΔΣ παραπέμπονται γιατί συμμετέχοντες σε μια μαζική διαμαρτυρία στους χώρους του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να εκφράσουν τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ακαδημαϊκών οργάνων του ΑΠΘ, όπως και των άλλων ΑΕΙ, για τον ν. 4009/2011 και τις καταστροφικές επιπτώσεις που η εφαρμογή του θα είχε στην ύπαρξη και τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Το έκαναν σε κοινή εκδήλωση που είχε διοργανώσει σε πανεπιστημιακή αίθουσα η διορισμένη από την κυβέρνηση Οργανωτική Επιτροπή των εκλογών για ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης και στην οποία παρευρίσκονταν τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών καθώς και τα υποψήφια  μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ. Το έκαναν, δηλαδή, σε μια δημόσια εκδήλωση εντός του χώρου του Πανεπιστημίου και αφού το λόγο τούς τον έδωσε από μόνος του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μάνθος – ο οποίος τώρα μαζί με τον κ. Πανά και την κ. Τσατσάκου είναι μάρτυρες κατηγορίες-. Το έκαναν αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα τους ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουν κανέναν όπως αποδεικνύουν τα πολλά βίντεο τα οποία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η παρέμβασή τους αυτή ήταν μια από τις πολλές που ανάγκασαν την κυβέρνηση, μετά από λίγους μήνες, να τροποποιήσει τον ν. 4009/11, απαλείφοντας κάποιες από τις αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις ακαδημαϊκές αρχές διατάξεις του.

Δυστυχώς, η παραπάνω παραπομπή δεν αποτελεί πλέον έκπληξη για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εγγράφεται σε μια μακρά σειρά πλέον διώξεων των πανεπιστημιακών δασκάλων. Το ότι παραπέμπονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι -και μάλιστα όταν η μια απʼ αυτούς ήταν αποδεδειγμένα απούσα-, και παρά το γεγονός ότι η διερεύνηση που έγινε με εντολή του Πρυτανικού Συμβουλίου δεν καταλογίζει σε κανέναν κάποιο αδίκημα, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να παύσουν οι αιρετικές φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο. Να παύσει, δηλαδή, το Πανεπιστήμιο να είναι αυτό που είναι, το φυτώριο της κριτικής σκέψης. Η υπεράσπιση των παραπεμπόμενων συναδέλφων του ΑΠΘ, δεν είναι με αυτήν την έννοια μια απλή πράξη αλληλεγγύης αλλά καθήκον όλων όσων πιστεύουν ότι πρέπει να αποτραπεί η αυταρχικοποίηση του πολιτεύματος μας και η στέρηση θεμελιωδών ελευθεριών. Το να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους του ΑΠΘ είναι πρώτα απʼ όλα μια κίνηση υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.