Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/07/2013

Δελτίου Τύπου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση άδειας παραμονής στον Masood Ahmed

Πριν από περίπου ένα χρόνο, δύο νέοι άνθρωποι από το Πακιστάν, ο Hamayun Anwar και ο Wakar Ahmed, βρήκαν τραγικό θάνατο προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από αυτοκίνητο που είχε σταθμεύσει στις γραμμές του τρένου, στην περιοχή του Κρυονερίου. Η αμαξοστοιχία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη δεν πρόλαβε να σταματήσει, συμπαρασύροντας έτσι τους εγκλωβισμένους ηλικιωμένους και τους δύο νέους από το Πακιστάν.

Μόνος επιζήσας αυτής της σημαντικής πράξης αλληλεγγύης και αυτοθυσίας, ήταν ο Masood Ahmed, που τραυματίστηκε κατά την ίδια προσπάθεια, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ισχυρό σοκ. Κι ενώ η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε μετά θάνατον τους Hamayun και Wakar, στον Masood δεν επετράπη καν να παραστεί στην τελετή βράβευσης των πρόωρα χαμένων παιδιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, στις 30 Ιανουαρίου 2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας και Βασιλική Κατριβάνου καταθέσαμε ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών και Υγείας, ζητώντας μεταξύ άλλων να χορηγηθεί στον επιζήσαντα Masood Ahmed, που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2009, άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν.3386/2005.

Έξι μήνες μετά το διάβημά μας, είναι θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα δεχτεί σήμερα τον Masood Ahmed και θα του απονείμει άδεια παραμονής για «εξαιρετικούς λόγους». Είναι θετικό, μολονότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε το πόρισμα της ανακριτικής διαδικασίας για τη διαλεύκανση του τραγικού συμβάντος, ούτε αν η κυβέρνηση συνέδραμε τους συγγενείς των δύο άτυχων νέων, που χρειάστηκε να βρουν 5000 ευρώ για τη μεταφορά των νεκρών στη χώρα τους. Κυρίως δε, είναι θετικό, σε μια συγκυρία όπου το στερεότυπο του «εγκληματία μετανάστη» προβάλλεται με ζέση από πολιτικές δυνάμεις (πολύ) πέραν της ακροδεξιάς, κυριαρχεί στα ΜΜΕ και καθορίζει εν πολλοίς κρίσιμες διαστάσεις της κρατικής πολιτικής, ενίοτε οδηγώντας στο θάνατο “λαθραίους” ανθρώπους.

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

Βασιλική Κατριβάνου