Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/07/2013

Αδιαφορίας και σιωπής συνέχεια για τις δοκιμασίες των Ρομά

Η χτεσινή επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας στον καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια της Κορινθίας, στο πλαίσιο ανάλογων επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, αναδεικνύει μεταξύ άλλων το άθλιο στεγαστικό καθεστώς υπό το οποίο διαβιεί ο άκρως ευάλωτος αυτός πληθυσμός ενώ παράλληλα πιστοποιεί και τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές Αρχές επιλέγουν να τον αντιμετωπίζουν. Λίγες ημέρες ύστερα από την κοινοβουλευτική συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και του κ. Πέτρου Τατσόπουλου με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του τελευταίου για τη δημοτολογική αποκατάσταση και το στεγαστικό «γολγοθά» που αντιμετωπίζουν οι Ρομά σε όλη τη χώρα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β΄ Αθηνών επανέρχεται σήμερα με οκτώ συμπληρωματικά ερωτήματα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τατσόπουλος ζητά να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για το ποια συγκεκριμένα έργα διατέθηκαν σε δήμους όλης της χώρας πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ και κατά πόσον έγινε ποτέ έλεγχος εάν τα έργα αυτά εκτελέστηκαν. Δεύτερον, σε Ρομά ποιων δήμων χορηγήθηκαν τα 7.854 δάνεια (450 εκατομμύρια ευρώ) και ποια ποσά έχουν καταλογιστεί στο ελληνικό δημόσιο επειδή οι δικαιούχοι δεν πλήρωσαν τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Τρίτον, για το πόσες φορές συνεδρίασε η διϋπουργική επιτροπή για τα θέματα Ρομά και πού θα μπορούσε κανείς να βρει τις πληροφορίες για τα πεπραγμένα της, τα οποία θα έπρεπε να είναι ελευθέρως προσβάσιμα. Τέταρτον, για το κατά πόσον οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν ερευνήσει τις δημοσιευμένες καταγγελίες για παράνομες εξώσεις το 2012-2013 που μνημονεύθηκαν στην επίκαιρη ερώτησή του.

Πέμπτον, ο κ. Τατσόπουλος ζητά να διαβεβαιωθεί ότι υφίσταται ρητή κυβερνητική εντολή προς κάθε αρμόδια αρχή ότι καμιά αποβολή Ρομά από καταπατημένες ιδιοκτησίες δεν θα εκτελείται εάν προηγουμένως δεν έχει προβλεφθεί μετεγκατάσταση σε αξιοπρεπή κατοικία. Έκτον, ζητά να ενημερωθεί για το πόσες δικογραφίες σχηματίσθηκαν και σε ποιες εισαγγελίες για τις καταγγελθείσες στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών απόπειρες εξαπάτησης της διοίκησης από αλλοδαπούς μέσω της δικαστικής διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας για τη δημοτολόγηση Ελλήνων Ρομά. Έβδομον, ρωτά ποιες είναι οι συγκεκριμένες διαδικασίες που ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών ότι ακολουθούνται από τις αρχές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοτολογική εκκρεμότητα των Ελλήνων Ρομά καθώς και σε ποιες υπηρεσίες της διοίκησης μπορούν να απευθυνθούν Έλληνες Ρομά με δημοτολογικές εκκρεμότητες που αγνοούν αυτές τις διαδικασίες. Τέλος, ο κ. Τατσόπουλος ζητά να ενημερωθεί αναφορικά με το ποια συγκεκριμένα έργα εγκρίθηκαν στους Δήμους Ασπροπύργου και Σπάτων και κατά πόσον έγινε ποτέ έλεγχος ότι αυτά πράγματι εκτελέστηκαν και δεν διατέθηκαν αλλού τα κονδύλια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν ώστε η χώρα να συμμορφώνεται προς τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να μην διαιωνίζονται οι άθλιες βιοτικές συνθήκες των Ελλήνων Ρομά. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, προειδοποιεί ο κ. Τατσόπουλος, η κατάσταση θα επιδεινώνεται διαρκώς σε βάρος των δικαιωμάτων της πιο ευάλωτης μειονότητας στη χώρα η οποία θα κινδυνεύει, συνεργούσης της ακροδεξιάς ρητορικής που καλλιεργείται ανεμπόδιστα από μερίδες του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ, να καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος για την οικονομική εξαθλίωση στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων χρόνων.