Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/10/1999

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνασπισμού στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε:

"Το συνέδριό σας γίνεται με θέμα "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της νέας χιλιετίας". Ο τίτλος αυτός συμπυκνώνει ανησυχίες, αλλά και αισιοδοξίες, συμπυκνώνει απογοητεύσεις, αλλά και αξιώσεις, συμπυκνώνει αγωνίες, αλλά και αγώνες. Αγώνες χθεσινούς, αγώνες αυριανούς, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντοτε πρέπει να δίνει τους αγώνες της υπέρ του μέλλοντος και όχι αγώνες για μια αναψηλάφηση και επαναδιατύπωση του παρελθόντος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της νέα χιλιετίας πρέπει να έχει τη θεσμική της ολοκλήρωση, την πολιτική της αυτονομία, την οικονομική της ανεξαρτησία, την κοινωνική της αξιοπιστία και δεν μπορεί να είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα χορεύει στους χορούς και στους σκοπούς των οποιωνδήποτε κομμάτων, των οποιωνδήποτε κυβερνητικών παραγγελμάτων, των οποιωνδήποτε παραταξιακών σκοπιμοτήτων.

Φίλες και φίλοι,
Ο 20ος αιώνας άρχισε και για την Ελλάδα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με καθυστέρηση και τελείωσε και για την Ελλάδα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν την ώρα του. Ιδιαίτερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φθάνουμε στο όριο του 2000 με απώλεια ιστορικού χρόνου, με πολλές αποκλίσεις, με μεγάλες καθυστερήσεις.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ιδιαίτερα εσείς ως εκπρόσωποι της Τ.Α. ζείτε μία από τις μεγαλύτερες, τις πιεστικότερες ανισότητες που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Η περιφερειακή ανισότητα, που κοστίζει από πλευράς ανάπτυξης, από πλευράς κοινωνικής συνοχής, από πλευράς ανασυγκρότησης των αστικών κέντρων και της υπαίθρου, για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης πορείας.

Δεν πρέπει να μηδενίζει κανείς τα βήματα που έχουν γίνει. Στη δεκαετία του '80 στον τομέα της Αυτοδιοίκησης έχουν γίνει βήματα. Αλλα δεν έχουν ολοκληρωθεί και άλλα εγκαταλείφθηκαν. Υπάρχουν ακόμα ελλείμματα θεσμικά και πολιτικά από το πλαίσιο και του 1986 και του '94 για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Είναι ωραίο να μιλάμε για την Τ.Α. του 21ου αιώνα. Εγώ, όμως, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι τα δύο κόμματα ,τα οποία είχαν την ευθύνη της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ελάχιστα από αυτά που χρειάζεται η Τ.Α. του 21ου αιώνα πέρασαν με ρυθμίσεις και ρήτρες στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Είναι ανάγκη να επισημάνω ότι εμάς μας ενδιαφέρει η ουσιαστική αποκέντρωση με αιρετή και ισχυρή αυτοδιοίκηση. Και ισχυρή αυτοδιοίκηση σημαίνει αναδιανομή εξουσιών, σημαίνει μετατόπιση του κέντρου βάρους υπέρ της περιφέρειας και της Τ.Α. και δεν έχει κανέναν λόγο ο ανταγωνισμός ρόλων ή ο ανταγωνισμός εξουσιών, ο ανταγωνισμός γραφειοκρατίας ή σκοπιμοτήτων της κεντρικής διοίκησης να λειτουργεί παρεμβατικά και πιεστικά σε βάρος της Τ.Α.

Φίλοι και φίλες, θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα πραγματικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση. Γιατί κάθε τόσο γυρνάμε σε νεοσυγκεντρωτικές αντιλήψεις.

Με αφορμή τους σεισμούς και προβλήματα που προέκυψαν, υπήρξε μια τάση μηδενισμού της Αυτοδιοίκησης. Προβλήματα προέκυψαν, αλλά δεν ήταν το Βατερλό της Αυτοδιοίκησης, ήταν ο αγώνας της Αυτοδιοίκησης να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

Πέρα από τους σεισμούς. Δεν καταλαβαίνω αυτές τις νεοσυγκεντρωτικές αντιλήψεις ορισμένων υπουργείων, όπως π.χ. το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο σχετικά με τα πολεοδομικά αφαιρεί διαρκώς αρμοδιότητες από την Τ.Α., πράγμα που φάνηκε και στον Νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Χωροταξικό.

Επίσης δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η υλοποίηση του ΙΙΙ ΚΠΣ που έχει προβλεφθεί με τη φιλοσοφία της αποκέντρωσης και των μη κρατικών οργανισμών απορρόφησης, να σχεδιάζεται το ΙΙΙ ΚΠΣ με απουσία της Τ.Α., στις διαδικασίες αξιοποίησης κατανομών, προτεραιοτήτων και προώθησης έργων.

Τέλος, πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για πραγματική αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και να προωθούνται νομοθετήματα που έχουν σχέση με την προοπτική και την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της Τ.Α., χωρίς συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην επεξεργασία και την τελική τους μορφή.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο θέμα, το οποίο θέλω να θίξω. Είναι η πορεία του "Καποδίστρια", του νόμου για τις συνενώσεις των κοινοτήτων. Είναι λάθος να ξαναγυρνάμε προς τα πίσω. Διορθώσεις χρειάζονται, έγιναν παρατράγουδα και δεν υπήρξε ομαλή εξέλιξη και σταθερός βηματισμός από τα Συμβούλια περιοχής, στους αναπτυξιακούς συνδέσμους, τις εθελοντικές συνενώσεις, τις συνενώσεις του Καποδίστρια. Και πρέπει να υπάρξουν αναθεωρήσεις και διορθώσεις, αλλά το "ράβε-ξήλωνε" πρέπει κάποτε να πάψει. Και αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε κάποτε αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση στην Τ.Α., να μην γινόμαστε μαθητευόμενοι μάγοι κάνοντας πειράματα πολιτικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων. Από όποια πλευρά.

Υπάρχουν, λοιπόν, προβλήματα στη λειτουργία του "Καποδίστρια". Τα Τοπικά Συμβούλια και το πρόβλημα των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων τους, του ρόλου τους, αλλά και της στήριξής τους.

Το ΕΠΤΑ και η πορεία του ΕΠΤΑ. Είναι φανερό ότι δεν προστίθεται ούτε μία δραχμή στα έσοδα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία μέσω ΟΤΑ διαχειρίζεται τώρα η κεντρική εξουσία.

Είναι φανερό επίσης ότι τα χρήματα που από τα υπουργεία όφειλαν να προστεθούν σύμφωνα με τον ν. 2539 στο ΕΠΤΑ, για το 1998 και 1999 που είναι περίπου 100 δις, δεν έχουν αποδοθεί. Είναι φανερό, τέλος, ότι και στη διαχείριση του ΕΠΤΑ υπάρχουν φαινόμενα εξωθεσμικού και αδιαφανούς τρόπου διαχείρισης των προβλημάτων.

Εδώ είναι τα σοβαρά προβλήματα στα οποία πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συνεννόηση.

Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ υπερασπιζόμαστε με εμμονή ως μία από τις πρωταρχικές διαρθρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σύστημα και στο σύστημα κρατικής οργάνωσης την περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Την απλή αναλογική, στις εκλογές όλων των βαθμίδων της Τ.Α., γιατί αν δεν ισχύσει η απλή αναλογική, το κοντινότερο προς τον πολίτη επίπεδο εξουσίας, όπου η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη και ο έλεγχος αμεσότερος, πού θα ισχύσει;

Ζητάμε λοιπόν να υπάρξει αποφασιστικό βήμα για την αιρετή περιφέρεια, όχι μονάχα ως ένα δημοκρατικό απόκτημα, ως ένα δημοκρατικό αίτημα, όχι μονάχα ως μία ανάγκη εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά ως προϋπόθεση για την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, την ουσιαστική αποκέντρωση και για την αντιμετώπιση της περιφερειακής ανισότητας.

Χρειάζεται νέα διαίρεση περιφερειακή της Ελλάδας τέτοια, ώστε να εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη και την ουσιαστική αποκέντρωση.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης που θα έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που μπορεί να ασκήσει η Τ.Α. σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης υποστηρίζουμε την ανάγκη της οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας με την καθιέρωση προσθετικών πόρων, νέων, δηλαδή, χρηματοδοτικών εργαλείων και ταυτόχρονα διατήρηση βεβαίως του 1828.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Τ.Α. διαχειρίζεται σήμερα το 4% του κρατικού προϋπολογισμού την ώρα που στην Ευρώπη η προτελευταία χώρα της Ε.Ε. διαχειρίζεται το 17 έως 18% του κρατικού Προϋπολογισμού.

Είναι αναγκαίο να προωθηθεί το αίτημα για τα Μητροπολιτικά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τα πρόσφατα γεγονότα των σεισμών ανέδειξαν αυτήν την ανάγκη. Και πρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση να γίνουν αποφασιστικά βήματα.

Τέλος, επισημαίνουμε την ανάγκη για ουσιαστική συμμετοχή της Τ.Α. στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΙΙΙ ΚΠΣ με έναν στόχο εθνικής σημασίας που έχει σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης, με το μοντέλο κατανάλωσης, με τον τρόπο με τον οποίο έχουν δημιουργηθεί οι πόλεις μέχρι σήμερα. Αυτός ο στόχος εθνικής σημασίας είναι οι πόλεις της χώρας μας να αλλάξουν μορφές και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να είναι προσανατολισμένο το ΙΙΙ ΚΠΣ, ταυτόχρονα με την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις ορεινές, ημιορεινές περιοχές και στις περιοχές των νησιωτικών συμπλεγμάτων.

Ο ΣΥΝ συντάσσεται με την ΚΕΔΚΕ, λέγοντας ότι θα είναι οπισθοδρόμηση να γυρίσουμε σε διαδικασίες ελέγχου σκοπιμότητας στη δράση της Τ.Α.

Επιβάλλεται, όμως, με ευθύνη και πρωτοβουλία της Τ.Α. να υπάρξει διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία. Σήμερα υπάρχει ένα πολύ νοσηρό φαινόμενο, οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι κοινωνικοί θεσμοί, οι πολιτικοί θεσμοί δεν μπορούν να υπερασπισθούν την ηθική τους και την αξιοπιστίας τους στα μάτια της κοινωνίας, γιατί η διάβρωση και η διαφθορά έχουν σωρεύσει παλιές και καινούργιες σκουριές στους αρμούς και τις δομές της κρατικής οργάνωσης και του πολιτικού συστήματος.

Επιτρέψτε μου να χαιρετίσω από καρδιάς το Συνέδριό σας, να ευχηθώ δημιουργική δουλειά, γόνιμο διάλογο, συμπεράσματα, τα οποία να ενοποιούν και να απελευθερώνουν τον κοινωνικό και πολιτικό δυναμισμό της κοινωνίας.

Καλή δουλειά".

To Γραφείο Τύπου