Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/08/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κ.Σαββόπουλος)

Δεν περιμένουμε κάτι θεαματικό από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α αλλά είναι προτιμότερο να δει κανείς τα αποτελέσματα του ταξιδιού μετά το ταξίδι και τις καθιερωμένες δηλώσεις και μετά να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζουμε πάντως, είναι ότι ο κ. Σαμαράς παραμένει προσδεμένος στο «άρμα Μέρκελ», το οποίο προκαλεί καταστροφική κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη κι ότι η διοίκηση Ομπάμα, ανησυχώντας για την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, επιμένει και πιέζει για αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Κάθε φορά που ο κ.Σαμαράς πηγαίνει στο εξωτερικό -είτε αυτό είναι το Κατάρ, η Κίνα, τώρα οι Η.Π.Α- η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα καλλιεργεί μια προσδοκία, η οποία παίρνει πολλές φορές διαστάσεις μύθου, ότι δήθεν ο πρωθυπουργός θα φέρει επενδύσεις και ότι λύνει τα προβλήματα ο ίδιος προσωπικά. Ας κρατάμε μικρό καλάθι λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση.

Είναι ολοφάνερη η αποτυχία του Μνημονίου και οι καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές του επιπτώσεις. Το φως στην άκρη του τούνελ δε λέει να φανεί. Ο κ. Στουρνάρας προαναγγέλλει ανάπτυξη κάθε φορά για τον επόμενο χρόνο, την ώρα που οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν πιθανότερο να συνεχιστεί η ύφεση και το 2014. Ο κ. Στουρνάρας πασχίζει να πείσει ολοένα και λιγότερους, ακόμη και μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι είναι μονόδρομος η ασκούμενη πολιτική και ότι ο ίδιος, ως ο «εκλεκτός» του πρωθυπουργού, είναι καλός τιμονιέρης. Αλλά, όσο και να δηλώνει πιστός μαθητής και θαυμαστής του κ. Σόιμπλε, δεν μπορεί να πείσει γιατί πρέπει να την «πληρώνει» μονίμως οι ίδιοι, ο μισθωτός, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, το κοινωνικό κράτος, την ώρα που δεν έχει φέρει ούτε ένα ευρώ από την παράταξη της φοροδιαφυγής και έχει απαξιώσει τον μηχανισμό πάταξης. Δεν έχει φέρει ούτε ένα ευρώ από την λίστα Λαγκάρντ, ούτε από τη λίστα των 54.000 λογαριασμών Ελλήνων που έβγαλαν στο εξωτερικό ο καθένας περισσότερα από 100.000 στα χρόνια της κρίσης. Έχουμε δηλαδή και αδικία και αδιέξοδη πολιτική.

Θεωρούμε πολύ πιθανό, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, να ανοίξει μια περίοδος η οποία να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, Είναι αδύνατον αυτή η εύθραυστη και ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία να αντέξει να ψηφίσει τα νέα μέτρα που έρχονται με μαθηματική βεβαιότητα, λόγω της «μαύρης τρύπας» και του δημοσιονομικού κενού και λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να κάνει όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Γιʼ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πανέτοιμος, προωθώντας τις προτεραιότητες που θέσαμε με το Συνέδριό μας. Πρέπει να λειτουργήσουμε ως κόμμα του 30% και όχι του 4%, με εξωστρέφεια, μιλώντας την γλώσσα του λαού και παρουσιάζοντας το επεξεργασμένο και συγκεκριμένο εκλογικό-κυβερνητικό μας πρόγραμμα για όλους τους τομείς.

Είναι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματίσει την απογοήτευση και την οργή των πολιτών σε ελπίδα και προοπτική για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που βασικό του κρίκο θα έχει ένα νέο, γενναίο «κούρεμα» του χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης. Χωρίς αυτά, είναι αδύνατο η Ελλάδα να βγάλει τη μνημονιακή θηλιά από το λαιμό της κοινωνίας.

Η ηγεσία του ΚΚΕ οφείλει, με ευθύνη, να πει που και πως πουλήθηκε ο «902», αν είναι νόμιμο μια άδεια που δόθηκε σε ένα κόμμα δωρεάν να πουλιέται στην «πιάτσα», ποιες νομικές δικλείδες χρησιμοποίησαν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του νέου αγοραστή κι αν είναι αλήθεια ότι ο αγοραστής είναι ο ιδιοκτήτης του Extra. Επίσης, πως το ΚΚΕ, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και απορρίπτει κάθε πρόταση κοινής δράσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να πουλήσει το κανάλι και το ραδιόφωνό του σε έναν ιδιοκτήτη που υπερ-προβάλλει τη Χ.Α κι ο ίδιος είναι συχνά ομοτράπεζος του κ.Σαμαρά. Ζητάμε από την ηγεσία του ΚΚΕ πλήρη διαφάνεια και εξηγήσεις που τις χρωστούν πριν από όλα στον κόσμο τους. Δεν είναι νοητό να ακολουθεί η Αριστερά, σε τέτοια θέματα που σχετίζονται με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις δύο μέτρα και δύο σταθμά.

To Γραφείο Τύπου