Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/10/1999

Πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Ν.Κωνσταντόπουλου στην Τουρκία

Την αλληλεγγύη τους στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκεπτόμενος την περιοχή της Νικομήδειας (Ισμίτ) που ήταν το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού του περασμένου Αυγούστου, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ελληνικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί, συνοδευόμενος από τον Ευρωβουλευτή του κόμματος Μ. Παπαγιαννάκη, τον βουλευτή Μ. Μουσταφά και τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, Π. Τριγάζη και άρχισε την επίσκεψή του από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης Μουφίκ Γκιουρντουνά.

Στην επίσκεψή του στις σεισμόπληκτες περιοχές (Νικομήδεια, Γιάλοβα, Γκιελτζούκ, Ντεγιερμπεντερε) που κράτησε πολλές ώρες, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συνοδευόταν από τον καθηγητή Ουφούκ Ουράς, Πρόεδρο του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας και από άλλα στελέχη του κόμματος.

Κατά την επίσκεψή του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συζήτησε με σεισμόπληκτους που ζουν στις σκηνές. Επισκέφθηκε παιδικό σταθμό σεισμοπλήκτων, το Δημαρχείο του Ντεργιεμπέντερε και τους συλλόγους σεισμοπλήκτων στην ίδια περιοχή.

Το βράδυ η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο κ. Φ.Ξύδα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Οι σεισμοί, οι καταστροφές, ο ανθρώπινος πόνος έφεραν κοντά τους δύο λαούς, τους Έλληνες και τους Τούρκους.
Αυτή η φιλία και η αλληλεγγύη θέλουμε να φτάσει και στο πολιτικό επίπεδο. Γι' αυτό και ο ΣΥΝ πήρε την πρωτοβουλία να έρθει επίσημα στην Τουρκία και να κάνει πολιτικές συναντήσεις με την ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Πάνω από τα ρήγματα των σεισμών θέλουμε να απλώσουμε τα χέρια, να συναντηθούμε, να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε. Τα αποφασιστικά βήματα, βεβαίως, πρέπει να τα κάνουν και οι δυο κυβερνήσεις.
Θέλουμε οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας να ακούσουν τη φωνή των λαών τους.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει πώς θα πρέπει να μειωθούν ισόρροπα οι εξοπλισμοί και τα όπλα ανάμεσα στις δύο χώρες και να βρεθούν κονδύλια που θα δοθούν για την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη και την προκοπή των δύο λαών.
Οι εθνικισμοί και οι φανατισμοί κλείνουν αυτούς τους δρόμους.

Με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, οι δυο χώρες μπορούν να βρουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και ο 21ος αιώνας που σε λίγο αρχίζει να είναι αιώνας συνεργασίας, φιλίας και κοινής προκοπής.
Θέλουμε και προτείνουμε να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των δύο λαών, ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, τους καλλιτέχνες, τους διανοούμενους, την αυτοδιοίκηση, τις οργανώσεις πολιτών, τα συνδικάτα.
Όσο περισσότερο συναντιόμαστε, ακόμα κι αν υπάρχουν διαφωνίες, μπορούν να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα, να πάρουν τις πραγματικές τους διαστάσεις και να ανοίξουν οι ορίζοντες για μια άλλη εποχή ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι καταστροφές από τους σεισμούς έδειξαν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα των δύο λαών. Η προστασία του ανθρώπου, η κοινωνική στήριξη και η ανάπτυξη των λαών.

Είμαστε το πρώτο ελληνικό κόμμα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και ευχόμαστε αυτός ο δρόμος, στις μέρες που έρχονται, να περπατηθεί και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Από όλες τις πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών.
Κοινό συμφέρον είναι η ειρήνη. Κοινό συμφέρον είναι η σταθερότητα, Κοινό συμφέρον είναι η αλληλεγγύη. Κοινό συμφέρον είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των δύο χωρών. Κοινό συμφέρον είναι η πρόοδος της Δημοκρατίας και οι εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εκφράζω τη λύπη μου στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε όλους εκείνους που καταστράφηκαν. Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό εκφράστηκε με όλους του τρόπους.
Εύχομαι αυτά τα παιδιά που παίζουν γύρω μας να έχουν πάντοτε στο πρόσωπό τους το χαμόγελο της ελπίδας και της αισιοδοξίας και να βρουν φίλους Έλληνες στη ζωή τους".

Ερώτηση δημοσιογράφου: Επρεπε να σπάσουν τα ρήγματα για να αναπτυχθεί η φιλία;

Ν.Κωνσταντόπουλος: Ποτέ δεν είναι αργά. Σημασία έχει να γίνουν σταθερά βήματα και από τις δυο πλευρές. Αυτό που καταλαβαίνει ο απλός λαός και στην Τουρκία και στην Ελλάδα να το κατανοήσουν και οι κυβερνήσεις.
Εμείς με αυτήν την ευχή, με αυτήν την πεποίθηση και με αυτήν την ελπίδα, είμαστε εδώ.

Ερώτηση δημοσιγράφου: Για τη δολοφονία του Τούρκου καθηγητή και δημοσιογράφου Κισλαλί;

Ν.Κωνσταντόπουλος: Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τη δολοφονία του Τούρκου διανοούμενου. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας προς όλους εκείνους που αγωνίζονται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Τέτοιες πράξεις τυφλής βίας αποσταθεροποιούν και την πολιτική κατάσταση κάθε χώρας, αλλά και τη γενικότερη προοπτική που υπάρχει για σταθερότητα και συνεννόηση στην περιοχή.
Ημασταν και εμείς νοερά μαζί με όλο το πλήθος στην κηδεία που συνόδευσε τον ηρωικό Τούρκο δημοσιογράφο στην τελευταία του κατοικία.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ποια μπορεί να είναι η στάση της Ελλάδας στη Διάσκεψη Κορυφής του Ελσίνκι για τις ευρωτουρκικές σχέσεις;

Ν.Κωνσταντόπουλος: Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη με τις διαδικασίες και τις αποφάσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες που θέλουν να είναι υποψήφιες για νέα μέλη. Γι' αυτό και υποστηρίζουμε την ανάγκη πέρα από το τι θα κάνει η Ευρώπη, ανάμεσα στις δύο χώρες, σε διμερές επίπεδο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για προσέγγιση, κλίμα εμπιστοσύνης και καλή γειτονία, με αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια.

Ο Ουφούκ Ουράς, Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας- Αλληλεγγύης δήλωσε:

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, τους βουλευτές και την αντιπροσωπεία του κόμματος και να τους απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα. Κάνοντας αυτήν την επίσκεψη στους σεισμοπαθείς κατανοήσαμε τη σημασία που έχει η αλληλεγγύη των πολιτών. Εμάς μας ικανοποιεί που το αδελφό κόμμα, ο ΣΥΝ, είναι το πρώτο ελληνικό κόμμα που επισκέφτηκε τη σεισμόπληκτη περιοχή.
Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σ' αυτήν την παρουσία. Και πριν από τους σεισμούς είχαμε συναποφασίσει με τον ΣΥΝ να δημιουργήσουμε μια ζώνη ενάντια στον θρησκευτικό φανατισμό και τον εθνικισμό. Πιστεύουμε ότι στο Αιγαίο δεν πρέπει να υπάρχουν στρατοί και συγκρούσεις, αλλά η συνομιλία των δύο ιστορικών λαών. Πιστεύουμε ότι μετά τους σεισμούς στην περιοχή δεν θα αποφασίζουν "τα γεράκια" τι θα γίνει και ότι θα επικρατήσει η ειρήνη και η αλληλεγγύη των λαών".

Αύριο η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα αναχωρήσει για την Αγκυρα, όπου θα έχει τις εξής συναντήσεις:
13.30 με τον Πρόεδρο του κόμματος της Αρετής κο Κουτάν
15.00 με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κο Αλτάν Οϊμέν

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου