Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/08/2013

Ερώτηση Ν.Μιχαλάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Απαράδεκτη η καθυστέρηση στις διαδικασίες πληρωμής του προγράμματος μείωσης της νιτρορυπανσης

Οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας και ολόκληρης της χώρας έχουν χάσει πλέον την υπομονή τους και  βρίσκονται σε αναστάτωση  περιμένοντας  την πληρωμή των αποζημιώσεων του προγράμματος μείωσης νιτρορύπανσης, οι  οποίες παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, τελικά σημειώνουν  απαράδεκτη καθυστέρηση. Αποκαλύπτεται έτσι η ανευθυνότητα και ανικανότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και η αδιαφορία με την οποία περιβάλλει το ΥΠΑΑΤ την προώθηση του πρωτογενούς τομέα και τις ανάγκες των Αγροτών στις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης των αλλεπάλληλων μνημονίων που ζούμε.

Η προκήρυξη για το νέο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης που είναι ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα για  όλους τους  γεωργούς έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011. Αφορούσε τόσο  δικαιούχους ένταξης στο καινούργιο πρόγραμμα όσο και δικαιούχους παράτασης του παλιότερου προγράμματος. Οι αιτήσεις έγιναν, ωστόσο αν και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων βάσει της προκήρυξης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Φλεβάρη 2012 και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις, η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε φτάσει στον Αύγουστο του 2013 και τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι  το πρόγραμμα  βρίσκεται στον «αέρα». Μολονότι ανακοινώθηκαν κάποια ονόματα και μάλιστα κλήθηκαν και απορριπτόμενοι δικαιούχοι να καταθέσουν ενστάσεις, μεγάλος αριθμός των παραγωγών  που επιθυμούσαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα απορρίφθηκαν, εξαιτίας και των λαθών των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι πάνω από 50% των  δικαιούχων είναι ήδη εκτός προγράμματος, δεδομένου ότι δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις, ενώ όσοι εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις έχουν υποστεί  κόπους και  έξοδα στηρίζοντας το πρόγραμμα  και το περιβάλλον  χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα,  στερούμενοι της δυνατότητας επιλογής μιας άλλης πιο κερδοφόρας καλλιέργειας. Αυτή τη στιγμή κανείς  δεν γνωρίζει  ποιοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι- αν τελικά υλοποιηθεί το πρόγραμμα- και πότε εν πάση περιπτώσει πρόκειται να πληρωθούν οι παραγωγοί  για τα έτη που ήδη εφαρμόζουν το πρόγραμμα, 2012 και 2013.

Το  πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης που συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της προστασίας των νερών από τα νιτρικά καθώς και την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων λόγω της αμειψισποράς και της αγρανάπαυσης,  την απορρόφηση κοινοτικών πόρων και γενικότερα  στην αειφορία της γεωργίας -με ταυτόχρονη αλλαγή καλλιεργητικών μεθόδων προς μία φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αποτυχία. Το γεγονός αυτό πέραν των συνεπειών που έχει για το ήδη επιβαρυμένο αγροτικό εισόδημα και τους ταλαιπωρημένους οικονομικά αγρότες(αύξηση ΔΕΗ-κατάργηση φόρου πετρελαίου- μειώσεις και δυσκολίες στην επιστροφή Φ.Π.Α.),  το  περιβάλλον και την απώλεια κοινοτικών πόρων έχει και τον πρόσθετο κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί  δεν έλαβε μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά άλατα και να της επιβληθούν πρόστιμα.

Επειδή  είναι επιτακτική η άμεση επίλυση του προβλήματος που «καίει» τους Παραγωγούς όχι μόνο της Καρδίτσας, αλλά ολόκληρης της Χώρας 

ερωτάται ο κ. Υπουργός

Πότε επιτέλους θα δοθούν τα χρήματα  στους Δικαιούχους Παραγωγούς – όσοι απέμειναν ακόμα ;

 Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Μιχαλάκης