Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/10/1999

Σχετικά με την δημοσίευση των επιστολών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας

Με αφορμή την δημοσίευση των επιστολών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, το Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Οι επιστολές του κ.Χριστόδουλου προς τους υπουργούς Eξωτερικών και Παιδείας αποτελούν μνημεία αναχρονισμού και μισαλλοδοξίας, εκθέτουν διεθνώς την χώρα και εγείρουν μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης.

Εκφράζουν μια απαράδεκτη και κλιμακούμενη παρεμβατική διάθεση της ιεραρχίας σε θέματα που δεν είναι της δικής της αρμοδιότητας.

Εχουν στόχο την αποτροπή και του παραμικρού θετικού βήματος σε κρίσιμους τομείς όπου η πρακτική της πολιτείας απέχει από τις διακηρύξεις και τις προβλέψεις των διεθνών συμβάσεων.

Η κυβέρνηση, αντί να επιτελεί αμυντικούς καθησυχαστικούς τόνους και να αποδέχεται στην πράξη την εκκλησιαστική ιεραρχία ως συγκυβερνώσα δύναμη, οφείλει επιτέλους να καταστήσει σαφές ότι κράτος και εκκλησία έχουν σαφώς διακριτούς ρόλους.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά πιστοποιείται πως η διαιώνιση της εκκλησιαστικοποίησης του κράτους και της κρατικοποίησης της εκκλησίας, με πλήρη συνυπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ενθαρρύνει παρόμοιες σκοταδιστικές και ακραίες παρεμβάσεις.

Ο Συνασπισμός θεωρεί ότι αυτές οι απαράδεκτες παρεμβάσεις επιταχύνουν την ωρίμανση του αναγκαίου συνταγματικού διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.

To Γραφείο Τύπου