Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/10/1999

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΝ στην Αγκυρα

Στην Αγκυρα έφτασε το πρωί, από την Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνεχίζοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος από τους Μ. Παπαγιαννάκη, Μ.Μουσταφά, Π. Τριγάζη.

Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κ. Αλτάν Οίμέν και τον Πρόεδρο του Κόμματος Αρετής κ. Ρετζάι Κουτάν. Νωρίτερα το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ευρεία δημοσιότητα είχε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Τουρκία. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν την επίσκεψη τους στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ όλες οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες φιλοξένησαν την είδηση για την παρουσία του Νίκου Κωνσταντόπουλου, σημειώνοντας τόσο το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ελληνικού πολιτικού κόμματος, όσο και το πολιτικό περιεχόμενο των προτάσεων του ΣΥΝ.

Το Πρακτορείο "Ανατολή", με συνεχή τηλεγραφήματα κάλυψε όλη τη δραστηριότητα της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Τουρκία. Επίσης η εφημερίδα "Χουριέτ" με τίτλο "Θερμό μήνυμα από Έλληνα πολιτικό" υπογραμμίζει τη φράση του Νίκου Κωνσταντόπουλου "πάνω από τα ρήγματα να δώσουμε τα χέρια για μια ειρηνική συνύπαρξη, συμβίωση και συνεργασία" και επισημαίνει την πρότασή του για "αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών". Η εφημερίδα "Μιλλιέτ", με τίτλο "να αγκαλιαστούμε πάνω από τα ρήγματα", στο ρεπορτάζ της αναφέρεται στην επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές και στις συναντήσεις που είχε με τους σεισμόπληκτους. Η εφημερίδα "Σαμπάχ", με τίτλο "ελληνική αντιπροσωπεία στις σεισμόπληκτες περιοχές", στο ρεπορτάζ της αναφέρεται στην "πολυπληθή αντιπροσωπεία που μαζί με τον Πρόεδρο είναι ο ευρωβουλευτής Μ. Παπαγιαννάκης, ο Βουλευτής Μ. Μουσταφά και ο Π. Τριγάζης". Υπογραμμίζει ότι "ο ΣΥΝ με τον Πρόεδρό του βρίσκεται στην Τουρκία για να αναπτύξει την πρόταση του κόμματος για τους εξοπλισμούς".

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε δηλώσεις στα τουρκικά ΜΜΕ:

"Ο ΣΥΝ θέλει να μπορέσει να πορευτεί η Τουρκία προς την Ευρώπη. Με τα κριτήρια που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα. Έχει να ωφεληθεί η Τουρκία. Έχει να ωφεληθεί η Ελλάδα και η Κύπρος.
Στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι αδιανόητο μια χώρα να έχει διεκδικήσεις σε βάρος άλλης, είναι αδιανόητο να μιλάμε για διχοτόμηση της Κύπρου.
Η Ελλάδα να μην εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και η Τουρκία να ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ένας ειλικρινής και χρήσιμος διάλογος δεν χρειάζεται προστάτες και επιδιαιτητές, μπορεί και πρέπει να γίνει με την αμοιβαία παραδοχή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για στενή επαφή σε όλα τα επίπεδα, στη βάση των αρχών του διεθνούς πλαισίου.
Να αποκρυσταλλωθεί πολιτικά και να μην καταστραφεί το καλό κλίμα. Αντίθετα να πάρει πολιτική μορφή και κατεύθυνση Η κίνηση προς τα εμπρός είναι προς το συμφέρον Ελλάδας και Τουρκίας. Ο 21ος αιώνας να βρει τις δύο χώρες χωρίς εξοπλισμούς, φανατισμούς κι εθνικισμούς που κλιμακώνουν την ένταση.
Ειλικρινής επικοινωνία στη βάση των διεθνών αρχών. Με σεβασμό στην κυριαρχία, στην ακεραιότητα και τα σύνορα κάθε χώρας. Με βελτίωση στις δημοκρατικές εγγυήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με ανάπτυξη των χωρών και βελτίωση της ζωής των λαών τους.
Η πρότασή μας είναι απλή. Οι δύο χώρες να βρουν τη συνεννόηση της καλής γειτονίας. Να βρουν πόρους περιορίζοντας αμοιβαία και ισόρροπα στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμούς και να τα διαθέσουν σε κοινωνικά και αναπτυξιακά προγράμματα".

Αύριο Τρίτη (26/10), ξεχωρίζουν οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στις 14.00 με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, κ. Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ και στις 15.00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ, στην προεδρική κατοικία.

Εξάλλου, το πρωί στις 9.00, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα έχει συναντήσεις με πανεπιστημιακούς και ακαδημαϊκούς των Πανεπιστημίων της Αγκυρας, το μεσημέρι με τον Ουφούκ Ουράς, Πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και τον Μεσούτ Γιλμάζ, Πρόεδρο του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και πρώην πρωθυπουργό, το απόγευμα με τους κ.κ. Οντούλι και Ακίν Μπιρντάλ, Πρόεδρο και τέως Πρόεδρο αντιστοίχως της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επίσης θα επισκεφθεί στις 13.00 τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" και θα συναντηθεί με το διευθυντικό και συντακτικό προσωπικό.

Τέλος, στις 18.00 ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα δώσει Συνέντευξη Τύπου στους Τούρκους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές Ξένου Τύπου.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου