Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/08/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών: Να δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα. Η κυβέρνηση  επέλεξε να αλλάξει για μια ακόμη φορά το φορολογικό σύστημα. Όφειλε τουλάχιστον το φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό αφού το εκάστοτε φορολογικό νομοσχέδιο  είναι εργαλείο υλοποίησης του προϋπολογισμού. 

Όμως για μια ακόμη φορά ζούμε στιγμές απόλυτου παραλογισμού. O κλάδος των λογιστών–φοροτεχνικών με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών μέσα στον Αύγουστο μήνα εργάζεται πανικόβλητος σε συνθήκες τριτοκοσμικές, χωρίς ωράρια, σε εικοσιτετράωρη βάση. Από την άλλη οι φορολογούμενοι πολίτες τρέχουν για να προφθάσουν να δώσουν στοιχεία για να συμπληρωθούν και να αποσταλούν οι δηλώσεις εισοδήματός του οικονομικού έτους  2013, για τα εισοδήματα  του  έτους 2012.

Σε μια χρονιά που με ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων υπήρξαν τεράστια προβλήματα. Συγκεκριμένα ουδείς γνώριζε πότε θα ανοίξει το σύστημα του taxisnet και πώς θα εκδοθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων αλλά και ποια επί πλέον στοιχεία θα χρειασθούν για πρώτη φορά (αρ. παροχής ρεύματος, ΑΜΚΑ παιδιών κ.λ.π.). Επίσης παρατηρήθηκαν περιπτώσεις να αποστέλλονται λάθος οι βεβαιώσεις και το σύστημα taxisnet να τίθεται εκτός λειτουργίας. Με δεδομένα όλα αυτά τα προβλήματα και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Οικονομικών, και του Γ.Γ. Εσόδων ότι θα δοθεί ο αναγκαιος χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το Υπουργείο υποκύπτοντας στις επιταγές της τρόικας, επιμένει να μην δίνει ικανοποιητική προθεσμία, προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις εισοδήματος σε χρονικό διάστημα τέτοιο, που οι επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί  και θα εργάζονται σαν άνθρωποι, αλλά και θα είναι συνεπείς απέναντι στους πελάτες τους, χωρίς να κινδυνεύουν να κάνουν λάθη, λόγω υπερβολικής κόπωσης και βιασύνης.

Η ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί φέτος με τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2012, βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, αφού δεν τήρησε το νόμο, που η ίδια ψήφισε. Ένα νόμο που λέει ότι το σύστημα του taxisnet  πρέπει να είναι σε πλήρη παραγωγική λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου έως την 30η  Ιουνίου κάθε έτους, για την εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή οι φορολογούμενοι αλλά και οι επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί, θα είχαν στη διάθεσή τους πέντε μήνες για το σκοπό αυτό, αφού και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που απαιτείται για το συγκεκριμένο σκοπό.

Όταν όμως το σύστημα άνοιξε στις 24/5 και έως τον Ιούνιο δεν ήξερε κανένας πώς θα εκδοθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων και συγχρόνως πολλές από αυτές, ακόμα και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αποστέλλονται λανθασμένες και το σύστημα του taxisnet taxis συνέχεια τίθεται εκτός λειτουργίας και όλοι σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες  επαγγελματιών ζητούν να δοθεί παράταση η κυβέρνηση αγνοεί το αίτημα. Παράλληλα οι λογιστές πρέπει να ανταποκριθούν και στις τρέχουσες εργασίες που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις (ενημερώσεις, ΙΚΑ, προσλήψεις εποχιακών επιχειρήσεων κ.λ.π.), αλλά και στις αιτήσεις των οικογενειακών επιδομάτων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από τους επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικούς, που επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο μέχρις εξάντλησης πρόγραμμα  εργασίας τους.

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Θα δοθεί ως καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων του οικονομικού έτους  2013 τουλάχιστον η 30η  Σεπτεμβρίου και η 31η Δεκεμβρίου για την συμπλήρωση του εντύπου Ε9, ώστε να μην προκύψουν λάθη αλλά και να προφθάσουν να υποβληθούν οι δηλώσεις των φορολογουμένων, χωρίς δυσμενείς συνέπειες για κανέναν;     

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γελαλής Δημήτριος

Πετράκος Αθανάσιος

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Σαμοϊλης Στέφανος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν