Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/10/1999

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Τουρκία

"Επισκεφθήκαμε την Τουρκία από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου. Βρεθήκαμε κοντά στους Τούρκους σεισμόπληκτους. Κάναμε επίσκεψη στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Είχαμε συναντήσεις με όλο το φάσμα της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας: Με τον Πρόεδρο Σ.Ντεμιρέλ, τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Ακμπουλούτ, τους Προέδρους των κομμάτων της "Μητέρας-Πατρίδας", Μ.Γιλμάζ, της "Αρετής" Ρ.Κουτάν, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Α.Οϊμέν, "Ελευθερίας και Αλληλεγγύης" Ουφούκ Ουράς. Επισκεφθήκαμε το "Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μ. Ανατολής" και συζητήσαμε με πανεπιστημιακούς.

Είμαστε το πρώτο ελληνικό κόμμα που πραγματοποιεί παρόμοια συνάντηση. Ευχόμαστε τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και άλλα ελληνικά και τουρκικά κόμματα. Γενικότερα πιστεύουμε στην επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς μας και στον διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και την Ελλάδα συνοδεύτηκαν από ένα κύμα αλληλεγγύης, που έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι πολιτικές ηγεσίες.

Η επίσκεψη στην Τουρκία και οι επαφές που είχαμε ήταν για μας μια πολύτιμη εμπειρία.
Το παράδειγμά μας πρέπει να το ακολουθήσουν όλα τα ελληνικά και τουρκικά κόμματα.
Ανάμεσα στις δύο χώρες- στην Ελλάδα και την Τουρκία- αναμφισβήτητα υπάρχουν προβλήματα και διαφορές. Αν όμως θέλουμε να τα ξεπεράσουμε ειρηνικά, τότε επιβάλλεται η συνεχής επαφή, ο διάλογος, η γνωριμία σε τελική ανάλυση.
Η απόσταση διογκώνει τα προβλήματα. Μεγαλώνει τα χάσματα και οδηγεί μοιραία στην τελική σύγκρουση. Αυτήν την προοπτική πρέπει αποφασιστικά να την αποκλείσουμε.

Τον δρόμο που οδηγεί στη σύγκρουση πρέπει να τον κλείσουμε. Αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Εμείς μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει από κοινού να οργανώσουν το μέλλον τους στα πλαίσια της Ε.Ε. Μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι μπορούν να εξασφαλίσουν την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη, τη μεταξύ τους ειρήνη, την κοινή παρουσία και επίδραση στα προβλήματα και τις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.

Η άποψη του ΣΥΝ είναι σαφής και καθαρή. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμποδίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί και να προσαρμοστεί στις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την Ε.Ε και τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Εμείς πιστεύουμε πως η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι ένα βήμα που θα διευκολύνει αποφασιστικά την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Σε μια εποχή που τα σύνορα χαλαρώνουν μέσα στην Ε.Ε., είναι παράλογο να διχοτομηθεί η Κύπρος.
Σε μια εποχή που έχουν γκρεμιστεί τείχη που χώριζαν στα δύο ολόκληρη την Ευρώπη, είναι παραλογισμός να μην μπορούμε να γκρεμίσουμε από κοινού το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία.

Επιστρέφουμε στην Ελλάδα με τη βεβαιότητα ότι αν οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών τολμήσουν, τότε το μέλλον μπορεί να είναι κοινό για τους δύο λαούς και πολύ καλύτερο από το παρελθόν.

Υπάρχει ένα σύνθημα που λέει: "Η γειτονιά θέλει ειρήνη". Αυτό ισχύει περισσότερο για Ελλάδα- Τουρκία. Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά προβλήματα που απαιτούν τη συνεργασία, όχι την αντιπαράθεση. Δεν είναι μοιραίο να θυσιάσουν οι δύο χώρες υπέρογκα ποσά στον βωμό των εξοπλισμών. Η δική μας πεποίθηση είναι ότι μπορεί να ανοίξει μια διαφορετική προοπτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών και της ειρήνης, στην ταραγμένη περιοχή μας. Μπορούμε να συνεννοηθούμε, χωρίς επιδιαιτητές, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της ακεραιότητας και της κυριαρχίας κάθε χώρας.

Στη διάρκεια των συναντήσεών μας συζητήσαμε την πρότασή μας για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών Ελλάδας- Τουρκίας και βρήκαμε θετική ανταπόκριση από κόμματα και κοινωνικούς φορείς.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει από καιρό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος και της χώρας μας. Η Τουρκία πρέπει να μπει στον κατάλογο των υποψηφίων για ένταξη χωρών στην Ε.Ε., στη βάση των κριτηρίων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες.

Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την εξομάλυνση και την ειρηνική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Από την πλευρά μας προγραμματίζουμε μια ελληνοτουρκική συνάντηση πανεπιστημιακών που θα γίνει τους προσεχείς μήνες.

Επίσης θα πάρουμε μέρος και θα υποστηρίξουμε εκδηλώσεις ανάμεσα σε δήμους, σε κοινωνικές και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις των δύο χωρών για την ειρήνη και τη φιλία.

Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε έναν παιδικό σταθμό για σεισμόπληκτα παιδιά στο Ντεγιερμέντερε.

Θα προτείνουμε στον Πρόεδρο της Βουλής να δημιουργηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Τέλος, εκφράζουμε για μια φορά ακόμα τη λύπη μας για τη στυγερή δολοφονία του Αχμέτ Κισλαλί. Επισκεφθήκαμε τα γραφεία της "Τζουμχουριέτ" και διατυπώσαμε τα συναισθήματά μας στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

Στα γραφεία της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο κ. Οντούλ και τον Γενικό Γραμματέα. Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο ιστορικός ηγέτης της Ακίν Μπιρντάλ συμβολίζουν τον αγώνα για δημοκρατικές ελευθερίες και κοινωνικές κατακτήσεις στην Τουρκία.

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της Ένωσης, για τον εκδημοκρατισμό και την κοινωνική πρόοδο στην Τουρκία, την ειρηνική λύση του Κουρδικού και των άλλων προβλημάτων στην περιοχή".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου