Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/10/1999

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για την τριήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επέστρεψαν σήμερα από την τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.
Κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Η επίσκεψη και οι συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε στην Τουρκία έδειξαν ότι υπάρχει έδαφος για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση εύχομαι να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να συνεχιστούν οι προσπάθειες, βεβαίως με τη λογική και την ειλικρίνεια της αμοιβαιότητας,

Η Ελλάδα και η Τουρκία έμαθαν να ζουν την ένταση. Καιρός είναι να προσπαθήσουν να μάθουν να ζουν και τη φιλία. Πρέπει να βρουν η Ελλάδα και η Τουρκία το δρόμο που τις φέρνει κοντά, που θα τις πάει μπροστά. Να υπάρξουν ως γείτονες. Να βγουν οι δύο χώρες από τα καλοκουρδισμένα παιχνίδια της έντασης, να βγουν από τα στρωμένα γήπεδα της αναμέτρησης, που κάποιοι τα επιδιώκουν για να ποντάρουν για λογαριασμό τους.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή πορεία φέρνει σε προτεραιότητα με ιδιαίτερη σημασία το αίτημα για εκδημοκρατισμό, για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για κοινωνική στήριξη, για ειρήνη, σταθερότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς που συνυπάρχουν και συνεργάζονται.

Αυτοί οι στόχοι και όχι οι σωβινισμοί, οι φανατισμοί και οι εξοπλισμοί συναντούν και συγκεντρώνουν την συναίνεση των πολιτών. Αυτοί οι στόχοι ανοίγουν δρόμους για τις κοινωνίες του 21ου αιώνα, δίνουν ορίζοντα και περιεχόμενο σε μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με δημοκρατία, με κοινωνική προστασία, με ισόρροπη ανάπτυξη και οικολογική ευαισθησία.

Η πρόταση του ΣΥΝ για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρήκε έδαφος, συνάντησε ανταπόκριση, αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών, πολιτικών κύκλων, κοινωνικών φορέων, πανεπιστημιακών και επιστημονικών στελεχών της γειτονικής χώρας.

Εμείς θα συνεχίσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι τούτη την ώρα χρειάζονται αυτές οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες. Πάντοτε στα πλαίσια των αρχών γενικής παραδοχής, που είναι η καλή γειτονία, ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών, ο σεβασμός των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η ενίσχυση και η στήριξη του εκδημοκρατισμού, η διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξασφάλιση ειρηνικής συνύπαρξης και σταθερότητας".

To Γραφείο Τύπου