Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/08/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ. Παπαδημούλη Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM (Σ.Ξενάκης)

Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Σταυρίδης που εμμένει με μία ελαφρότητα ότι δεν μετανιώνει για τίποτα και πολύ καλά έκανε, αλλά αυτοί που διόρισαν τον κ. Σταυρίδη, οι κυβερνώντες, σε κρίσιμα πόστα. Στην αρχή στην ΕΥΔΑΠ για να την πουλήσει,  και λίγο μετά, όταν προέκυψε το κενό, στην κορυφή του ΤΑΙΠΕΔ.

Πριν από λίγο καιρό πουλήθηκε το 33% του ΟΠΑΠ, ενός κερδοφόρου οργανισμού, σε ύψος τιμήματος που είναι περίπου τέσσερις φορές  τα ετήσια κέρδη της τελευταίας τριετίας. Όταν η διεθνής εμπειρία λέει ότι αντίστοιχοι οργανισμοί πωλούνται δέκα- δώδεκα φορές παραπάνω από τα ετήσια κέρδη. Ο ΟΠΑΠ δε, έχει προικοδοτηθεί με τους κουλοχέρηδες, τα vlps, έχει και το μονοπώλιο, με απόφαση της Commission, σε ένα μεγάλο εύρος παιγνίων και πρόκειται  να αποκτήσει και καινούργια παίγνια. Άρα, παραπάνω και όχι παρακάτω από τον διεθνή μέσο όρο έπρεπε να πουληθεί. Είναι τρεις φορές λιγότερο.

Πετάνε τον Σταυρίδη σαν την τρίχα από το ζυμάρι, γιατί έκανε φανερή την κυβερνητική πολιτική

Επίσης ο διαγωνισμός αυτός, που η κυβέρνηση, παρά την απομάκρυνση Σταυρίδη, ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να επανεξεταστεί αλλά θα προχωρήσει κανονικά, η πώληση δηλαδή στον κ. Μελισσανίδη και την κοινοπραξία του, ήταν ένας διαγωνισμός που είχε μία και μόνη προσφορά. Όταν έχεις μόνο μια προσφορά για να πουλήσεις την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά και σου δίνουν και πολύ πολύ λιγότερα από αυτά που άλλοι εξασφάλισαν όταν πούλησαν σε άλλες χώρες του κόσμου, και όταν αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής όταν πουλήθηκε έχει προνομιακές σχέσεις με αυτόν που την αγοράζει (ο κ. Μελισσανίδης είναι ο κορυφαίος σε αυτή την κοινοπραξία, μπορεί να εμφανίζεται τυπικά στην κοινοπραξία  ο γιος του αλλά ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του), ακόμη και αν δεν υιοθετείς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι λάθος να πουλήσεις τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ, τουλάχιστον επανεξετάζεις όσα έκανε αυτός που απέπεμψες. Εκτός εάν, και δυστυχώς αυτή είναι η κυβερνητική πρακτική, ο κ. Σταυρίδης αποπέμπεται, τον πετάνε σαν την τρίχα από το ζυμάρι, γιατί έκανε φανερά, αυτό που όλη η κυβέρνηση έχει ως πολιτική: προνομιακές σχέσεις και συμβάσεις, γενικό ξεπούλημα  με  χαμηλά τιμήματα. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει βάλει γενικό πωλητήριο, οικοδομεί προνομιακές σχέσεις.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην πουληθεί ο ΟΠΑΠ

Η δική μας θέση είναι να μην πουληθεί ο ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Μελισσανίδη διότι τα ετήσια κέρδη που δίνει αυτό το 33% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρουν  πολύ περισσότερα στα δημόσια  ταμεία από το τίμημα που εξασφάλισε το Δημόσιο από τη μοναδική προσφορά Μελισσανίδη. Θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά και πολιτικά περιθώρια για να ελέγξουμε την νομιμότητα και να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον,  με γνώμονα το πρόγραμμά μας.

Το επιχείρημα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας είναι ψευδές

Αν η κυβέρνηση είχε αυτή την άποψη και πριν λίγους μήνες, δεν θα είχε παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013. Αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2009. Το επιχείρημα είναι ψευδές. Διότι αυτοί που έχουν τα πολλά λεφτά, είτε διαθέτουν κατοικίες αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ οπότε «δεν τους πιάνει» η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας,  είτε,  οι πολλοί περισσότεροι έχουν τα ακίνητά τους «κρυμμένα» πίσω από offshore εταιρείες οπότε δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο ή πληρώνουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή που οι Έλληνες πολίτες με το χαράτσι του 2012 έχουν πληρώσει, μέσω της ΔΕΗ, και θα πληρώσουν και το 2013,  πάνω από 2 δις ευρώ, το Δημόσιο έχει εισπράξει από τις offshore που κατέχουν τα ακριβότερα ακίνητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα εκκαθαρισμένα στοιχεία του 2012,  345.000 ευρώ!

Αν η κυβέρνηση επιμείνει να κάνει το χατίρι της τρόικα, θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις

Επομένως, αυτά είναι αστεία επιχειρήματα. Γνωρίζουν οι κυβερνητικοί ότι η τρόικα τους ζητάει να εγκαταλείψουν μια πολιτική που οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους   ακολούθησαν τα προηγούμενα  χρόνια βγάζοντας στο σφυρί την πρώτη κατοικία του Έλληνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την άγρια λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία θα δημιουργήσει ακόμη πιο εκρηκτικές συνθήκες. Αυτό το αντιλαμβάνονται βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν μεγαλύτερη επαφή με την κοινωνία από τον κ. Στουρνάρα και  τον κ. Σκορδά γιατί πάνε και στις περιφέρειές τους και παίρνουν το μήνυμα ότι αυτό «δεν περνάει». Η δική μου αίσθηση είναι ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να κάνει το χατίρι της τρόικα, θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Διότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να περάσει ένα τέτοιο μέτρο εκτός αν όλοι αυτοί οι «αντάρτες» αποδειχθούν «γιαλατζί».

To Γραφείο Τύπου