Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/10/1999

Μήνυμα του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου για την επέτειο του "ΟΧΙ"

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου τιμά την επέτειο του "ΟΧΙ".
Η απάντηση σύσσωμου του ελληνικού λαού στη φασιστική εισβολή την 28η Οκτωβρίου 1940, προάσπισε την ανεξαρτησία της πατρίδας και τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης.

Το ηρωικό έπος που γράφτηκε στα αλβανικά βουνά και το μεγαλειώδες κίνημα της εθνικής αντίστασης που ακολούθησε, αποτελούν κορυφαίες στιγμές της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας και σημαντική συμβολή στη νίκη των λαών κατά του φασισμού.

Σήμερα η χώρα μας χρειάζεται μια επεξεργασμένη εθνική στρατηγική και μια ελάχιστη εθνική συνεννόηση, μέσα από τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική.

Η έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που χτυπά απειλητικά και τη δική μας πόρτα απαιτεί ένα νέο μεγάλο κίνημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και το μονόπλευρο κυνήγι των ονομαστικών δεικτών γεννούν κινδύνους και νέες ανισότητες. Καλούν σε αγώνες για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και της συλλογικής ασφάλειας.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την έξαρση του εθνικισμού και τις πολιτικές του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια, απαιτούν κοινές προσπάθειες για την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια με βάση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια περίοδο κρίσης αξιών, η εγρήγορση της συλλογικής ιστορικής μνήμης μπορεί και σήμερα να εμπνέει και να διδάσκει τις νεώτερες γενιές για τις αξίες τής ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου