Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/11/1999

Επιστολή του Ν.Κωνσταντόπουλου προς την Γ.Γ. του ΚΚΕ και τον Προέδρο του ΔΗΚΚΙ

Επιστολή του Ν.Κωνσταντόπουλουπρος την Γ.Γ. του ΚΚΕ και τον Προέδρο του ΔΗΚΚΙ γιασυντονισμό δράσης μέσα και έξω από την Βουλή γιατην καθιέρωση της απλής αναλογικής

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος απέστειλε σήμερα επιστολές προς την Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρη Τσοβόλα, με την οποία προτείνει συνάντηση για άμεσο συντονισμό δράσης μέσα και έξω από τη Βουλή για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το εκλογικό σύστημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της μεταπολίτευσης. Κοινή είναι, επίσης, η εκτίμηση ότι ο ισχύον εκλογικός νόμος έχει συναντήσει έντονη κριτική και αμφισβήτηση από όλα τα κόμματα αλλά και από πλευράς πολιτικής θεωρίας.

Κι όμως, με αυτόν τον διαβλητό, δημοκρατικά ανορθόδοξο και ανέντιμο εκλογικό νόμο, η πολιτική μας ζωή διατρέχει τον κίνδυνο να γίνουν οι περισσότερες εκλογές στην μεταπολιτευτική περίοδο. Συντελείται ακόμα, και μια άλλη παραδοξολογία, καθώς οι γενικές κι ακίνδυνες αναφορές, της κυβέρνησης και των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., στην ανάγκη να σέβεται το εκλογικό σύστημα τα βασικά χαρακτηριστικά του αναλογικού συστήματος, παραμένουν χωρίς αντίκρισμα.

Ηδη ο εκλογικός σχεδιασμός ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. γίνεται με βάση τις τεχνικές του εκλογικού νόμου, που ισχύει, με άμεσα ορατά αποτελέσματα, από το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου, την οξύτητα στην δικομματική αντιπαράθεση και την ανενδοίαστη πόλωση στον υπέρ πάντων αγώνα για την κομματική αυτοδυναμία της κυβερνητικής εξουσίας. Παρεπόμενα, βεβαίως, αυτής της κατάστασης είναι η έμφαση στα επικοινωνιακά στρατηγήματα, στους τακτικισμούς εντυπώσεων, στην διόγκωση των δαπανών προβολής και διαφήμισης, στην ενίσχυση της αδιαφάνειας και της εξάρτησης στην πολιτική ζωή από εξωπολιτικούς μηχανισμούς στήριξης κι επιβολής.

Από τον Νοέμβριο του 1995 ο ΣΥΝ με πρότασή του για σειρά θεμάτων, στα οποία ήσαν επιβεβλημένες και κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος, επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και θέσπισης της απλής αναλογικής. Με επίκαιρες ερωτήσεις στον κ. Πρωθυπουργό επανέφερα το θέμα τον Μάρτιο του 1997 και τον Απρίλιο του 1998. Το ίδιο έχει κάνει και το κόμμα σας.

Η απλή αναλογική δεν είναι μια άλλη τεχνική αναδιανομής κι επιμέτρησης εκλογικών ποσοστών. Αποτελεί ουσιαστική θεσμική ρύθμιση, που επηρεάζει καθοριστικά τις δομές του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης, τις πρακτικές άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας, διαχείρισης των πόρων, διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος και προώθησης κοινωνικών και στρατηγικών αναγκών της χώρας. Επηρεάζει την ποιότητα της παραγόμενης πολιτικής, την λειτουργία του δημοκρατικού διαλόγου και το επίπεδο της πολιτικής, κοινωνικής και κομματικής αντιπαράθεσης. Βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Είμαι βέβαιος ότι είναι κοινή η εκτίμησή μας για την σημασία των επικείμενων εκλογών όπως και για την επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να υπερασπιστούν μέσω της πόλωσης το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής.

Κοινή επίσης είναι η πρόταση για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως προϋπόθεσης για προοδευτικές εξελίξεις.

Στη βάση αυτών των κοινών εκτιμήσεων πιστεύω πως ως κόμματα μπορούμε και πρέπει να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες μέσα και έξω από την Βουλή για την προώθηση του αιτήματος αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Για το σκοπό αυτό - κι εφόσον συμφωνείτε - θα ήταν χρήσιμη μία άμεση συνάντησή μας προκειμένου να καθοριστούν από κοινού τα συγκεκριμένα βήματα αυτής της προσπάθειας.

Τέλος, οφείλω να σας ενημερώσω ότι παρόμοια επιστολή αποστέλλω και στην Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. κα Αλέκα Παπαρήγα (ή στον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Δ.Τσοβόλα), πιστεύοντας ότι ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ - ΚΚΕ μπορούν να συμπέσουν απόλυτα σε αυτή την πρωτοβουλία και να την προωθήσουν από κοινού.

Με εκτίμηση,

Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος
Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου"

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου