Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/08/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών: Κινδυνεύει με λουκέτο το ΚΥ Σαμοθράκης- άμεση ανάγκη ενίσχυσης του με γιατρούς

Το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, στα προβλήματα υποστελέχωσης του οποίου αναφερθήκαμε και σε παλαιότερες ερωτήσεις μας, έμεινε μόνο με το Δ/ντή του, γενικό γιατρό, ο οποίος με εναγώνια επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

« Σας γνωστοποιώ ότι στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης από τους έξι (6) ιατρούς που υπηρετούσαν στις αρχές του 2013 απέμεινε μόνο ένας (1) Ειδικός Γενικός Γιατρός. Δύο (2) ειδικοί ιατροί συνταξιοδοτήθηκαν (τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο) και τρεις (3) αγροτικοί γιατροί (όλοι) παραιτήθηκαν.

Στις προηγούμενες προκηρύξεις και επαναπροκηρύξεις θέσεων για αγροτικούς και επικουρικούς δεν υπήρξε κανένας ενδιαφερόμενος.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το νησί με πληθυσμό 3.000 κατοίκων, ο οποίος διπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αφύσικο να εξυπηρετείται από έναν και μόνο ιατρό.

Δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης ούτε και διακομιδές ασθενών με συνοδεία ιατρού στο Νοσοκομείο Αλεξ/πολης.

Δηλώνω ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση, δεν θα φέρω καμία ευθύνη για ότι μπορεί να προκύψει από αυτή την άκρως επικίνδυνη και εγκληματική κατάσταση.

Εκτός αυτού έχω πρόβλημα υγείας και αν υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης δεν θα υπάρχει κανένας γιατρός.

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Ο Δ/ντης του Κ.Υ. Σαμοθράκης»

Για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης είναι απαραίτητη η στελέχωση του με τρεις (3) Ειδικούς Γιατρούς, τρεις (3) Αγροτικούς Γιατρούς και έναν ειδικευόμενο Γενικής Ιατρικής. Ωστόσο, η απουσία κινήτρων είχε σαν αποτέλεσμα οι προκηρύξεις θέσεων να καταλήγουν άγονες, όπως επισημαίνει και ο Διευθυντής του Κ.Υ. Σαμοθράκης. Είναι σχεδόν αδύνατο με βάση της σημερινές συνθήκες και τις αποδοχές να εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία θέση σε μία απομακρυσμένη περιοχή. Επομένως, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κίνητρα, όπως:  α) ο χαρακτηρισμός του ΚΥ Σαμοθράκης ως Άγονο Α' κατηγορίας, που συνιστά και δέσμευση προηγούμενων υπουργών, β) η παροχή καταλύματος διαμονής, 3) η μοριοδότηση για την υπηρέτηση σε άγονα ιατρεία και 4) μισθολογικού χαρακτήρα κίνητρα.

Η πλήρης διάλυση του ΕΣΥ, στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση εναρμονισζόμενη με τις κατευθύνσεις των Μνημονίων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και στην πλήρη απαξίωση, ακόμα και στο οριστικό κλείσιμο των Κέντρων Υγείας, καθώς και στην βάρβαρη αφαίρεση τιυ συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επειδή με την υποστελέχωση των Κ.Υ. σε προσωπικό και εργαστήρια παύει ο ρόλος τους παρʼ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των εναπομείναντων γιατρών και λοιπού προσωπικού - όπου αυτοί υπάρχουν - και υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ήδη απαξιωμένη δημόσια υγεία

Επειδή το κλείσιμο μονάδων υγείας, στα πλαίσια της μνημονιακής δέσμευσης για λιγότερη έως ελάχιστη δημόσια υγεία, με το περιτύλιγμα της γνωστής διαθεσιμότητας - κινητικότητας, είναι επικίνδυνο συνολικά για τη δημόσια υγεία και δεν εντάσσεται σε καμία περίπτωση στην αναδιοργάνωση του ΕΣΥ

Επειδή, είναι αδιανόητο τρείς χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και άλλοι τόσοι παραθεριστές να στερούνται του Συνταγματικού τους δικαιώματος για παροχή πρωτοβάθμιας και επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης,

Επειδή, η αδυναμία παροχής πρωτοβαθμιας περίθαλψης στην ακριτική νησιωτική χώρα αποτελεί πλήγμα για τον Τουρισμό μας,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1)    Τι προτίθενται να πράξουν για την άμεση και επαρκή στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, ώστε να είναι εφικτή η καθημερινή εφημερία με έναν ειδικό και έναν αγροτικό γιατρό και η διακομιδή, συνοδεία ιατρού, περιστατικών που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία και εξειδικευμένη αντιμετώπιση, στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις απαραίτητες προσλήψεις;

2)    Θα υλοποιηθεί επιτέλους η χρόνια δέσμευση για ένταξη του Κ.Υ. Σαμοθράκης στα Άγονα πρώτης κατηγορίας και θα θεσπιστούν κάποια κίνητρα για τη στελέχωση των απομακρυσμένων-παραμεθόριων και άγονων περιοχών όπως η Σαμοθράκη, προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού, παραϊατρικού προσωπικού;

Οι  ερωτώντες βουλευτές:

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Ανδρέας Ξανθός