Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/08/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Επίδομα ανεργίας συμβασιούχων πυροσβεστών

O Νόμος 3986 (ΦΕΚ 152/11-7-2011) «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»1015» επιβάλλει δραματικές αλλαγές για τους ανέργους τόσο για την διάρκεια επιδότησής τους που δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα έτος όσο και για το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων. Επιπλέον το μνημόνιο 2, Νόμος 4046 (ΦΕΚ 28Α/14.2.012) αναμένεται να επιδράσει καταστροφικά πάνω στο τελικό ύψος του μηνιαίου ποσού της επιδότησης.

Σύμφωνα με την τροποποίηση  του Νόμου 2545/1985 οι εποχικοί πυροσβέστες  θα υπερκαλύπτουν τον αριθμό των επιδοτούμενων ημερών και ΔΕΝ θα δικαιούνται επιδοτούμενη ανεργία όπως αυτή ήταν καθορισμένη τα προηγούμενα έτη.

Πιο συγκεκριμένα, για την διάρκεια της επιδότησης:

Στο άρθρο 6 του ν. 2545/1985 προστίθενται με τον παραπάνω νόμο, άρθρο 39, η παράγραφος 8 ως εξής: «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.                                                                                                                                       Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»

Η μη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος  μπορεί να οδηγήσει 1.500 εποχικούς πυροσβέστες πανελλαδικά αλλά και τις οικογένειες τους στην οικονομική εξαθλίωση  και να τους εκθέσει στο άμεσο κίνδυνο αδυναμίας επιβίωσης.

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης της κυβέρνησης σε αυτό τον κλάδο του Πυροσβεστικού Σώματος. Με ευθύνη της ίδιας κυβέρνησης και παρά τις προηγηθείσες δεσμεύσεις της, οι εποχικοί πυροσβέστες ανέλαβαν υπηρεσία πολύ αργότερα από την αναμενόμενη ημερομηνία της  1ης  Ιουνίου του τρέχοντος έτους, αφού η πρόσληψή τους εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη της εργασίας τους ανεστάλη περαιτέρω.

Επειδή, σύμφωνα με ομιλία στη Βουλή στις 15-9-2012 του τότε υφυπουργού Εργασίας κ.Παναγιωτόπουλου, στόχος της εν λόγω ρύθμισης ήταν να αποτραπεί η προσφυγή στη μαύρη εργασία.

Επειδή, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναγνώρισε την κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα στο Π.Σ., κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις 23-05-2013, δεν έχουν γίνει βήματα ενίσχυσης του Σώματος σε υλικά μέσα και εξοπλισμό.

 Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου που δεν έχουν διαψευστεί από μεριάς του αρμόδιου υπουργού, κ Μητσοτάκη, οι πενταετούς υποχρέωσης και εποχικοί πυροσβέστες αναμένεται να είναι από τα πρώτα θύματα των απολύσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε οι  εποχικοί πυροσβέστες να εξακολουθούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές,-ίνες

Χρήστος Καραγιαννίδης

Χαρά Καφαντάρη

Δημήτρης Τσουκαλάς