Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/11/1999

Ο προτεινόμενος Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2000

Αναφερόμενο στον προτεινόμενο Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2000, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ διετύπωσε το εξής πρώτο σχόλιο:

Το κύριο γνώρισμα του Προϋπολογισμού για το 2000 είναι ο προεκλογικός του χαρακτήρας. Κάτω από το επίχρισμα ορισμένων αποσπασματικών και περιορισμένης διάρκειας "παροχών", βρίσκεται η συνέχιση της ίδιας μονόπλευρης πολιτικής, που ζητεί θυσίες από τους κοινωνικά αδύνατους και εξασφαλίζει κέρδη και ασυδοσία στους ισχυρούς. Ετσι, παρά τον προεκλογικό του χαρακτήρα και ο φετινός Προϋπολογισμός βρίσκεται σε αντίθεση με τις μεγάλες ανάγκες των μισθωτών, των αγροτών, των μικρών επιχειρήσεων.

Η πολιτική αυτή τροφοδοτεί κοινωνικά ελλείμματα που πλήττουν την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Τα κέρδη των ωφελημένων από τις πολιτικές της λιτότητας, καθώς και η διάχυτη παραοικονομία, μένουν στο απυρόβλητο.

Η επιδιωκόμενη με τον τρόπο αυτό σύγκλιση των ονομαστικών δεικτών για μια ακόμη χρονιά γίνεται σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης και ωθεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε κοινωνικά αδιέξοδα.

Και με τον φετινό Προϋπολογισμό, το θεσμικό πλαίσιό του παραμένει παγιδευμένο στο παρελθόν της αδιαφάνειας, μη επιτρέποντας την ουσιαστική συζήτηση ή αλλαγή στις κατανομές των κονδυλίων του.

To Γραφείο Τύπου