Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/11/1999

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλο

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Eνημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψή μας στην Τουρκία. Η περίοδος την οποία περνάμε είναι περίοδος κυοφορίας σημαντικών εξελίξεων στα Βαλκάνια, στα ευρωτουρκικά, στο Κυπριακό, γι αυτό και επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση.
Από την πλευρά του Συνασπισμού επιμένουμε στην ανάγκη αυτής της πολιτικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, αλλά και παίρνουμε αυτοτελώς, στα μέτρα των δυνάμεών μας, πρωτοβουλίες που θεωρούμε ότι είναι χρήσιμες για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας.
Η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία πρέπει να καταλάβει την ανάγκη αυτής της συνεννόησης και της ανταλλαγής απόψεων, γιατί εξακολουθεί πεισματικά να κινείται ερήμην των πάντων, παρακάμπτοντας και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Μεθαύριο γίνεται η διάσκεψη στο Ελσίνκι. Πώς κινείται η ελληνική κυβέρνηση, με ποιες δρομολογημένες επιλογές πορεύεται, γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση των κομμάτων, ενημέρωση της Βουλής; Εχω βαρεθεί εκ μέρους του ΣΥΝ να επισημαίνω την ανάγκη Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, την ανάγκη επαφών μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης για την ανταλλαγή απόψεων και για τον πολιτικό συντονισμό.
Η επιμονή της κυβέρνησης στη διγλωσσία, στην αυταρέσκεια των χειρισμών της και επίσης στην κρυψίνοια γύρω από τους χειρισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι βλαπτική, ιδίως αυτή την περίοδο και εν όψει της Διάσκεψης του Ελσίνκι, αλλά και εν όψει όσων συντελούνται γύρω μας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή".

Για την επίσκεψη Κλίντον

"Ο ΣΥΝ είναι υπέρ των ειρηνικών, ενωτικών, δημοκρατικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, μέσα από τις οποίες, ο ελληνικός λαός θα εκφράσει τα αισθήματά του.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μία νευρικότητα ανεξήγητη. Αισθάνεται μία αλλεργία απέναντι σε αυτές τις δημοκρατικές διαμαρτυρίες και κυρίως περιφρονεί την ανάγκη να ενημερώσει τα άλλα πολιτικά κόμματα, να ενημερώσει τη Βουλή. Τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας δεν ξέρουν ποιο θα είναι το περιεχόμενο των συνομιλιών της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο Κλίντον και ποιες είναι οι κυβερνητικές θέσεις στα ζητήματα αυτά. Ακόμη και για το πρόγραμμα της επίσκεψης υπάρχει μυστικοπάθεια.
Εμεις διαφωνούμε με αυτή την στάση της κυβέρνησης. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των νεολαιών για ενωτικές, δημοκρατικές και ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας".

- Πώς έχει αντιμετωπισθεί η πρότασή σας για αλλαγή του εκλογικού νόμου;�.

"Υπάρχει η ανάγκη να διατυπώσουν όλα τα κόμματα τις θέσεις τους για τον εκλογικό νόμο. Εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Κι άλλα κόμματα έχουν διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Ακουσα δηλώσεις εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ και αναμένω μία απάντηση. Κι εγώ θα επικοινωνήσω με τον κ.Τσοβόλα. Κι επίσης αναμένω απάντηση κι από πλευράς ΚΚΕ. Εκτιμώ ότι είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο τα κόμματα που υποστηρίζουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής μπορούν να πάρουν και μέσα στη Βουλή πρωτοβουλία και έξω από τη Βουλή. Το εκλογικό σύστημα είναι στην ουσία του πολιτικού μας συστήματος. Καθορίζει πολύ περισσότερα πράγματα, πέραν των εκλογικών ποσοστών".

To Γραφείο Τύπου