Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/08/2013

Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β' Αθήνας και υπευθύνου ΕΕΚΕ Εργασίας, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (εκπομπή κ. Λυριτζή)

- Ποια στάση πρέπει να κρατήσει η χώρα μας σε αυτήν την κρίση στη Συρία που οδηγεί και σε πολεμική σύγκρουση; Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουμε.

Εμείς ζητάμε κυρίως δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση στα διεθνή φόρα και όργανα, στα οποία συμμετέχει, καθώς και στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και όπου αλλού, ώστε να αποφευχθεί αυτός ο πόλεμος, να μην γίνει καθόλου αυτή η επέμβαση και να επιδιωχθεί λύση μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ με διπλωματικό και πολιτικό τρόπο. Το δεύτερο το οποίο ζητάμε είναι, εάν αυτά δεν ευοδωθούν, είτε από την Ελλάδα είτε από παρεμβάσεις άλλων κυβερνήσεων, και αποφασιστεί τελικά από μια συμμαχία των προθύμων  –Αμερικανών, Γάλλων, Βρετανών, με τη στήριξη ουσιαστικά της Γερμανίας– να γίνει αυτή η επέμβαση, η Ελλάδα να μην συμμετάσχει με κανέναν τρόπο. H Ελλάδα είναι γειτονική όλων αυτών των χωρών που βρίσκονται σε μεγάλη εσωτερική πολιτική, οικονομική, κοινωνική  ακόμη και εμφυλιοπολεμική, ρευστότητα –και δεν είναι μόνο η Συρία• είναι ο Λίβανος, είναι η Τουρκία με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, είναι η Αίγυπτος η οποία φλέγεται κλπ. Επομένως, ζητάμε να μην γίνει η Ελλάδα μέρος αυτού του προβλήματος, γιατί οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ ευρύτερες. Διότι δεν ξέρουμε ακόμη τι επιπτώσεις θα έχει μια επέμβαση εκεί. Δεν τις ξέρουν ούτε εκείνοι που επιδιώκουν αυτήν την επέμβαση. Διότι εκεί εμπλέκονται δυνάμεις όπως το Ιράν και η Ρωσία, εμπλέκονται δυνάμεις όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, και υπάρχει κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης. Επομένως, κατά τη γνώμη μας, η χώρα μας δεν έχει κανέναν, μα κανένα λόγο να εμπλακεί. Ίσα-ίσα, στη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, με οικονομική κρίση και με μνημονιακές πολιτικές που σαρώνουν την κοινωνία και εξευτελίζουν τη χώρα, δεν έχει καμία δουλειά να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

- Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι προσπαθείτε να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής έντασης τον Σεπτέμβρη, υποδαυλίζοντας τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γιατρών και τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία ενός συγκρουσιακού κλίματος που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης. Είναι έτσι τα πράγματα;

Έχω να κάνω τρία σχόλια πάνω σε αυτό. Σχόλιο πρώτο: αυτός που υποδαυλίζει τις απεργίες των εργαζομένων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Σαμαρά-Βενιζέλου, που με τις μνημονιακές της πολιτικές οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση, σε απόγνωση και σε απελπισία στρώματα των εργαζομένων και τα αναγκάζει, εκ των πραγμάτων, να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό όπλο που έχουν στη φαρέτρα τους για να μπορέσουν να αποκρούσουν αυτήν την επίθεση στα εισοδήματα, στη ζωή και στο μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Άρα, οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές που προκαλούν ύφεση και ανεργία και που δεν δίνουν διέξοδο, γιατί ακόμη και το ίδιο το δημόσιο χρέος αυξάνει, αυτές οι πολιτικές είναι που ευθύνονται και υποδαυλίζουν τις απεργίες.

Σχόλιο δεύτερο: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκηρύσσει απεργίες. Τις απεργίες τις προκηρύσσουν τα συνδικάτα με τα θεσμοθετημένα όργανά τους, με τις γενικές τους συνελεύσεις, με τα διοικητικά τους συμβούλια. Αυτά αποφασίζουν εάν θα κάνουν απεργία ή όχι.

Και σχόλιο τρίτο: ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον προκηρυχθούν από τα συνδικαλιστικά όργανα απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση του εισοδήματος, της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και, κυρίως, με την υπεράσπιση δημόσιων κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, η λαϊκή στέγη, οι κοινωνικές υποδομές και οι υπηρεσίες των Δήμων, είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις αυτές. Και έχουμε πει ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αυτή Σαμαρά-Βενιζέλου –πριν ήταν τρικομματική, τώρα είναι δικομματική– σκεφτεί να βάλει μπροστά ή τολμήσει να βάλει μπροστά διαδικασία αντιμετώπισης των όποιων απεργιακών κινητοποιήσεων αποφασίσουν οι εργαζόμενοι με το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης, αυτή τη φορά δεν θα έχει να κάνει μόνο με τους συγκεκριμένους απεργούς εργαζόμενους• θα έχει να κάνει με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, με όλη την Αριστερά και με τον ελληνικό λαό και θα βρεθούμε, σε μια τέτοια περίπτωση νέας αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής εκτροπής πολιτικής επιστράτευσης, στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης αυτών των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς και, κατά τη γνώμη μας, και όλος ο λαός.

- Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι ακολουθεί ένα σχέδιο με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος σε σχέση με τη λειτουργία του δημοσίου, έτσι ώστε να μπούμε στο 2014 με διαφορετικά οργανωμένη τη δημόσια διοίκηση, με πρωτογενές πλεόνασμα και τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Εάν δεν αλλάξει η κυβέρνηση, τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Εμείς απαντάμε ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι παραμύθια της Χαλιμάς και δεν κάνουν ούτε για μικρά παιδιά. Ούτε καν για νήπια. Διότι ήδη διεξάγεται ένας πολύ έντονος προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία, ο οποίος έχει αναγκάσει τους πολιτικούς ιθύνοντες στη Γερμανία, είτε πρόκειται για το κόμμα της Μέρκελ είτε για τους σοσιαλδημοκράτες, να πουν ευθέως ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο και, μαζί με αυτό, θα χρειαστεί και νέο πακέτο μέτρων. Δηλαδή νέο μνημόνιο, καθώς καμία χρηματοδότηση δεν δίνεται από την τρόικα χωρίς τα αντίστοιχα μέτρα και τα αντίστοιχα μνημόνια. Έχει αποδειχθεί ότι η τρόικα δεν είναι ένα φιλόπτωχο ταμείο. Επομένως, τέτοια εκδοχή δεν υπάρχει.

Δεύτερον, οι συνδικαλιστικοί απεργιακοί αγώνες, έχουν τα όρια τους. Με άλλα λόγια, αφορούν τα προβλήματα των εργαζομένων και τη βελτίωση της ζωής τους. Την κυβέρνηση δεν θα την ανατρέψουν τα συνδικάτα που θα κάνουν τους αγώνες τους με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Την κυβέρνηση θέλουμε να την ανατρέψει, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, όλος ο ελληνικός λαός. Ασκώντας  ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ μεγάλη πίεση, με σκληρή αντιπολίτευση και, κυρίως, με την προβολή της εναλλακτικής του πρότασης.

Το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και θα δρομολογήσουμε μια πολύ μεγάλη πολιτική εξόρμηση, η οποία αρχίζει από τη ΔΕΘ, έτσι ώστε με τους αγώνες του λαού μας και με την ψήφο του να μπορέσει να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση, να δώσει ένα τέλος σε αυτές τις μνημονιακές πολιτικές και στην τρόικα να διεκδικήσει την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και να καταργήσει και αντικαταστήσει όλα αυτά τα μνημονιακά προγράμματα που οδηγούν στην καταστροφή, με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με κύριο κριτήριο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, βεβαίως, την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη στήριξη των εισοδημάτων των λαϊκών οικογενειών. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον κρύβουμε. Θέλουμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση. Θέλουμε να ανατρέψουμε την τρόικα. Θέλουμε να ανατρέψουμε τα μνημόνια. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σε πολιτικό επίπεδο για να επιτύχουμε τον στόχο μας.

- Σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες απέναντι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αντιπολιτευτικό και αντιμνημονιακό μέτωπο;

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πάρει, και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε, πρωτοβουλίες κυρίως προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς αλλά και προς δυνάμεις, οι οποίες έχουν απεγκλωβιστεί από τη σοδιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και οι οποίες κινούνται προς τα αριστερά και έχουν δώσει μάχες εναντίον του μνημονίου. Θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική, την προσπάθεια για κοινή δράση και συνεργασία πρώτα απ΄όλα των δυνάμεων της Αριστεράς αλλά και άλλων προοδευτικών δυνάμεων που στέκονται απέναντι στο μνημόνιο, γιατί θεωρούμε ότι μια κυβέρνηση προοδευτική, αριστερή και αντιμνημονιακή, η οποία θα βάλει τέλος σε αυτές τις πολιτικές της μιζέριας και θα ανοίξει νέους ελπιδοφόρους δρόμους για τον λαό και την πατρίδα, είναι η εναλλακτική λύση για τη χώρα.

To Γραφείο Τύπου