Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/11/1999

Συνάντηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ

Συνάντηση μεταξύ τωνκοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΝ Φ.Κουβέληκαι του ΔΗΚΚΙ Τ.Ιντζέ για τον συντονισμό δράσηςμέσα και έξω από τη Βουλή για την καθιέρωση τηςαπλής αναλογικής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε σήμερα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΚΚΙ Τάσο Ιντζέ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΥΝ για συντονισμό δράσης μέσα και έξω από τη Βουλή για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Φ.Κουβέλης: Είχαμε μια πάρα πολύ γόνιμη συνεργασία κι ανταλλαγή απόψεων με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΚΚΙ Τάσο Ιντζέ. Συμφωνήσαμε ότι αποτελεί κοινό πολιτικό στόχο η αναζήτηση δυνάμεων που θα στηρίξουν την υπόθεση της απλής αναλογικής και την καθιέρωσή της. ΄Ετσι οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και του Συνασπισμού θα καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για την απλή αναλογική. Θα αναζητήσουμε να συνυπάρξουν σ’ αυτή την προσπάθεια και βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι εκτιμούμε πως υπάρχουν δυσκολίες. Θεωρούμε ότι η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που μπορεί να απελευθερώσει υπαρκτές, ζωντανές πολιτικές δυνάμεις, να επαναπροσδιορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς έτσι ώστε η κοινωνία, στο επίπεδο του κοινοβουλίου αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής ζωής, να εκφράζεται με έναν γνήσιο τρόπο, μ’ έναν τρόπο πραγματικά αντίστοιχο προς τους κοινωνικούς συσχετισμούς.
Εκτός από την πρόταση νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αναζητήσουμε συμπαράσταση από κοινωνικές οργανώσεις, από συνδικαλιστικούς φορείς, γιατί πιστεύουμε ότι το αίτημα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί διεκδίκηση πολλών μα πάρα πολλών κοινωνικών δυνάμεων.
Εχω τη γνώμη ότι και αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική, έπρεπε να την εφεύρουμε με δεδομένη την σημερινή πολιτική ζωή και κατάσταση.
Αμέσως από την Δευτέρα και μετά, σε συνεργασία και με τους βουλευτές συναδέλφους του ΚΚΕ, τους συναδέλφους βουλευτές του ΔΗΚΚΙ, θα προωθήσουμε την υπόθεση της πρότασης νόμου στο επίπεδο της Βουλής. Κι αμέσως μετά όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για να αναζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι δυνατόν να αναζητήσουμε και άλλους κοινούς πολιτικούς στόχους. Και με το ΔΗΚΚΙ και με το ΚΚΕ. Και να συνυπάρξουμε αγωνιστικά σε κοινά προβλήματα όπου υπάρχει και η πολιτική συμφωνία και η πολιτική σύμπτωση. Αυτή είναι η δεύτερη κοινή προσπάθεια των τριών κομμάτων. Να θυμίσω ότι η πρώτη ήταν το ζήτημα που αναδείξαμε, η κοινή αίτηση-πρόταση που κατετέθη στη Βουλή των Ελλήνων αναφορικά με τα ζητήματα του πολέμου τότε στη Γιουγκοσλαβία και της διέλευσης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την χώρα. ΄Ετσι πιστεύουμε, αυτό προέκυψε από την συζήτησή μας, ότι μπορούμε να έχουμε κοινή δράση σε κοινούς στόχους, εφ’ όσον βεβαίως υπάρχει η πολιτική σύμπτωση. Και νομίζω ότι τέτοιοι στόχοι είναι δυνατό να προσδιοριστούν.

Τ.Ιντζές: Συμφωνώ απολύτως με όσα είπε ο Φ.Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Πιστεύω ότι αυτή η πρώτη συνάντηση των τριών κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς αποτελεί ένα βήμα προόδου, που μπορεί, εάν προχωρήσει αυτή η συνεργασία και σε άλλους τομείς, σε κοινωνικούς, τη νεολαία κ.λπ., μπορεί να δώσει μία διέξοδο στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Το ΔΗΚΚΙ εδώ και ενάμισυ χρόνο προσπαθεί να συγκροτηθεί ένα μέτωπο πατριωτικό, δημοκρατικό. Αυτό το βήμα της συμπόρευσης των τριών κομμάτων για την απλή αναλογική είναι ένα ελπιδοφόρο και δίνει προοπτική στο μέλλον.
Ξεκινάει αυτή η συμπόρευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς, αλλά έχουν θέση και τα εκτός Βουλής κόμματα της Αριστεράς.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου