Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/11/1999

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Το βασικό ζήτημα για τον ΣΥΝ είναι τι θέλει να συζητήσει ο κ.Κλίντον. Ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και ποιες οι συνέπειες αυτών των συζητήσεων για τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Και μετά τη συνάντηση που είχα με τον κ. πρωθυπουργό, επ� αυτών των θεμάτων δεν έγινα περισσότερο σοφός. Πιστεύω ότι η επίσκεψη Κλίντον θα είναι μία επανάληψη της επίσκεψης Μπους.

Ζήτησα από τον κ. πρωθυπουργό να συζητήσει με τα κόμματα και στη Βουλή και εκτός Βουλής και τα θέματα της επίσκεψης του κ. Κλίντον, αλλά και τα ζητήματα που εκκρεμούν για τη Διάσκεψη του Ελσίνκι.

Ο κ. Κλίντον, βεβαίως, δεν έρχεται να μοιράσει δώρα. Πιέσεις έρχεται να ασκήσει. Αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Γι� αυτό και εκδηλώνει την αντίδραση του, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Εκδηλώνει την κρίση του, τη συνείδησή του, το φρόνημά του, επειδή η αμερικανική πολιτική έχει ενοχές για όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια.

Κανείς δεν θέλει να εμποδίσει το πρόγραμμα του κ. Κλίντον, αλλά και ο κ. Κλίντον και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να υποτάξει τα εθνικά του συμφέροντα στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Διαφωνώ με την κυβέρνηση που δείχνει μία νευρικότητα στην αντιμετώπιση των εκδηλώσεων του ελληνικού λαού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κλίντον. Αυτές οι εκδηλώσεις εκφράζουν μια πολιτική πραγματικότητα. Θα μπορούσε και θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει ενισχύοντας τη διαπραγματευτική της δύναμη. Εμείς επιμένουμε ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τον ελληνικό λαό να εκφράσει το φρόνημά του και είναι αναγκαίο να εκφραστεί η θέληση του ελληνικού λαού με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο".

To Γραφείο Τύπου