Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/11/1999

Διήμερο Συνέδριο του ΣΥΝ για επίκαιρα ζητήματα παιδείας

Τα επίκαιρα ζητήματα της εκπαίδευσης ήταν το θέμα διήμερου Συνεδρίου Παιδείας, που πραγματοποίησε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στις 6 και 7 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση του Συνεδρίου είχαν το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ και η Νεολαία ΣΥΝ-ΕΑΝ.

Η ανάγκη μιας ριζοσπαστικής, δημοκρατικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης προβλήθηκε ως το κεντρικό αίτημα των εργασιών του διημέρου, καθώς μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο πιεστικά τα αδιέξοδα της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Για τον ΣΥΝ η παιδεία αποτελεί μια μοναδική αξία, αναντικατάστατο αγαθό για κάθε άνθρωπο προσωπικά και για την κοινωνία στο σύνολό της. Στο σύστημα των ιδεών της σύγχρονης Αριστεράς κατέχει κεντρική θέση για το ρόλο της στην επίτευξη της προσωπικής πληρότητας, στην απελευθέρωση από προκαταλήψεις και αναχρονισμούς, στην αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας και στην ανάπτυξη των πιο πολύτιμων αξιών του ανθρώπινου πολιτισμού. Επιπλέον, σήμερα, με την ανάδειξη της γνώσης, της επιστήμης, της πληροφορίας σε άμεσες παραγωγικές δυνάμεις, με ισχύ που δεν έχει προηγούμενο, η παιδεία καθίσταται αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν οι οργανωμένες κοινωνίες να αξιοποιούν τα σύγχρονα επιτεύγματα, να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ενός ανοικτού, όσο και ανταγωνιστικού κόσμου, να διαφυλάσσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και την ανεξάρτητη πολιτική τους οντότητα.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο πρόεδρος τους ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε τη δραματική καθυστέρηση που παρατηρείται στη χώρα μας σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης και του πολιτισμού, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκπαίδευση. Αυτή η καθυστέρηση στον τομέα της εκπαίδευσης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γενιές που τώρα φοιτούν στα σχολεία μας και η ευθύνη θα είναι της Κυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μέλος της Π. Γ. του ΣΥΝ, έδωσε έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης αγώνων, για να επιβληθούν λύσεις σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική.

Τις θέσεις που διαμόρφωσε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ παρουσίασε στην κεντρική ομιλία του Συνεδρίου ο Θανάσης Βλάχος. Ανέλυσε διεξοδικά τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της ακολουθούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής και τους κινδύνους που κρύβουν ο αυταρχισμός και η αλαζονεία που χαρακτηρίζουν τη στάση των κρατικών παραγόντων. Παράλληλα, έδειξε πόσο μακριά από τις προσδοκίες του λαού και τις απαιτήσεις των καιρών βρίσκεται και η εκπαιδευτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Στη συνέχεια, παρουσίασε τους γενικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πρόταση του ΣΥΝ για μια ριζοσπαστική δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Τις θέσεις και τις απόψεις της Νεολαίας ΣΥΝ-ΕΑΝ για τα θέματα της εκπαίδευσης παρουσίασε ο γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας Αλέξης Τσίπρας. Ξεκινώντας από τα κινήματα που αναπτύχθηκαν σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης για να εκφράσουν την αγανάκτηση της νεολαίας στις επιχειρούμενες αλλαγές τόνισε την ανάγκη για τη συνέχισή τους, ώστε να ματαιωθεί κάθε απόπειρα υποβάθμισης της εκπαίδευσης και αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα της.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των κεντρικών εισηγήσεων ο βουλευτής του ΣΥΝ Πέτρος Κουναλάκης παρουσίασε την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του κόμματος ως μια συνεχή και επίπονη προσπάθεια να αναπτυχθεί και στη Βουλή ο αγώνας για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στη μόρφωση για κάθε νέο και νέα χωρίς διακρίσεις.

Στο υπόλοιπο μέρος του Συνεδρίου συζητήθηκαν αναλυτικότερα τα ζητήματα που αφορούν τις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια) καθώς και τα προβλήματα που αφορούν τον εκπαιδευτικό.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο Γ.Καλός, βουλευτής της Ν.Δ., η κ.Α.Κωνσταντοπούλου από το ΔΗΚΚΙ και η κ.Α.Σαπουνά από την ΑΚΟΑ., οι πρόεδροι της ΟΛΜΕ κ.Ν.Τσούλιας και της ΟΙΕΛΕ κ.Κουρουτός, ο κ.Κοντός από την ΠΟΣΔΕΠ και ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΑ Μηνάς Ευσταθίου. Στις εργασίες του Συνεδρίου πήραν μέρος εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, γονείς, μαθητές και σπουδαστές και άλλα στελέχη του κινήματος.

Στη Διακήρυξη που κυκλοφόρησε στο Συνέδριο παρουσιάζονται συμπυκνωμένες οι βασικότερες προτάσεις του ΣΥΝ για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Με αυτή καλούνται οι νέοι και νέες της χώρας, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι γονείς, οι κοινωνικοί φορείς και οι ενεργοί, σκεπτόμενοι πολίτες, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε συνεχή εγήγορση και αγωνιστική επαγρύπνηση, για μια παιδεία αντάξια των οραμάτων του ελληνικού λαού και της νεολαίας, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό στις σύγχρονες προκλήσεις.

Τμήμα Παιδείας