Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/09/2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ: Όχι στον πόλεμο // Καμία Συμμετοχή - Καμία Διευκόλυνση

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Συρία αποδεικνύουν ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο για τις ΗΠΑ και την «συμμαχία των προθύμων χωρών» που ακλουθούν και παραβιάζουν ρητά και κατηγορηματικά για πολλοστή φορά  την διεθνή νομιμότητα και την ιδρυτική χάρτα του ΟΗΕ, με μονομερής πολεμικές ενέργειες έναντι  τρίτων χωρών. Ο βραβευμένος με το νόμπελ ειρήνης Πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να πείσει ούτε την πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη χώρα του για την ανάγκη διεξαγωγής στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Ο ΟΗΕ είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που πρέπει να διερευνά και ανάλογα να αποφασίζει για  κάθε παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανόμενου και την χρήση απαγορευμένων όπλων ( βιολογικά, χημικά, πυρηνικά).

 Η επίθεση στις 21/8/13 στην Συρία με χημικά όπλα αποτελεί καταδικαστέα εγκληματική ενέργεια. Δεν είναι όμως έργο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να «εντοπίσει» τους αυτουργούς.

 Έξαλλου η «αξιοπιστία» των μυστικών υπηρεσιών  ΗΠΑ  είναι πλέον γνωστή, όταν το 2003 οι Μπους – Μπλερ αποφάσισαν την εισβολή στο Ιράκ διαβεβαιώνοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι είχαν εντοπίσει πυρηνικό οπλοστάσιο του Σαντάμ, ισχυρισμός που ποτέ δεν αποδείχτηκε. Παραπλάνησαν, έτσι την διεθνή κοινή γνώμη εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας αδίστακτος δικτάτορας που είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων, δηλαδή των ίδιων των πολιτών του Ιράκ, είχε εισβάλει στο Κουβέιτ το 1990 και ευθυνόταν για τον οχτάχρονο πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Τότε, το 2003, οι ελεγκτές του ΟΗΕ υπό τον Χανς Μπλιξ είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν το Ιράκ χωρίς να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, έπαιξαν το “χαρτί” των αντικαθεστωτικών στον πολυαίμακτο εμφύλιο της Συρίας ανάμεσα σε ένα ακραία αυταρχικό καθεστώς και ακραίους ισλαμιστές που το αντιπολιτεύονται. Για μεγάλο διάστημα αρνούνταν την πολιτική λύση της κρίσης με διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα συμμετείχε και η πλευρά Άσαντ, όπως πρότεινε ο ΟΗΕ. Το γεγονός ότι επίκειται μία ιμπεριαλιστική επίθεση δεν ωραιοποιεί τον χαρακτήρα του δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ. Ο ιμπεριαλιστικός αυτός  πόλεμος,  προσβλέπει σε νέο-αποικιακές στρατηγικές που ήδη έχουν υλοποιηθεί σε μια σειρά από χώρες στην Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.

 Όπως και η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν  είναι  αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ ή συγκεκριμένων χωρών, που ήδη εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας με την πλευρά των αντικαθεστωτικών. Το ΝΑΤΟ με το νέο παγκόσμιο δόγμα του έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο εργαλείο επέμβασης και καταστροφής σε κάθε γωνία του πλανήτη.

Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να πρωτοστατήσει σε μια πολιτική λύση. Αντίθετα όμως, από τις ως τώρα κινήσεις, φαίνεται έτοιμη να σύρει τη χώρα σε περιπέτεια, να την εμπλέξει σε ιμπεριαλιστικούς πόλεμους παρέχοντας στρατιωτικές διευκολύνσεις. Επιπλέον, το νέο λουτρό αίματος θα δημιουργήσει, πράγματι,  ένα νέο προσφυγικό κύμα φυγής από τη Συρία, ένα μέρος του οποίου  θα κατευθυνθεί και στη χώρα μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε συντηρητικά αντανακλαστικά άρνησης υποδοχής των προσφύγων αυτών, ούτε να επιτρέψουμε, όπως γίνεται σήμερα, τον εγκλεισμό τους σε σύγχρονα κολαστήρια, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας, ή άλλων περιοχών της χώρας, τα οποία πρέπει ούτως ή άλλως να καταργηθούν για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι φανερό, αν και τραγικό, πως η αιτιολογική βάση της κυβερνητικής συμπεριφοράς, είναι η ελπίδα εύνοιας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Κάνουν εγκληματικό λάθος. Πόλεμος κατά της Συρίας, ανεξάρτητα από τις «χειρουργικές» προθέσεις των εμπνευστών του, θα δημιουργήσει απρόβλεπτες επιπτώσεις στην περιοχή που, ανεξάρτητα από την διάρκεια του, την μετατρέπουν σε μπαρουταποθήκη για απροσδιόριστα μεγάλο διάστημα.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποφασίσει εν κρυπτώ και υπό ιμπεριαλιστικές εντολές για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για τα εθνικά συμφέροντα. Ήδη έχουμε ζητήσει άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής. Ήδη έχουμε ζητήσει η χώρα να εκφράσει με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεσή της για επέμβαση σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχει.  Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ελληνικό λαό να διατρανώσει την αντίθεση του στα σχέδια πολέμου και τον ίδιο τον πόλεμο.   Ήδη σε ΗΠΑ, Βρετάνια Γάλλια και Βρετανία, μαζικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου έχουν λάβει χώρα.  Σε όλες της πόλεις της χώρας ιδιαίτερα στο Άκτιο, την Καλαμάτα και την Σούδα, πόλεις όπου εδρεύουν Νατοϊκές βάσεις, μπορεί η μαζική και αγνωστική παρουσία του λαού μας να δώσει το έναυσμα  για  ένα μόνιμο , μαζικό και αναπτυσσόμενο αντί-ιμπεριαλιστικό και ειρηνικό κίνημα που θα βρει μιμητές σε όλες της χώρες στη Μεσόγειο. Η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα και στην περιοχή είναι ασύμβατες με τις μνημονιακές πολιτικές βαρβαρότητας και με τη σύμπλευση και τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. 

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα παλέψει για το οριστικό κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων και την απομάκρυνση –απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ. Μια Ελλάδα της ειρήνης μπορεί να γίνει το παράδειγμα στην Μεσόγειο, μια θάλασσα και μια περιοχή  απαλλαγμένη από ξένους στόλους, πυρηνικά και αλλά απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής. Οι χώρες στις δυο όχθες της Μεσογείου και οι λαοί τους μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν ένα ισχυρό φιλειρηνικό, αντί – ιμπεριαλιστικό κίνημα που θα αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο στα γεράκια του πολέμου.

Σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο η άμεση κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Η άμεση έναρξη ειρηνικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, που θα δώσει το δικαίωμα στον κυρίαρχο λαό της Συρίας, σε όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από θρησκευτική και εθνοτική καταγωγή να αποφασίσουν δημοκρατικά  για το μέλλον της χώρας τους, χωρίς ντόπιους δυνάστες και ξένους πάτρωνες, όποιοι και αν είναι αυτοί.