Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/11/1999

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ για την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον

Σχολιάζοντας την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η κυβέρνηση με τη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της επιχειρεί για μια φορά ακόμα να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό, την πραγματικότητα για τις εξελίξεις γύρω από την επίσκεψη Κλίντον.

Οι εξελίξεις συνιστούν σαφή πίεση και εκβιασμό από μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας μας κι αυτή δεν μπορεί να αποκρυβεί. Για μια φορά ακόμα αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις σχέσεις τους με τις άλλες χώρες ως σχέσεις υποταγής στις θελήσεις και τις επιλογές τους.

Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τι ακριβώς συζητείται στο παρασκήνιο, ποιες πιέσεις ασκούνται και για ποια θέματα. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο λόγος της αναβολής είναι οι προγραμματισμένες ειρηνικές εκδηλώσεις τις οποίες η κυβέρνηση, ως όφειλε ορθώς δεν τις απαγόρευσε και οι οποίες ούτως ή άλλως θα γίνουν και στις νέες ημερομηνίες.

Οι πραγματικοί λόγοι αφορούν στα θέματα ουσίας και επ' αυτών η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να ενημερώσει τα κόμματα και τη Βουλή. Δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά για τα οποία επιβάλλονται συγκεκριμένες εξηγήσεις.

Η μυστικοπάθεια, η διγλωσσία και οι εσωτερικές αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, πρέπει να εγκαταλειφθούν γιατί το κόστος το πληρώνει η χώρα.

Όσο η κυβέρνηση θα μένει προσκολλημένη σ' αυτήν την παρακολουθηματική λογική θα συσσωρεύει δοκιμασίες για τα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας και θα αυτοεγκλωβίζεται σε εκβιαστικές πιέσεις.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν καθήκον κι ευθύνη να υπερασπιστούν την ανάγκη εθνικής στρατηγικής και την προτεραιότητα πολιτικής συνεννόησης.

Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι σπεύδουν προσχηματικά να επιρρίψουν ευθύνες για τις εξελίξεις σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την αμερικανική πολιτική, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες εάν ασπάζονται ή διαμορφώνουν την άποψη Κλίντον ότι διαμαρτύρονται αριστεροί, κομμουνιστές κι αναρχικοί, που συνιστά, εκτός των άλλων και ευθεία παρέμβαση, στα εσωτερικά της χώρας με τους στερεότυπους ψυχροπολεμικούς και "αντιτρομοκρατικούς" κώδικες".

To Γραφείο Τύπου