Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/09/2013

Τοποθέτηση της Τζένης Βαμβακά στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το σ/ν «Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής»

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Βαμβακά.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

από εκστρατείες που έχουν γίνει παγκοσμίως εναντίον του δουλεμπορίου, αναφέρεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από πριν 400 χρόνια. Δηλαδή, περίπου 27 εκατ. σκλάβοι, δούλοι. Παγκοσμίως, δηλαδή, πάνω από δύο φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας. Όσον αφορά δε, στο εμπόριο παιδιών τα στοιχεία είναι ακόμη πιο τραγικά, καθώς μαθαίνουμε πως κάθε 60 δευτερόλεπτα πωλείται ένα παιδί σε πολύ χαμηλές τιμές, με 50 δολάρια ή με 100 ευρώ, κάποιες τέτοιες τιμές.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το δουλεμπόριο πορνείας, δηλαδή trafficking, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχουν αυτή τη στιγμή 127 χώρες πηγής, που παρέχουν μεγάλους αριθμούς γυναικών, κυρίως στην Ασία και την ανατολική Ευρώπη και 137 χώρες προορισμού.

Η βιομηχανία του δουλεμπορίου αποφέρει ετησίως 27 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, ο αριθμός των παιδιών που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή μαύρης εργασίας, παγκοσμίως υπολογίζεται γύρω στο 1,5 εκατ. άτομα. Τα παιδιά αυτά απομακρύνονται από το σπίτι τους και στρατολογούνται δια της βίας ή της εξαπάτησης ή πωλούνται απευθείας από τους γονείς και τους οικείους τους στους εμπόρους.

Όσον αφορά στην Ε.Ε. η επεκτεινόμενη πορνο-βιομηχανία και η βαθιά οικονομική κρίση των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά και ο πόλεμος στη Σερβία, προκάλεσαν μεγάλα κύματα διακίνησης γυναικών και παιδιών στη δυτική Ευρώπη, πάνω από 120.000 άτομα κατά έτος.

Όσον αφορά τη χώρα μας, ανά έτος περίπου 40.000 γυναίκες και παιδιά αποτελούν θύματα εμπορίας. Τα παιδιά μετανάστες, κυρίως από την Αλβανία, τη Ρουμανία, άλλες χώρες των Βαλκανίων ή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και της Αφρικής, για να μετατραπούν σε σύγχρονους σκλάβους υπό την απειλή της απέλασης ή της βίας από τα κυκλώματα που εξαναγκάζουν τα θύματα τους στην πορνεία ή την παράνομη εργασία. Περίπου 6000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών, ζουν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων με το 55% εξ αυτών να είναι πρόσφυγες. Από το 2005 έως το 2010, συνολικά 1916 παιδιά δηλώθηκαν ως εξαφανισμένα με τα οκτώ στα δέκα παιδιά να είναι οικονομικών μεταναστών.

Όσον αφορά στην Ελλάδα η διεθνική σωματεμπορία και η εξαναγκαστική πορνεία προωθήθηκαν βαθιά στην ελληνική κοινωνία με τις εξαναγκαστικά εκδιδόμενες γυναίκες να κυμαίνονται την προηγούμενη δεκαετία γύρω στις 20.000 και την πελατεία γύρω στο ένα εκατομμύριο.

Η πορνεία του εξαναγκασμού που αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990, συνέστησε μια οργανωμένη και συνεκτική κοινωνικο- οικονομική δομή. Το εν λόγω έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, συνιστά μία από τις σοβαρότερες προσβολές της αξιοπρέπειας του ατόμου και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία, αφενός μέσω του νομοθετικού της πλαισίου και αφετέρου μέσω των δικαστικών και κατασταλτικών της μηχανισμών με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα.

 Η κατάσταση όμως στην Ελλάδα συχνά είναι απογοητευτική παρά τις ομολογουμένως δυνατές προσπάθειες για συμμόρφωση στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Συγκεκριμένα οι συστάσεις που της έχουν υποβληθεί για θέματα αναφορικά: πρώτον, με τον εντοπισμό των θυμάτων, δεύτερον, την προστασία των θυμάτων και τρίτον την τιμωρία των διακινητών συνεχίζουν δυστυχώς να παραμένουν ανεφάρμοστες.

Πρέπει να εκπαιδεύονται καταρχήν, κατά την άποψή μας, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, έτσι ώστε να είναι ικανά να αναγνωρίζουν τα θύματα εμπορίας όταν ιδιαίτερα και σε περιοχές εκτός κέντρου άγνωστος αριθμός γυναικών απελαύνεται ως λαθρομετανάστριες και παράνομες πόρνες, χωρίς πραγματικά να διερευνηθεί αν στην πραγματικότητα είναι θύματα του οργανωμένου εγκλήματος ώστε να τύχουν της ανάλογης νόμιμης προστασίας.

Επιπλέον ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μπορεί να σταθεί καταλυτικός προκειμένου να πειστούν οι πολίτες μέσω της καλής και υγιούς ενημέρωσης. Κύριε πρόεδρε, δεν θα συνεχίσω άλλο για να μην καταχραστώ το χρόνο της Επιτροπής, θα συζητήσουμε αύριο επί των άρθρων.

Σας ευχαριστώ.