Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/11/1999

Από τη Λέσβο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ξεκίνησε την προεκλογική εξόρμηση του κόμματος

Από τη Λέσβο οΠρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος ξεκίνησε τηνπροεκλογική εξόρμηση του κόμματος,πραγματοποιώντας διήμερη περιοδεία στο νησί

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης.

Ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Δήμου και του νησιού, για τους σχεδιασμούς και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων του Δήμου Μυτιλήνης για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, για την ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετοι πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες, να στελεχωθεί η Αυτοδιοίκηση με εξειδικευμένο προσωπικό για να λύσει λειτουργικά προβλήματα και να αντιμετωπίσει με πληρότητα του σχεδιασμούς της για την ανάπτυξη των υποδομών και να αποκτήσει πραγματικές εξουσίες και πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να υπάρξει ειδικό αυτοτελές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, έξω από το περιφερειακό πρόγραμμα με αυτοτελή χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για να καλυφθούν οι πραγματικές και οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των περιοχών σε συνδυασμό με ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα, φορολογικά κίνητρα, ειδικά κίνητρα για την απασχόληση και ξεχωριστά κίνητρα για την αγροτική δραστηριότητα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη και μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό

Το πρώτο δείγμα της παρέμβασης Κλίντον στο Κυπριακό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό:
Ο κ. Ντενκτάς αξίωσε και πέτυχε την ισότιμη, σε σχέση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, πρόσκλησή του, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την έναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών.
Η ικανοποίηση, όμως, της αξίωσης να μην αποκαλείται ο κ. Κληρίδης Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέχει έναν πολιτικό συμβολισμό πάρα πολύ ισχυρό και δυσοίωνο για την πορεία των εξελίξεων προς την κατεύθυνση των τετελεσμένων της διχοτόμησης μετά την εισβολή και κατοχή.
Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως, δεν λέει λέξη επ' αυτών. Όπως δεν λέει λέξη για το πολιτικό- διπλωματικό παρασκήνιο προετοιμασίας της ξαφνικής συνάντησης Σημίτη-Ετζεβίτ.
Η κυβέρνηση σιωπά γιατί δεν θέλει να πει την αλήθεια. Με ποιες αξιώσεις από πλευράς ΗΠΑ και με ποιες θέσεις από πλευράς κ. Σημίτη πρόκειται να διεξαχθούν οι επικείμενες συνομιλίες; Το κρίσιμο αίτημα για ουσιώδη πρόοδο προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, θα εγκαταλειφθεί για να παραμείνει στην πολιτική ομηρία που παγιώνει τον διαμελισμό.

Για την επίσκεψη Κλίντον

Είναι φανερό ότι οι επόμενες ημέρες κρύβουν πολλές εκπλήξεις και εντάσεις για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική και δεν είναι σε θέση να χειριστεί μεθοδικά και αποτελεσματικά κρίσιμα θέματα.
Αυτό είναι το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα σήμερα.
Γι αυτό ακριβώς και η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταθέσει τη συζήτηση, από την ουσία των εξελίξεων, στο ζήτημα των διαδηλώσεων ειρηνικής διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού εναντίον της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα.
Μέσω αυτού του αποπροσανατολισμού επιδιώκει τη μετάθεση των ευθυνών της σε όλους τους άλλους: στους πολίτες που διαμαρτύρονται, στα κόμματα που δεν συμφωνούν με την πολιτική της. Ακόμα και εναντίον δηλώσεων του Πρόεδρου, αλλά και υπουργών της και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με κατευθυνόμενες προσβλητικές μομφές. Ποτέ ίσως άλλος πρωθυπουργός δεν μηδένισε όλο το πολιτικό και κοινωνικό δυναμικό της χώρας του για να καλύψει δικούς του απερίγραπτους χειρισμούς και υπολογισμούς.
Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα να κατανοήσει ότι με τέτοιους χειρισμούς υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και μεγαλώνει τα περιθώρια των πιέσεων που ασκούνται και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Για τις επικείμενες εκλογές και την εκλογή Προέδρου.

Η εκλογή Προέδρου, οι εκλογές και η νέα Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική Βουλή, μαζί με την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα προωθήσει, θα προσδιορίσουν την πολιτική και θεσμική συγκρότηση της χώρας για τον 21ο αιώνα.
Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα ασφυκτιά και ακρωτηριάζεται στα καλούπια της δικομματικής πόλωσης και εναλλαγής. Χρειάζεται νέα θεσμική και πολιτική αξιοπιστία. Χρειάζεται κοινωνική στήριξη και ισορροπία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Χρειάζεται νέα προοδευτική και κοινωνική πλειοψηφία. Χρειάζεται εναλλακτική πολιτική προοδευτικών εξελίξεων.
Η κυβερνητική πολιτική διολισθαίνει κάθε μέρα σε συντηρητικές επιλογές. Από την κομματικοποίηση των θεσμών μέχρι τη δραματοποίηση των εκλογών. Από την άγρια και αδίστακτη πόλωση μέχρι την κινδυνολογία για την ΟΝΕ
Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει:
-Γιατί όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου με την απλή αναλογική;
-Γιατί όχι στο τέλος του 20ου αιώνα Πρόεδρος από την Αριστερά;
-Γιατί όχι μετατόπιση της πολιτικής ζωής προς τα Αριστερά με εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των κεντροδεξιών στηριγμάτων;

To Γραφείο Τύπου